Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

196η Επέτειος από την Έξοδο του Μεσολογγίου

 


Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τίμησε την 196η Επέτειο της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Στις διήμερες εκδηλώσεις, 16 & 17 Απριλίου 2022 παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βουλευτές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, την Πρέσβειρα της Ιταλίας, ως τιμώμενη χώρα και Πρέσβεις άλλων κρατών, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, αντιπροσωπεία από το Δήμο Καλαμάτας, ως τιμώμενος Δήμος και Δημάρχους από την Ελλάδα και την Κύπρο, αρχηγούς Σωμάτων και πολλούς άλλους.

Το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη – Ιακώβου Μάγερ παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της Ιεράς Πόλεως, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Κατόπιν στο σημείο που ανατινάχθηκε ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, στον ανεμόμυλο, δίπλα από το λιμάνι έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του.

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο.

Τέλος, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.



Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 196ης Επετείου της Εξόδου κορυφώθηκαν, την Κυριακή των Βαΐων.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ενώ στη συνέχεια, ξεκίνησε η ιερά Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.

Στην συνέχεια άρχισε η ιερά λιτανεία με την οποία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων  τε  και  Φιλελλήνων».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.