Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Περί Νοσοκομείου Μεσολογγίου και όχι μόνο

Του Θανάση Επ. Λύρου

Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω 

Παρευρέθηκα σήμερα στην ευρεία κινητοποίηση για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Δυστυχώς, ένας ακόμη βασικός πυλώνας της κοινωνικής δομής του δήμου μας, του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, έχει οδηγηθεί, όχι μόνο στην υποβάθμιση, αλλά με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, αν δεν αλλάξουμε ρότα.

Το Νοσοκομείο μας, για δεκαετίες το κρατήσαμε όρθιο με νύχια και με δόντια, με πρωτεργάτες τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους δημότες μας.

Το Νοσοκομείο μας, όλοι το έχουμε βιώσει. Έχουμε νιώσει το βασικό του ρόλο και την άμεση στήριξή του στη ζωή μας και τη ζωή των οικογενειών μας, σε κρίσιμες στιγμές και όχι μόνο.

Το Νοσοκομείο μας, που υποδέχεται και εξυπηρετεί τουλάχιστον 80.000 συνανθρώπους μας, θέλουμε και απαιτούμε να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, πλήρως στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και όλα τα απαραίτητα μηχανικά και τεχνικά μέσα, για να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στην αποστολή του.

Το Νοσοκομείο μας, δεν υπάρχει μόνο για τους εργαζόμενους σε αυτό, υπάρχει για όλους εμάς, όπως και οι εργαζόμενοι, επίσης υπάρχουν για όλους εμάς.

Την πρωταρχική ευθύνη για την ύπαρξή του, την άριστη στελέχωσή του και την αποτελεσματική λειτουργία του, την έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιό μας, ως κορυφαία εκπροσώπηση του λαού μας, όντας υποχρεωμένοι να κινητοποιούν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής, οδηγεί τον έναν πυλώνα μετά τον άλλον, της ευρύτερης περιοχής μας, με πρώτη την Ιστορική μας Πόλη και Πρωτεύουσα του Νομού μας, την Ι.Π. του Μεσολογγίου, σε οικονομικό μαρασμό.

Την τύχη του Νοσοκομείου μας, θα ακολουθήσει το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και στη συνέχεια αυτού, ακολουθεί το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, μοιραία και άβουλα, έχουν οδηγήσει το Δήμο μας, σε δυσμενείς καταστάσεις, που είναι συνέπεια της ευρύτερης υπανάπτυξης της περιοχής μας και της μείωσης του πληθυσμού μας, ως αποτέλεσμα της ανυπαρξίας τους. 

Ο Δήμος μας χρειάζεται ηγεσία με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και τον απαιτούμενο δυναμισμό, συνεργαζόμενο με όλους τους φορείς, αξιόπιστα και διαχρονικά και με τις ανάλογες παραστάσεις, να πείσει για την αναγκαιότητα της στελέχωσης και εύρυθμης λειτουργίας του Νοσοκομείου μας, καθώς και άλλων δομών που βρίσκονται ήδη στην «εντατική». Απαιτείται αφύπνιση από όλους και ανάγκη προβληματισμού για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.