Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Μικρά … από τον "Σκοτεινό"

Η αποψίλωση συνεχίζεται

Μεθοδικά και εν κρυπτώ αποψιλώθηκε το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Μεσολόγγι όπου είναι και η έδρα της υπηρεσίας. Πλέον στο γραφείο υπάρχουν μόνο δυο υπάλληλοι, αφού όλοι οι υπόλοιποι (από τους 10 που ήταν αρχικά) καθώς και ένας μεγάλος όγκος φακέλων μεταφέρθηκαν στο παράρτημα του Αγρινίου. Την διαπίστωση αυτή έκαναν τα μέλη της Διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσολογγίου τα οποία στην συνέχεια ενημέρωσαν τον Δήμαρχο σχετικά με το θέμα.

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο των "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ"


Τίποτε στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Αρκεί να υπάρχουν… τα ζιζάνια!

Με σχετική απόφαση του αναπληρωτή Δημάρχου κ. Σπύρου Καρβέλη, 5, αριθ. πρωτ. 766/17-1-2018 (ΑΔΑ: 75ΡΖΩΡΖ-ΦΥ3) και στα πλαίσια του έργου «Αποκατάσταση βλαβών από τα πλημμυρικά φαινόμενα 2017» – μετά από σχετική διαδικασία “διαπραγμάτευσης” – έγινε ανάθεση: α) Στον Ε.Λ. ύψους 39.300 ευρώ με Φ.Π.Α. του έργου «Ανακατασκευή και συντήρηση παλαιού δημοτικού σχολείου Χρυσοβεργίου» και β) Στον Γ.Τ. του έργου «Καταπολέμηση βλάστησης – ζιζανίων στα υδατορέματα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου μετά τον καθαρισμό από τα πλημμυρικά φαινόμενα» ύψους 24.304 ευρώ με Φ.Π.Α.

Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αιτωλίας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί
τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας
Αιτωλίας, την ερχόμενη εβδομάδα (29-01-2018 έως 4-02-2018), θα βρίσκεται
στις εξής περιοχές :

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Κάλεσμα για Διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Το ζήτημα της Καύσης Βιορευστών έχει κορυφωθεί. Εδώ και ένα χρόνο οι πολίτες του τόπου ξετυλίγουν το κουβάρι ενός σκανδάλου αδειοδότησης 4 μονάδων βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το κουβάρι αυτό έχει ξετυλιχτεί και πλέον ακόμη και από το γραφείο του υπουργού Σ.Φάμελλου αναγνωρίζουν το πρόβλημα που θα προκαλέσει η λειτουργία των μονάδων αυτών.
Ωστόσο, βιώνουμε ένα θέατρο του παραλόγου, αφού, ενώ υπάρχει αναγνώριση του προβλήματος, κανείς από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει ουσιαστική δράση, ώστε να δώσει οριστικό τέλος. Μπροστά στις κάμερες και τη δημοσιότητα όλοι χαμογελούν και υπόσχονται ανάληψη πρωτοβουλίας για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά, όταν τα φώτα σβήνουν, η στάση τους μετατρέπεται σε θρασύτατη και προκλητική αδιαφορία.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για μία ακόμη φορά με έκπληξη διαπιστώσαμε την εμμονή της δημοτικής αρχής σε μη ορθές και παράτυπες λύσεις. Αναρτήθηκε στο πρόγραμμα  «διαύγεια» η αριθμ. 319/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) με την οποία για μία ακόμη φορά τίθεται ο δήμος ως εγγυητής για χρέη της ΔΕΥΑΜ προς την ΔΕΗ. Μέχρι τώρα έχει επιχειρηθεί τρείς φορές το ίδιο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Την πρώτη, το καλοκαίρι του 2014, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, καθώς στο παρά πέντε, δεν πάρθηκε απόφαση, αφού κατανοήθηκε το παράνομο αυτής, μετά από παρέμβασή του Σωματείου μας. Τις δύο άλλες φορές οι αποφάσεις που πάρθηκαν (η 310/14 και η 38/17) ακυρώθηκαν ως παράνομες (με τις αριθμ. 16740/970/15 και 47185/17 Αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου). Επίσης τόσο στην δημοτική αρχή που εμμονικά επαναφέρει την ίδια πρόταση, όσο και στις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, έχει κατατεθεί και εξηγηθεί επαρκώς όλη η νομοθεσία και νομολογία που απαγορεύει τον συγκεκριμένο τρόπο «Χρηματοδότησης», μέσω παροχής εγγυήσεων, χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, προς τη ΔΕΥΑΜ. Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη πρόταση-απόφαση, επανέρχεται συνεχώς, χειρότερη κάθε φορά, ως η μόνη λύση για την διάσωση της ΔΕΥΑΜ. Εξηγήσαμε επαρκώς στο Δ.Σ., ότι το να «κανιβαλίζεις»  δύο δημόσια αγαθά μεταξύ τους δεν είναι η λύση. Είναι ομολογία αποτυχίας και όχι επιτυχίας.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Τι απέμεινε πλέον ……

         γράφει ο Γιώργος Αντύπας 

 Την περασμένη εβδομάδα μέσω της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας τοπικής εφημερίδας γίναμε γνώστες δελτίου τύπου του Δήμου της πόλης μας ότι τη Δευτέρα (22 Ιανουαρίου) συγκαλείτο έκτακτη σύσκεψη στο Δήμο για την «ενδεχόμενη κατάργηση του 2/39 ΣΕ»
Ο κ. Καραπάνος δεν γνώριζε ότι πρόκειται να τερματίσει η λειτουργία του 2/39 ΣΕ ως Κέντρο εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων οπλιτών, όταν η φημολογία αυτή άρχισε από πενταμήνου περίπου;
Δηλαδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι ο Αθηναϊκός τύπος που πριν από μερικές μέρες ασχολήθηκαν με το θέμα της τελικής απόφασης που εκκρεμούσε από τον Φεβρουάριο 2017, της κατάργησης των Κέντρων Εκπαιδεύσεως και την παρουσίαση Ν/Σ οπλιτών απ΄ευθείας στις μονάδες Εβρου και Νησιών είναι ανακριβή;
Αν ό ίδιος δεν ξέρει να διαβάζει, κανένας σύμβουλός του ή ειδικός συνεργάτης δεν τον ενημέρωσε;

Mε «Γυναικεία Βλέμματα» ξεκίνησε συνεργασία της «Διεξόδου» και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου



Με τα βλέμματα εκατοντάδων φιλότεχνων στραμμένα στα «Βλέμματα στο χρόνο» του Δημήτρη Δήμα εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» η ομότιτλη έκθεση ζωγραφικής που αποτελεί και την πρώτη επίσημη συνεργασία της «Διεξόδου» και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.
Μια σύμπραξη που οι δύο πολιτιστικοί  φορείς του νομού  με την μακρόχρονη,    ενεργό και ποιοτική τους παράδοση  θέτουν  τις βάσεις για κοινές  δράσεις στην Δυτική Ελλάδα,  όπως ανέφερε και ο καλλιτεχνικός  διευθυντής  του  ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Καραγεώργος προλογίζοντας την έκθεση.  
 Το «ξεκίνημα» της έκθεσης, που συντόνισε η υπεύθυνη του Μουσείου της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα, «αγκαλιάστηκε» από το φιλότεχνο κοινό, πρωτίστως του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, που παρέμεινε στο χώρο μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνοντας τα έργα και συνομιλώντας με τους συντελεστές της.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Το δικαίωμα της εργασίας είναι ιερό, αρκεί ο εθελοντισμός να προηγείται και όχι να έπεται της εργασιακής σχέσης!


Απάντηση στον κ. Μάκη Κουτσαγγέλη

Αγαπητέ κ. Μάκη Κουτσαγγέλη,
Ομολογώ ότι η απάντησή σου στην ανακοίνωση της «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» δεν μπορεί ούτε να πείσει, ούτε να διαφωτίσει τους συμπολίτες μας. Κατ’ αρχήν το Γ.Μ. δεν σημαίνει δειλία. Απλούστατα περίμενα να απαντήσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος – ως όφειλε – πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και όχι εσείς εκτός εάν έχετε προς τούτο σχετική εξουσιοδότηση.

Σε κοινωνία ηλιθίων απευθύνεστε κα Παναγοδήμου;


Η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου προσπάθησε απεγνωσμένα να δώσει «απάντηση» στην ανακοίνωση της παράταξής μας σχετικά με την παράταση μίσθωσης “αόρατου” καταστήματος στο λιμάνι Μεσολογγίου για 12 έτη. Τα ερωτήματα είναι και παραμένουν προς την κα Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου:

Διαγωνισμός για την αφίσα των Εορτών Εξόδου 2018



Από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου γίνεται γνωστό ότι:
«Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οργανώνει Διαγωνισμό «Αφίσας Εορτών Εξόδου  2018», που θα διαρκέσει έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018 και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό να συμμετάσχουν.
   Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της αφίσας που θα αποτελέσει  το  κεντρικό  θέμα  προβολής των Εορτών Εξόδου  2018 (αφίσες, πρόγραμμα, προσκλήσεις κ.α) . Θα  βραβευθούν τιμητικά οι τρεις πρώτες και τα ονόματα των νικητών   θα ανακοινωθούν στα Μ.Μ.Ε. ενώ  οι  καλύτερες αφίσες θα εκτεθούν  σε διοργάνωση Ομαδικής Έκθεσης Αφίσας κατά τη διάρκεια των Εορτών Εξόδου.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ “ΨΩΝΙΖΩ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΩ”


                                                       

                                                                                   
Όλοι οι τυχεροί της κλήρωσης από την προωθητική ενέργεια του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, «Ψωνίζω και Κερδίζω», έσπευσαν χθες, Δευτέρα 22/01/2018, στα Γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να παραλάβουν τις δωροεπιταγές για να εξαργυρώσουν τα δώρα τους.
Τις δωροεπιταγές στους 28 τυχερούς παρέδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Βασίλης Σπυρόπουλος, ο οποίος τους συνεχάρη και τους παρείχε πλήρη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο θα τις εξαργυρώσουν.

«Οι λογισμοί κατά τους Πατέρες»


Ομιλία του Γέροντα Μαξίμου Κυρίτση στη Σχολή Γονέων στο Μεσολόγγι
Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοινώνει ότι την προσεχή Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18:30’, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Σχολής Γονέων στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως (οδός Κανάτα 2 και Γ. Χονδρού). 
Θα μιλήσει ο Γέροντας π. Μάξιμος Κυρίτσης με θέμα: «Οι λογισμοί κατά τους Πατέρες».

Παρουσίαση βιβλίου-λευκώματος


Οι Εκδόσεις Ι.Β. Ρουσόπουλος που εδρεύουν στο Μεσολόγγι σας καλούν στην παρουσίαση του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου/λευκώματος του
Γιάννη Ρουσόπουλου, με τίτλο
" Στο Μεσολόγγι, με τα Πουλιά! "
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα της Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης της ¨Διεξόδου", επί της οδού Ράγκου 5,
την Κυριακή στις 28 Ιανουαρίου2018 και ώρα 7:00μμ
Ομιλητές θα είναι:
- Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, Εκπαιδευτικός, Ορνιθολόγος, MSc Οικολογίας.
- Ο Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος PhD, Msc Οικολογίας.
- Ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, Δημότης Μεσολογγίου

Τελικά θέλουμε πραγματικά να πάει μπροστά το Μεσολόγγι;


 «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί.»
(Λίγο απέχω, κύριοι βουλευτές, από το να χρωστάω ευγνωμοσύνη στον κατήγορο επειδή μου ετοίμασε αυτήν εδώ την δίκη).
Λυσίας: Ὑπὲρ τοῦ ἀδυνάτου

Αγαπητέ Πάνο Παπαδόπουλε,
κατ’ αρχήν θα ήθελα να σε παρακαλέσω όταν αναφέρεσαι σε μένα να με κατονομάζεις χρησιμοποιώντας το όνομά μου. Είμαι ο Μάκης Κουτσαγγέλης. Αρχιμουσικός, επικεφαλής του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου μας, μα πάνω απ’ όλα απλός εθελοντής. (Επίτρεψέ μου να θεωρώ αυτή μου την ιδιότητα σημαντικότερη απ’ όλες τις άλλες). Με αυτό το πρόσωπο με γνωρίζουν οι συμπολίτες μου, με αυτό το πρόσωπο αντικρίζω την κοινωνία όλα τα χρόνια του ενήλικου βίου μου, με αυτό το πρόσωπο στάθηκα δίπλα σου στον προεκλογικό σου αγώνα και σε συντρόφευσα απ’ την αρχή μέχρι το τέλος του. Άσε λοιπόν τα αρχικά κατά μέρος.

Απάντηση της Προέδρου του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Σε απάντηση πρόσφατης ανακοίνωσης του Δημοτικού Συμβούλου Παναγιώτη Παπαδόπουλου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ευαγγελία Τσέλιου – Παναγοδήμου αναφέρει:
«Η αμεσότητα αλλά και η ευθύτητα των απαντήσεων που ζητά ο κ. Παπαδόπουλος σε ανακοίνωσή του, αποτελούν χαρακτηριστικά της σημερινής λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και όχι περιστασιακό τρόπο διαχείρισης για δημιουργία εντυπώσεων.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Εθελοντισμός – Εργασιακή σχέση με το δήμο και extra κατ’ αποκοπή αμοιβή δεν νοείται κύριοι!

Εσχάτως γίναμε μάρτυρες “κανονιοβολισμών” μετά συνεντεύξεων τύπου για τον εθελοντισμό στο δήμο μας. Επειδή όμως – ουδέν παραμένει κρυπτόν από τον ήλιο – με την υπ’ αριθ. 83/17-1-2018 (ΑΔΑ 6ΓΩΒΟΞΤΦ-7ΞΡ) απόφαση του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Αναστάσιου Σκαρμούτσου, δίνονται 1.000 ευρώ κατ’ αποκοπή στον υπάλληλο με σχέση ΙΔΟΧ της Κοινωφελούς και υπεύθυνο εθελοντισμού του δήμου κ. Γ.Κ. για Απασχόληση στο Κέντρο Αγωγής και Προαγωγής Υγείας! Βλέπετε το εν λόγω κέντρο απαιτεί και μουσική υποστήριξη…

Τι ακριβώς συμβαίνει με την παράταση μίσθωσης “αόρατου” καταστήματος στο λιμάνι κα Παναγοδήμου;



Με την υπ’ αριθ. 74/28-12-2017 απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, το Δ.Σ. ομόφωνα (απουσίαζαν δύο μέλη) ενέκρινε την παράταση της σύμβασης μίσθωσης (από 3-6-2005) του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας στον κ. Ι.Μ., ενός ακινήτου (καφετέρια – αναψυκτήριο – εστιατόριο) με τον πέριξ αυτού χώρο έκτασης 4.100 τ.μ. – μετά από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου – για δώδεκα (12) ακόμα έτη από 16-12-2017 χωρίς διαγωνιστική διαδικασία και μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία.

Έκτακτη σύσκεψη Δημάρχων και Φορέων – Ψήφισμα για την Περιφερειακή Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ




Πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη σύσκεψη Δημάρχων και Φορέων που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, στην οποία συμμετείχαν:

Σχέδιο για τους Ρομά με ελλείψεις όσον αφορά στο Μεσολόγγι

 γράφει ο Ντίνος Γιαννόπουλος

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 19-1-2018 συζητήθηκε η πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου».