Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η «Διέξοδος» και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους διοργάνωσαν ενημερωτική εσπερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων.


Ένα μάθημα τοπικής ιστορίας ήταν ουσιαστικά η εσπερίδα που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από τα ΓΑΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τη «Διέξοδο»  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων  που έχει καθιερωθεί από την UNESCO  η 9η Ιουνίου κάθε χρόνου.
Την ημέρα αυτοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που στους σκοπούς των  περιλαμβάνεται η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς πραγματοποιούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ποικίλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του έργου των Αρχειακών Υπηρεσιών με την προβολή μοναδικών ή εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσουν, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.
Έτσι λοιπόν το περασμένο Σάββατο τα ΓΑΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας και η«Διέξοδος»   πραγματοποίησαν μια ενημερωτική εσπερίδα η οποία ουσιαστικά ήταν ένα μάθημα τοπικής ιστορίας για την εξέλιξη του Λιμανιού του Μεσολογγίου σε χρονικό βάθος δύο αιώνων.   
Οι δύο αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου» όπου πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα γέμισαν  από  ακροατές οι οποίοι  επί δύο σχεδόν ώρες παρακολούθησαν τις ομιλίες που συνοδεύονταν από σπάνιο οπτικό υλικό.

Το  ξεκίνημα έγινε με τον  αναπληρωτή δήμαρχο Σπύρο Καρβέλη   που χαιρέτισε την εκδήλωση ενώ στη συνέχεια  η  διευθύντρια της κεντρικής υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαριέττα Μινώτου  προλόγισε την εκδήλωση και μίλησε για την αξία που έχει η πραγματοποίηση τέτοιου είδους δράσεων όταν  προέρχονται από συνεργασία Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων.
Στη συνέχεια η  υπεύθυνη του  Μουσείου  της «Διεξόδου» Ειρήνη Καρανικόλα παρουσίασε τους ομιλητές του πάνελ Μαρία Μπακαδήμα και Σωτηρία Τσατσά, προϊσταμένη και αρχειονόμο αντίστοιχα των ΓΑΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και τον μηχανολόγο μηχανικό Νίκο Κανίνια οι οποίοι  με ιστορικές και τεκμηριωμένες γνώσεις ανάπτυξαν το θέμα «ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – Από τον Αη Σώστη του 18ου αιώνα στη “Μαρίνα” του 21ου»  κάνοντας μια αρχειακή ανασκόπηση όλων των πτυχών της ιστορίας του Λιμανιού της πόλης του Μεσολογγίου.

Εξήγησαν το  πότε και  το γιατί έπαυσε η λειτουργία του λιμανιού στον  Άη Σώστη, το  γιατί προκρίθηκε η σημερινή θέση  έναντι  εκείνης της Τουρλίδας και του Κρυονερίου και ποιά η σχέση του λιμανιού και της σιδηροδρομικής γραμμής του ΣΒΔΕ. Μίλησαν επίσης για το  πότε και γιατί διαπλατύνθηκε το λιμάνι, καθώς και για το  πότε πρωτοσχεδιάστηκε και πώς εξελίχθηκε η κατασκευή της «Μαρίνας».
Η βραδιά έκλεισε με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της «Διεξόδου» Νίκο Κορδόση στο βήμα ο οποίος με την προβολή πενήντα ασπρόμαυρων φωτογραφιών παρουσίασε το λιμάνι του Μεσολογγίου της 20ετίας 1950-1970  αναφέρθηκε  δε τόσο στις θετικές όσο και τις αρνητικές συνέπειες της διαπλάτυνσής του.
ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
"Από τον Άη Σώστη του 18ου αιώνα στη Μαρίνα του 21ου"

Εσπερίδα στις 9 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.
Στις 9 Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο, είτε από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς, ποικίλες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του έργου των Αρχειακών Υπηρεσιών με την προβολή μοναδικών ή εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσουν, ενώ ταυτόχρονα στοχεύουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς.