Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ


Η ΔΕΥΑ Μεσολογγίου με φυσικό αέριο , απεξαρτημένη από την ΔΕΗ
θα μπορέσει να μειώσει το κόστος λειτουργίας των πολλών αντλιοστασίων της.

                                                                     Γράφει ο Αθανάσιος Σπυρόπουλος

 Το  τελευταίο διάστημα, ανακοινώθηκε , ότι ύστερα από μεγάλη προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δρομολογείται για τα επόμενα χρόνια  η έλευση του φυσικού αερίου και στην Δυτική Ελλάδα. Το θέμα ανατέθηκε στα Τεχνικά Επιμελητήρια Αχαίας και Αιτωλ/νίας να εκπονήσουν μελέτες και να υποβάλλουν προτάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα ανωτέρω Επιμελητήρια, πρότειναν το φυσικό αέριο να τροφοδοτήσει την Πάτρα, τον Πύργο και το  Αγρίνιο... Το Μεσολόγγι βρίσκεται και πάλι έξω από τον μεγάλο αυτό στρατηγικής σημασίας σχεδιασμό.



 Προφανώς το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας , δεν έλαβε υπόψη του ότι το Μεσολόγγι λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους του χρειάζεται πολλά αντλιοστάσια για την ύδρευσή του  και έτσι είναι σημαντικά αυξημένο το κόστος λειτουργίας τους. Ετσι το νερό στο Μεσολόγγι είναι πολύ ακριβό και  η ΔΕΥΑΜ χρωστάει στη ΔΕΗ μερικά εκατ ευρώ, που δεν μπορεί να αποπληρώσει και την απειλεί συνεχώς ότι θα της κόψει το ρεύμα. Λέγεται ότι μόνο το αντλιοστάσιο στον Εύηνο κοστίζει γύρω στα 20000 ευρώ μηνιαίως. Αντιλαμβάνεται κανείς ποιο θα είναι το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΜ, εάν επιλεγεί η ύδρευση του Αιτωλικού από τον Εύηνο, όπως ζητούν οι κάτοικοί του και όπως είναι φυσικό θα χρειασθούν και άλλα αντλιοστάσια.
  Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους, ότι μακροχρόνιος σχεδιασμός του Μεσολογγίου είναι η τουριστική ανάπτυξή του και κατά συνέπεια οι τουριστικές υποδομές του (Ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, αρτοποιεία, κ.λ.π.)  πρέπει να έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας για να είναι ανταγωνιστικές έναντι των άλλων πόλεων της ίδιας Περιφέρειας. Πρόσφατα ο ΣΕΒ επεσήμανε ότι το κόστος ενέργειας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι 40% αυξημένο έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών. Το φυσικό αέριο λόγω του χαμηλού κόστους του και της μεγάλης απόδοσής του, είναι ένα όπλο κατά της κρίσης και θα μειώσει τα έξοδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων , στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τις διάφορες μονάδες Υγείας.
   Τα τελευταία χρόνια άρχισε η εφαρμογή φυσικού αερίου σε όλη σχεδόν την χώρα για όλες τις χρήσεις( βιομηχανία, οικιακή , κ.λ.π.) . Οπως τόνισε σε πρόσφατο ενεργειακό συνέδριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Θόδωρος Ταμπακόπου λος.θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο οι περιοχές: α. Ανατολική Μασκεδονία: Θράκη,, Αλεξανδρούπολη,  Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Ορεστιάδα.Σέρρες.
β. Κεντρική Μακεδονία: Αλεξάνδρεια,  Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη  γ .Κεντριή Ελλάδα: Αττική, Χαλκίδα, Καρπενήσι, Αμφισσα, Λειβαδιά, Θήβα. Στις πόλεις που βρίσκονται μακρυά από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως η Λειβαδιά το Καρπενήσι, η Ορεστιάδα, η Αμφισσα, προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του συμπιεσμένου φυσικού αερίου , για την μεταφορά του στα σημεία κατανάλωσης. Κύριος στόχος είναι να τροφοδοτηθούν  η  Δυτική και η  Νησιωτική Ελλάδα που δεν διαθέτουν δίκτυα,  με φυσικό αέριο αέριο σε υγροποιη μένη  ή συμπιεσμένη μορφή.
  Ο Δήμος Μεσολογγίου και ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και να επισημάνουν τις μεγάλες ανάγκες της πόλης για  χαμηλό κόστος  ενέργειας και να διεκδικήσουν την διέλευση του φυσικού αερίου και από το Μεσολόγγι. Σε αντίθεση περίπτωση η πόλη θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της  από την ακρίβεια ,λόγω υψηλού κόστους λειτουργίας .των υποδομών της.