Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο



Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022 οι μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας, που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του για να στεγάσει τους πολύτιμους θησαυρούς της Αιτωλοακαρνανίας. Τα  παιδιά συνόδευσαν οι κυρίες Στουρνάρα Δήμητρα και Λιούμη Χρυσάιδω, φιλόλογοι της Γ΄τάξης κι η πρωτοβουλία στηρίχτηκε τόσο από το Διευθυντή όσο κι από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του σχολείου.

Εντάσσεται δε στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας ενός ιστορικού σχολείου, όπως η Παλαμαϊκή Σχολή με «βαρύ» όνομα κι εξαιρετικές μαθητικές επιδόσεις, να ανοιχτεί στην κοινωνία και μέσα από δράσεις, επισκέψεις και προγράμματα να γνωρίσει στους μαθητές του  τον ιστορικό και φυσικό πλούτο της περιοχής. Τους επισκέπτες φιλόξενα υποδέχτηκε η μουσειοπαιδαγωγός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας - Λευκάδας κυρία Μιμίκα Γαβρίνα που με εξαιρετική προθυμία έδωσε ιδιαίτερα κατατοπιστικές πληροφορίες τόσο για τα εκθέματα όσο και για τις ιστορικές περιόδους που αυτά καλύπτουν. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν τους χώρους του υπέροχου αυτού διατηρητέου κτίσματος, που όντας ιστορικό τεκμήριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής σχολικού κτηρίου του τέλους του 19ου αι., αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και συνδέεται στενά με τη ζωή και τις μνήμες της πόλης μας. Θαύμασαν επίσης την πολιτιστική κληρονομιά και τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, όπως εκτίθεται στις συλλογές του μουσείου, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 1200 αντικείμενα, από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, το οποία αποτελούν ευρήματα παλαιών αλλά και σύγχρονων ανασκαφών.

Επειδή λοιπόν, όπως έλεγε κι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, μια επένδυση στη μόρφωση αποδίδει τον καλύτερο τόκο, τέτοιες πρωτοβουλίες από πλευράς σχολείων κι εκπαιδευτικών είναι αξιέπαινες κι απαραίτητες σε «σκοτεινές» εποχές κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Μαρτυρούν δασκάλους που δεν αρκούνται στην παροχή γνώσης αλλά στοχεύουν στην πολύπλευρη καλλιέργεια των μαθητών τους αλλά και μαθητές που διψούν για ευρύτερη παιδεία. Στην περίπτωση δε της Ιερής μας Πόλης, δίνεται μια ακόμη ευκαιρία στα νεαρά Μεσολογγιτάκια να γνωρίσουν τα επιτεύγματα των προγόνων τους και να αισθανθούν περήφανα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε τούτα τα ιερά χώματα. Μια νέα εποχή λοιπόν αρχίζει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και το 1ο Λύκειο Μεσολογγίου είναι περήφανο που πρώτο ένθερμα κι έμπρακτα την στηρίζει.