Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 

Μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη, Μαρίας Σαλμά συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας, με την συμμετοχή εκπροσώπων Δήμων, Σωμάτων Ασφαλείας, Υπηρεσιών, Φορέων και Εθελοντικών Ομάδων.

Η συνεδρίαση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της έκδοσης νέου εκτάκτου δελτίου επιδείνωσης καιρού, που ισχύει από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021.

Η Αντιπεριφερειάρχης κατά την τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στις περιοχές που εκδηλώθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες ακραία καιρικά φαινόμενα.

Όπως τόνισε η υπήρξε εκτεταμένη κινητοποίηση μηχανημάτων έργου, ενώ ο έγκαιρος καθαρισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των υδατορεμάτων αποδείχθηκε λειτουργικός και καθοριστικός σε πλήθος περιπτώσεων. Ωστόσο, προβλήματα υπήρξαν, για τα οποία οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ενήργησαν ταχύτατα στην καταγραφή τους, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες.

Μετά την εισήγηση του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Ε. Νικόλαου Γυφτάκη, στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου Ν. Καραπάνος και Χ. Μασαούτης, ο Αντιδήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας υπ. Πολιτικής Προστασίας Θ. Στούπας, ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου Π. Παληογιάννης, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δ. Αμφιλοχίας Γ. Χούτας, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αιτωλίας Ν. Νικολάου και εκπ/πος του Δ/ντή Αστυνομίας Ακαρνανίας, ο εκπρόσωπος του Δ/τη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλ/νίας Ε. Πετράκης και ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου Π. Στούμπος, οι εκπρ/ποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Δημήτριος Σουλελές, του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου, Δ. Μουζόπουλος, του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γ. Κοντογιάννης και του Νοσοκομείου Μεσολογγίου A.  Κούστας, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Νικ. Μασίκας και ο επικεφαλής της ΕΟΕΔ Μεσολογγίου, Δ. Τσιρόγλου.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με το συντονισμό του Προϊσταμένου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Ν. Νικολόπουλου, επικαιροποιήθηκαν οι αποφάσεις και το πλαίσιο δράσεων, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν σημεία στα οποία κατά τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκαν προβλήματα από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Κλείνοντας τις εργασίες της έκτακτης συνεδρίασης του ΣΟΟΠ, η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά επεσήμανε πως «κύρια αρχή και βάση των ενεργειών μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Όπου απαιτείται συνδρομή, υποστήριξη και παρέμβαση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι εκεί,  έχοντας συνεννόηση και συνεργασία με κάθε εμπλεκόμενο φορέα».