Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Επισκέψεις του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου στο Βυρώνειο κτήριο

 
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2022 ο κύκλος των επισκέψεων και των τριών τάξεων του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου στο Μουσείο για το Λόρδο Βύρωνα και το Φιλελληνισμό που δημιούργησε η Βυρωνική Εταιρεία στο Βυρώνειο κτήριο.

Συγκεκριμένα οι μαθητές της Β΄τάξης με συνοδούς τις φιλολόγους Λιούμη Χρυσάιδω και Στουρνάρα Δήμητρα είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια αναδρομή στην Ελληνική Επανάσταση όχι μέσα από την καθημερινή διδακτική πράξη και τις σελίδες των σχολικών εγχειριδίων αλλά με τρόπο απόλυτα ζωντανό και βιωματικό. Θαύμασαν πολλά κι αξιόλογα αντικείμενα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου καθώς κι έγγραφα από το Αρχείο Ιστορικών εγγράφων της ΙΕΕΕ. Την ξενάγηση στα εκθέματα έκανε η υπεύθυνη του Βυρωνείου, φιλόλογος κα Καρατζογιάννη, που παρουσίασε την προετοιμασία και το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης φωτίζοντας πρόσωπα και γεγονότα και δίνοντας έμφαση σε όσα συνέβησαν στη Δυτική Στερεά Ελλάδα κι ιδιαίτερα στην ηρωική πόλη μας.



Τόσο ο Διευθυντής κος Μπλαχούρας Κωνσταντίνος όσο κι ο Σύλλογος των καθηγητών έκριναν απαραίτητη την παρουσία του Σχολείου στα πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης μας κι ιδιαίτερα σε κάθε εκδήλωση που προβάλλει με τρόπο ουσιαστικό το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας. Στόχος εξάλλου όλων των διδασκόντων στην ΠΑΛΑΜΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, είναι να αφήσει στην καρδιά όλων των μαθητών που φοίτησαν σε αυτήν, την ανάμνηση δασκάλων που τα αγάπησαν και στην ψυχή τους την περηφάνεια για την Πόλη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Σκοπός του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά του να ανοίξουν τα φτερά τους στη ζωή με την πεποίθηση ότι την πατρίδα τους, το Μεσολόγγι μας δε θα το «κουβαλούν» μόνο ως «τόπο καταγωγής», όπου κι αν βρεθούν. Θα το επιδεικνύουν περήφανα ως «ταυτότητα ελεύθερου πολίτη», που ενεργεί με γνώμονα την αξιοπρέπεια και πυξίδα την εσωτερική δύναμη και που δεν αφήνει την ψυχή να πολιορκηθεί και να καταβληθεί από τις δυσκολίες.