Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Ξεκίνησε σήμερα η επέκταση της Ανακύκλωσης στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου

Ξεκίνησε σήμερα, 19/10/2022  η επέκταση της Ανακύκλωσης με την τοποθέτηση των 100 νέων μπλε κάδων που χορήγησε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 110.

Η Ανακύκλωση λειτουργούσε μέχρι τώρα στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου και με λίγους μπλε κάδους στη Δημοτική Κοινότητα Αιτωλικού.

Πλέον επεκτείνεται σε:

•         Δημοτική Κοινότητα Κατοχής

•         Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρίου

•         Τοπική Κοινότητα Ευηνοχωρίου 

•         Συμπλήρωση κάδων στη Δημοτική Ενότητα Μεσολογγίου

Κάθε τόνος ανακυκλώσιμου υλικού αποτελεί οικονομική ανάσα για το Δήμο αφού δεν καταβάλλεται τέλος ταφής στο χώρο υποδοχής των Ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ Αγρινίου).

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου οι ακριβείς θέσεις ανά οικισμό. 

Ποιες συσκευασίες πρέπει να απορρίπτουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:

Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Ωστόσο οφείλουμε να προσέχουμε για κάποιες από τις συσκευασίες αυτές. Συγκεκριμένα αφού διαχωρίσουμε τα υλικά συσκευασίας, θα πρέπει να τις αδειάσουμε εντελώς από το περιεχόμενό τους. Συνήθως ξεπλένουμε τις συσκευασίες και κατόπιν τις πάμε για ανακύκλωση. 

Επίσης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, αλλά και για εξοικονόμηση χώρου καλό θα ήταν να διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια. Προσέχουμε να μην πετάμε τα αντικείμενα για ανακύκλωση όλα μαζί σε μια πλαστική σακούλα όπως κάνουμε για τα κοινά σκουπίδια. Παρότι και αυτές ανακυκλώνονται, για να πραγματοποιηθεί πιο σύντομα ο διαχωρισμός των υλικών στην πορεία της ανακύκλωσης, θα πρέπει να πετάμε «χύμα» τα απορρίμματα.

 Τι  ρίχνουμε στον μπλε κάδο

Γυάλινες συσκευασίες από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων, κ.α.

Χάρτινες συσκευασίες από γάλα, χυμούς, δημητριακά, μπισκότα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια κ.α.

Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες κ.α.

Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από τόνο, καφέ, γάλα εβαπορέ, τοματοπολτό, ζωοτροφές, λάδι κ.α.

Τι ΔΕN ρίχνουμε

 Τι δεν ρίχνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης:

 • Υπολείμματα τροφών

Μπαταρίες

Ηλεκτρικές συσκευές

Οικοδομικά υλικά

Τζάμια

Υφάσματα

Κλαδιά δέντρων

Αντικείμενα από ξύλο, δέρμα κλπ

 Ας ενισχύσουμε την ανακύκλωση είναι  «ζήτημα επιβίωσης» και ποιότητας ζωής