Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025

Χειμερινό πρόγραμμα Μουσείων και Κήπου Ηρώων Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ενημερώνει ότι το χειμερινό πρόγραμμα των Μουσείων και του Κήπου των Ηρώων, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη

Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 π.μ. - 19:00 μ.μ.

Δευτέρα: Κλειστό

2. Μουσείο Οικείας Τρικούπη

Τρίτη έως Κυριακή: 09:00 π.μ. - 19:00 μ.μ.

Δευτέρα: Κλειστό

3. Κήπος Ηρώων

Δευτέρα έως Κυριακή 09:00 π.μ. - 17:00 μ.μ.

4. Μουσείο Χαρακτικής Βάσως Κατράκη

Δευτέρα έως Κυριακή: 09.00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

5. Μουσείο Αλιείας

Δευτέρα έως Σάββατο: 09:00 π.μ. - 15:00 μ.μ.

Κυριακή: Κλειστό


Το πρόγραμμα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2025 έως τις 31 Μαΐου  2026


Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025

Πρόσκληση στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΚΑΠΗ Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Ολόκληρο τον Οκτώβριο «Γιορτάζουμε τα χρόνια μας»!

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Δημήτρης Ράπτης, προσκαλεί με μεγάλη χαρά τα μέλη και τους φίλους του ΚΑΠΗ να γιορτάσουμε μαζί ολόκληρο τον Οκτώβριο με εκδηλώσεις που φέρνουν χαρά, δημιουργικότητα και κοινωνική επαφή σε κάθε μέλος της κοινότητάς μας!

Ξεκινάμε την 1η Οκτωβρίου, με ένα ζωντανό και διασκεδαστικό ΚΑΠΗ Πάρτυ, που θα ενώσει φίλους και γείτονες σε στιγμές γέλιου και χαράς. Δεν σταματάμε όμως εκεί! Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, με την πολύτιμη συνεργασία των υπαλλήλων του Δήμου και των ιδιωτικών φορέων, που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθειά μας, και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Στόχος μας, να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου κάθε μέρα οι ηλικιωμένοι θα έχουν την ευκαιρία για νέες γνωριμίες, δημιουργικές δραστηριότητες και κοινές εμπειρίες που θα γεμίζουν καρδιές και ψυχές.

Σας περιμένουμε όλους να συμμετάσχετε, να διασκεδάσετε και να γίνετε τμήμα αυτής της ζωντανής, ανθρώπινης κοινότητας που χτίζουμε μαζί!

Ο Αντιδήμαρχος

Διοικητικών Υπηρεσιών & Κοινωνικής Προστασίας

Δημήτριος Ράπτης


Άσκηση «Παρμενίων 2025»: Σειρήνες και καμπάνες θα ηχήσουν την 1η Οκτωβρίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ενημερώνει ότι την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2025, σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη δοκιμαστική ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Άμαχου Πληθυσμού, στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2025».

 Η διαδικασία περιλαμβάνει την ήχηση όλων των Σειρήνων Συναγερμού Πολιτικής Άμυνας καθώς και των καμπανών των Ιερών Ναών, οι οποίες θα ηχήσουν με σειρά βραχέων κωδωνισμών, σε ταχύ ρυθμό, διάρκειας τριών λεπτών. Η ενεργοποίηση έχει αποκλειστικά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με πραγματικό συμβάν· συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025

Πάνος Παπαδόπουλος: "Ιδού η ταφόπλακα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου!"

 

Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει και επισημάνει τις προθέσεις της κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ απέναντι στην πολύπαθη Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου. Κάθε φορά που υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες, είχαμε και τις αντίστοιχες “διαψεύσεις” ότι δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα. Προφανώς οι κρατούντες επιλέγουν τον “ξαφνικό θάνατο” του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, με την επιχειρούμενη κατάρτιση νέων οργανισμών λειτουργίας Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2025

Ανακαλύπτοντας τα Γεφύρια του Αιτωλικού: Πολιτιστική εκδήλωση στο Μουσείο Αλιείας Αιτωλικού



Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΜΚΕ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «ΦΑΟΣ», σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ανακοινώνει την εκδήλωση «Τα Γεφύρια του Αιτωλικού», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2025, στις 19:30, στο Μουσείο Αλιείας Αιτωλικού.

 Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), με το φετινό θέμα να είναι «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά - Γεφυρώνοντας το Παρελθόν με το Μέλλον».

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Δημιουργικού Τουρισμού

 

Από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι το Φεστιβάλ Δημιουργικού Τουρισμού, μια τριήμερη διοργάνωση που έφερε κοντά κατοίκους, επισκέπτες και δημιουργούς μέσα από 16 βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι δράσεις φιλοξενήθηκαν σε πέντε διαφορετικούς χώρους της πόλης και της λιμνοθάλασσας, αναδεικνύοντας τη σύνδεση του τόπου με την τέχνη, τη γαστρονομία και τις παραδοσιακές πρακτικές.

Η Γιορτή Ψαριού επιστρέφει στο Αιτωλικό Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025 στις 20:30

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Τριτέκνων Αιτωλικού και Περιχώρων προσκαλούν όλους τους φίλους της καλής παρέας και της τοπικής γαστρονομίας στην Γιορτή Ψαριού, μια μοναδική εκδήλωση που προάγει τον πολύτιμο θησαυρό της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025, στις 20:30, στις γραφικές γειτονιές του Αιτωλικού.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

Το Μεσολόγγι υποδέχεται το Φεστιβάλ Δημιουργικού Τουρισμού 2025

 

Το Μεσολόγγι φιλοξενεί ένα τριήμερο εμπειριών (19–20–21 Σεπτεμβρίου 2025) που φέρνει πιο κοντά παιδιά, έφηβους και ενήλικες με την τέχνη, τη γαστρονομία και την τοπική παράδοση.

Το Φεστιβάλ Δημιουργικού Τουρισμού προσφέρει δωρεάν εργαστήρια που συνδυάζουν πρακτική γνώση, βιωματική συμμετοχή και αυθεντική επαφή με τον τόπο.

Ξυλότορνος, χαρακτική, κεραμική, ψάρεμα, γαστρονομία με παραδοσιακές συνταγές, καθώς και εργαστήρια μεταξοτυπίας και χορός στο ηλιοβασίλεμα της Τουρλίδας συνθέτουν ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα για όσους θέλουν να ζήσουν το Μεσολόγγι με έναν διαφορετικό τρόπο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημιουργικού Τουρισμού, τα παιδιά ηλικίας 6–12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δωρεάν βιωματικά εργαστήρια που αναδεικνύουν τον πλούτο της λιμνοθάλασσας και της τοπικής παράδοσης.

Ξυλότορνος, ζωγραφική, ψάρεμα, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτοποιία, μεταξοτυπία και θεατρικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές τον Αλατούλη, το Φοινικόπτερο και τον Αργύρη τον Αργυροπελεκάνο, προσφέρουν στα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να ανακαλύψουν τη δημιουργικότητα μέσα από το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του Μεσολογγίου.

Για τη συμμετοχή σας, απαιτείται δήλωση συμμετοχής 

στα τηλέφωνα: 2631302048 | 6940742001

Ή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας: https://forms.gle/PvX1HCi1QB5fHeAW7 

Το Πρόγραμμα Εφήβων & Ενηλίκων με μία ματιά:

 ● Εργαστήριο Ξυλότορνου

● Χαρακτική στην Πελάδα

● Παστώνοντας ψάρια & παρασκευάζοντας αυγοτάραχο

● Εργαστήριο Κεραμικής: Το χώμα παίρνει μορφή

● Μαθαίνουμε να ψαρεύουμε στη λιμνοθάλασσα

● Εργαστήριο Μαγειρικής: Πετάλι και καβουρομακαρονάδα

● Εισαγωγή στη Μεταξοτυπία

● Εργαστήριο Χορού στο Ηλιοβασίλεμα

Το Παιδικό Πρόγραμμα με μία ματιά (6–12 ετών):

● Εργαστήριο Ξυλότορνου

● Κατασκευές εμπνευσμένες από τη λιμνοθάλασσα

● Ζωγραφική: Τα χρώματα της λιμνοθάλασσας

● Μαθαίνουμε να ψαρεύουμε στη λιμνοθάλασσα

● Επιτραπέζια παιχνίδια Μεσολογγίου

● Φτιάχνουμε ανακυκλωμένο χαρτί και βιβλιοδετούμε

● Μεταξοτυπία για μικρούς δημιουργούς 

● Θεατρικο Παιχνίδι: Ο Αλατούλης Αλμυρούλης, ο Αργύρης ο ντόπιος Αργυροπελεκάνος και το εξωτικό Φοινικόπτερο.

Δηλώσεις συμεμτοχής: https://forms.gle/PvX1HCi1QB5fHeAW7

Ένα τριήμερο όπου η επίσκεψη γίνεται εμπειρία, η παράδοση ζωντανεύει και η δημιουργικότητα συναντά τη φύση.

Το φεστιβάλ δημιουργικού τουρισμού υλοποιείται από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ στο πλαίσιο της δράσης 3.1 «Διαδρομή δημιουργικού τουρισμού στην περιοχή κάθε εταίρου» του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Enhancement of European Rural Development Capabilities - ENERDECA II», του Προγράμματος "Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020" (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 - Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία.


Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025

Ύποπτα κρούσματα ευλογιάς σε Ευηνοχώρι και Γαλατά

 

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι τις τελευταίες ημέρες έχει τεθεί υποψία για την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε δύο εκτροφές στις περιοχές Ευηνοχωρίου και Γαλατά του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας και αναμένεται η επιβεβαίωση από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα επί υποψίας στις δυο εκτροφές βάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης και πραγματοποιούνται επιτόπιοι έλεγχοι από κλιμάκια της κτηνιατρικής υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας για να προσδιοριστεί η διασπορά του νοσήματος και να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν.

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο των "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ"