Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Κυβέρνηση και Αποκεντρωμένη δολοφονούν το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Πριν κάποιες μέρες λάβαμε την απάντηση της Αποκεντρωμένης διοίκησης στην από 29/3 αίτηση μας, στην οποία: «... αιτούμαστε "όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Υπηρεσία σας μετά το υπ’αριθμ. ΥΠΕΝ/ΑΝΠΓ/13030/1145/06-03-2018 έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος που κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία σας και εκφράζει την άποψη ότι «πρέπει να ανακληθούν οι τέσσερις τροποποιημένες ΑΕΠΟ και να ακολουθηθεί η διαδικασία υποβολής νέας ΜΠΕ και διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ για ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει επεκτάσεις στην υγεία μας και το φυσικό μας περιβάλλον.» Η Αποκεντρωμένη, στην απάντησή της, αναφέρει: «... ότι η Υπηρεσία μας κατόπιν του (2) σχετικού εγγράφου εξέτασε τα δεδομένα που είχε στη διάθεσή της, απέστειλε στις 03/04/2018 έγγραφο προς το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει ολοκληρωθεί η εκκρεμοδικία κατά των εταιρειών ΒΙΑΕΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, TALLOS BIOMASS IKE, R-BIOENERGY IKE και PERIS ENERGY.

Αναμένεται συνεπώς η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, ώστε να εξεταστεί το σκεπτικό της και να προχωρήσει η Διοίκηση στις επόμενες ενέργειες της»

Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία εκκρεμοδικία, καθώς η αίτηση ακύρωσης που ως ομάδα πολιτών “Λιμνοθάλλαζα” έχουμε καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών αφορά διοικητική πράξη της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Μεσολογγίου και έχει να κάνει με πολεοδομικές αρμοδιότητες. Πρόκειται δηλαδή για μια εντελώς διαφορετική υπόθεση, που δεν έχει σχέση με εκκρεμοδικία.

​Γίνεται έτσι για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι η Αποκεντρωμένη προσπαθεί μέσω της γραφειοκρατίας και της “δήθεν” νομότυπης διαδικασίας να καθυστερήσει την ακύρωση των αδειών των μονάδων καύσης βιορευστών. Επιλέγουν να αγνοούν επιδεικτικά την επιστολή του υπουργού, τα συντριπτικά στοιχεία που τους έχουμε καταθέσει, τις εκφρασμένες αποφάσεις δήμου, φορέων και κυρίως των πολιτών και συνεχίζουν την δουλειά τους, δημιουργώντας κάθε φορά κωλύματα και προσκόμματα ώστε να τραβούν σε μάκρος όσο το δυνατόν περισσότερο την όλη διαδικασία.

Πέραν, όμως, της Αποκεντρωμένης, συνενοχή στο έγκλημα αποτελεί και η στάση της κυβέρνησης και των τοπικών της εκπροσώπων. Οι τόσοι λαλίστατοι στους πανηγυρισμούς για το έγγραφο του υπουργού ξαφνικά έχουν σωπάσει, προφανώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι αν τοποθετηθούν θα πρέπει να πουν ξεκάθαρα την αλήθεια: ότι ο υπουργός απλά έγραψε ένα γράμμα με σκοπό να αποποιηθεί τις ευθύνες του, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Αποκεντρωμένη. Το γράμμα αυτό το έκαναν σημαία οι ντόπιοι κυβερνητικοί, με ανακοινώσεις σε κάθε επίπεδο, καθησυχάζοντας έτσι την κοινωνία ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι το θέμα τελείωσε· μια κατάσταση που την βρίσκουμε ακόμα μπροστά μας, καθώς είναι πραγματικά μεγάλη η μερίδα του κόσμου που πιστεύει ότι η κατασκευή των εργοστασίων έχει σταματήσει.
Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας συνεχίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε, όσο και αν το θέλουν κυβέρνηση και Αποκεντρωμένη.
Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα