Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Παρουσία του Αλέξη Γεωργούλη, το Κ. Π. Μεσολογγίου "Nea Koinè" τίμησε τον Φιλελληνισμό.


Τον Φιλελληνισμό και την προσφορά των φιλελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την Έξοδο του Μεσολογγίου, τίμησε την Μεγ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι.Π.Μεσολογγίου, "Nea Koinè" σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στην κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων του επιβλητικού "Κτηρίου Χρυσόγελου" στο Μεσολόγγι, η οποία φιλοξενεί παράλληλα την Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Ντούμα,  πραγματοποιήθηκε η καλλιτεχνική βραδυά για τον εορτασμό των 197 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Η Διοικούσα Επιτροπή του "Nea Koinè" επέλεξε την ημέρα που συμπληρώνονται ακριβώς 197 χρόνια από την Έξοδο (10 Απριλίου 1826) να την αφιερώσει στην συνεισφορά των Ευρωπαίων Φιλελλήνων από τότε μέχρι και σήμερα, τιμώντας τόν σύγχρονο Ιταλό φιλέλληνα ποιητή, Fernando Pensa.

Εμπνευσμένος από την ιστορία του Μεσολογγίου, ο Fernando Pensa, αφιέρωσε την τελευταία του ποιητική συλλογή στο Μεσολόγγι, με τίτλο: «Lentamente nel silenzio - Αργά μες στην σιωπή».

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Γεωργούλης, προσκεκλημένος του Κ.Π."Nea Koinè".

Ο Αλέξης Γεωργούλης είναι ο μόνος Ευρωβουλευτής, από την Ελληνική Αντιπροσωπεία, που ασχολείται ενεργά και με αποκλειστικό χαρτοφυλάκιο για τον Πολιτισμό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας φιλίας πολιτιστικών δημιουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονιστής Πολιτισμού του Ευρωπ. Κοινοβουλίου.

Η Γραμματέας της Διοικούσης Επιτροπής του Κ.Π., Ελένη Πισμοπούλου, παρουσίασε την εκδήλωση ενώ ο Πρόεδρος της Δ.Ε., Λευτέρης Δακαλάκης, στην προσλαλιά του, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρά τις καιρικές αντιξοότητες, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα αλλά και τον εξωτερικό χώρο, παρακολουθώντας υπομονετικά μέσα στο ψιλόβροχο.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Γεωργούλης αφού ευχαρίστησε την Δ.Ε. τού Nea Koinè για την πρόσκληση - είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την πόλη μας - ανέφερε μεταξύ άλλων πως "η ομόφωνη απόφαση των πολιορκημένων Μεσολογγιτών να μήν παραδοθούν στον κατακτητή - επιλέγοντας τον θάνατο - είναι από τα λιγοστά και λαμπερά παραδείγματα προς μίμηση στον κόσμο, υπέρ του ύψιστου αγαθού της Ελευθερίας που πολλές φορές ξεχνάμε, ιδιαίτερα στην εποχή μας, ίσως επειδή το θεωρούμε δεδομένο."

Και κατέληξε: "Οι πράξεις των Ηρώων δεν ήταν θυσίες για το δικό τους παρόν αλλά για το δικό μας μέλλον".

Στον "αυθεντικό και πολυπράγμονα Fernando Pensa", αναφέρθηκε με γλαφυρό και εύστοχο τρόπο η Φιλόλογος - Δημοσιογράφος και Ειδική Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέπη Κωνσταντακοπούλου, Έφορος της Διοικούσης Επιτροπής τού Nea Koinè.

Ο Fernando Pensa, ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της πόλης μας αναφέρθηκε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, στην αγάπη του για το Μεσολόγγι το οποίο αποτελεί την "προσωπική του" πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης. Μάλιστα, ο ίδιος συνεκίνησε το κοινό με την ανάγνωση ορισμένων στροφών του ποιήματός του με τίτλο "Μεσολόγγι", στην ιταλική γλώσσα, ενώ η Νατάσα Πενταγιώτη απήγγειλε τους ελληνικούς στίχους.

Η βραδυά διανθίστηκε μελωδικά με τις ερμηνείες του μουσικού σχήματος αποτελούμενο από την Ιωάννα Χατζηλεοντίου στο πιάνο και τον Μεσολογγίτη, Ανδρέα Χασιώτη στο τραγούδι οι οποίοι ερμήνευσαν κλασσικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, εμπνευσμένα από την ηρωική Έξοδο.

Την έκπληξη της βραδυάς έκαναν 6 μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας, Ελένης Πλακίδα. Οι μαθητές Μάρσια Παπαδημητρίου, Εύα Κατσαδούρη, Βάσια Κοντογιάννη, Αμαλία Βλάχου, Φίλιππος Αχυργιάτης και Νικηφόρος Κουτσομήτρος ανέγνωσαν ποιήματα του Fernando Pensa αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού.

Υποδειγματική υπήρξε η ευταξία του "Κτηρίου Χρυσόγελου" και η οργάνωση της αίθουσας υπό την επιμέλεια της Αποστολίας Πάστρα, της Τζένης Τσιαντοπούλου, της Σόφης Λαναρά, της Μαρίας Καρατζογιάννη, της Έλενας και της Σταυρούλα Γκογκάι.

Μεταξύ των παρευρίσκομένων ήταν ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ι. Π. Μεσολογγίου, Νίκος Χατζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Β' Αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου, Χρήστος Κοντούλας, οι υποψήφιοι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Αιτωλ/νίας, Γρηγόρης Θεοδωράκης και Σταύρος Καραγκούνης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μεσολογγίου, Θανάσης Λύρος, ο Ιδρυτής του Κέντρου Λόγου & Τέχνης "Διέξοδος", Νίκος Κορδόσης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Γραφείου της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ Πάτρας και ο Ρ. Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το φωτογραφικό υλικό φέρει την υπογραφή τού Νίκου Παπαλέξη, ο οποίος απαθανάτισε φωτογραφικά τις κυριότερες στιγμές της βραδυάς.