Την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής, αποφάσισαν να περάσουν 8 θυγατρικές του αποικιοκρατικού Υπερταμείου - το οποίο έπρεπε χθες να έχει καταργηθεί αφού 8 χρόνια δεν έχει την ελάχιστη θετική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία – στο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο» που συστάθηκε με κρατική προίκα 300 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα τους και οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ.
Σε «παθογένειες προβληματικών εταιρειών που ταλαιπωρούν τους πολίτες», αναφέρθηκε ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του. Μόνο που κ. Υπουργέ, οι ΑΛΥΚΕΣ ούτε προβληματική εταιρεία είναι, ούτε τους πολίτες ταλαιπωρεί! Τότε προς τι η ένταξή της σε αυτό το «Ταμείο»;
Πρόσθεσε δε πως θα εφαρμοσθεί το μοντέλο της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο πλέον γνωρίζουμε καλά. Αδιαφάνεια και πελατειακές σχέσεις, που στο νέο νόμο προβλέπονται ως «ευέλικτο σύστημα προμηθειών/αναθέσεων και ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων». Διαπλοκή μέσω Golden Boys που αναφέρονται ως «προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα». Ανύπαρκτα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Για τις ΑΛΥΚΕΣ αυτό σημαίνει θεσμοθέτηση της υφιστάμενης εκτελεστικής μονοκρατορίας του Διευθύνοντος Συμβούλου, για τον οποίο ήδη θεσπίστηκε κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας η παγκόσμια πρωτοτυπία σε ΑΕ μετατροπή σύμβασης Διευθύνοντος Συμβούλου σε «αορίστου χρόνου»!
Το ερώτημα όμως παραμένει: Μόνο για τους παραπάνω λόγους εντάχθηκαν ΤΩΡΑ οι ΑΛΥΚΕΣ στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο και αφού προηγήθηκε η απόφασή εξαγοράς του μετόχου της μειοψηφίας (ΚΑΛΑΣ), μετά από μια χρήση όπου η πώληση μεγάλων αποθεμάτων αλατιού έδωσε ώθηση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας; Ώθηση προσωρινή, αφού η οικονομική κατάσταση της εταιρείας τελευταία έχει καταστεί «προβληματική» μετά και από την απώλεια μεγάλων πελατών. Τυχαίο;
ΟΧΙ βέβαια. Η προσέλκυση Ιδιώτη Στρατηγικού Επενδυτή είναι ο στόχος και τα ανωτέρω είναι τα εργαλεία. Στο ΔΤ του Υπουργείου αναφέρεται: «Θα υλοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας, όπου παρατηρείται επενδυτικό κενό, χωρίς να ανταγωνίζεται υφιστάμενα funds» και «θα συμμετέχει ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις».
Από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού παράγεται το 70% της εθνικής παραγωγής. Ως δήμος λαμβάνουμε μικρά οφέλη για το κόστος λειτουργίας των 5 αντλιοστασίων που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των Αλυκών. Το 12% των μετοχών και το 3% επί της αξίας του πωλούμενου άλατος. Επίσης έχουμε την κυριότητα των Αλυκών της Τουρλίδας.
Η νέα κατάσταση στις ΑΛΥΚΕΣ θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση τα δικαιώματα μας και την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας.
Δήμος, φορείς και πολίτες απαιτείται να εκδηλώσουν:
1. Την αντίθεση τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των ΑΛΥΚΩΝ.
2. Την απεξάρτηση των Αλυκών της Τουρλίδας από τις ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝ.ΤΑ.ΜΑ.