Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Αύξηση κόστους εναπόθεσης απορριμμάτων

 

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της δημοτικής ανικανότητας, με τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου να γίνεται βρόγχος στο λαιμό των δημοτών.

Όπως πληροφορούμαστε το κόστος  για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Παλαίρου ανεβαίνει από τα 65 στα 225 ευρώ ανά τόνο, χρεώνοντας τον Δήμο μας με 2.000.000 επιπλέον ευρώ για τους 12.000 τόνους της σύμβασης.

Το κόστος για την ανακατασκευή και νόμιμη επαναλειτουργία του δικού μας ΧΥΤΑ ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ.

Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου να μην λειτουργεί, να έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα μερικά εκατομμύρια και να καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε και άλλα ;

1. Η δημοτική μας αρχή θα μπορούσε άμεσα με δικά της χρήματα να ξεκινήσει την ανακατασκευή του ΧΥΤΑ, αλλά δεν το έκανε δυο χρόνια τώρα. Από το 1,2 εκατομμύρια του κόστους, ο δήμος θα έβαζε 600.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα  ήταν επιχορήγηση. Τις  600.000 ευρώ δεν μπορούσε να τις διαθέσει, αλλά μπορεί να πληρώνει εκατομμύρια για την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ !

2. Από το 2019 επιμέναμε ότι ο δήμος έπρεπε να έχει προχωρήσει  την οργανωμένη ανακύκλωση, όπως έκαναν όλοι οι δήμοι. Αν αυτό είχε συμβεί ο όγκος των απορριμμάτων σήμερα θα ήταν μειωμένος κατά 60% τουλάχιστον και αντίστοιχα θα ήταν μειωμένο, κατά το ίδιο ποσοστό και το κόστος εναπόθεσης. Αυτό δεν έγινε και το κόστος εκτοξεύτηκε.

3. Επιμέναμε να γίνει άμεσα Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) το κόστος του οποίου ανέρχονταν σε 250.000 ευρώ και θα μας γλύτωνε εκατομμύρια. Αντί αυτού τα απορριμματοφόρα του δήμου, κάνουν καθημερινά δρομολόγια 400 χιλιομέτρων με μεγάλο κόστος μεταφοράς, πληρώνοντας καύσιμα, συνεργεία επισκευών και υπερωρίες, εξαντλώντας εξοπλισμό και εργαζόμενους. 

4. Χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε, ότι για να μπορείς να κάνεις σωστά την δουλειά σου πρέπει να χτίζεις γέφυρες και όχι να γκρεμίζεις. Πρέπει να επιλέγεις την συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση και την πολεμική εναντίον όλων. Αυτό κύριε δήμαρχε δεν το κάνατε και για μια ακόμη φορά βρίσκεστε σε δεινή θέση και εσείς και δυστυχώς και εμείς οι δημότες.

 Ο δήμος μας δεν έκανε τίποτα από τα αυτονόητα, αλλά εξάντλησε όλη την δραστηριότητά του, στο να πείσει το αντίστοιχο υπουργείο να εκδώσει «εντέλλεσθε» προς τον ΧΥΤΑ Παλαίρου, όπως είχε κάνει νωρίτερα και με τον ΧΥΤΑ Αγρινίου.

Η αύξηση της τιμής από τα 65 στα 225 ευρώ τον τόνο είναι η αντίδραση του ΧΥΤΑ Παλαίρου στο «εντέλλεσθε»  και εκεί βεβαίως το υπουργείο δεν μπορεί να επέμβει.

Φοβούμαστε λοιπόν ότι η αύξηση κατά 20% στα δημοτικά τέλη που έγινε το 2020 για τον σκοπό αυτό, δεν είναι αρκετή και θα ακολουθήσει και νέα, ίσως μεγαλύτερη, γιατί το κόστος μετακυλίεται πάντα στους δημότες.

Είναι καιρός λοιπόν μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, να αναθεωρήσουμε τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε, αν δεν το κάνουμε, η ευθύνη δεν είναι στον δήμαρχο αλλά στον ψηφοφόρο και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να πληρώνουμε και δεν δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε για τίποτα. 


Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»