Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ



Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές της Α΄ τάξης του 1ου Λυκείου Μεσολογγίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Θέρμο και πιο συγκεκριμένα στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 16ου αιώνα, που βρίσκεται στον συνοικισμό Μάνδρα, 3χλμ. ΒΑ του Θέρμου.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο από τον Μοναχό, ο οποίος μίλησε για την ιστορία της Μονής και τη μοναδική στο είδος της υπόγεια κρύπτη που ήρθε στο φως το 1993. Θαύμασαν τα κέρινα ομοιώματα και το Κρυφό Σχολείο που βρίσκεται 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Οι μορφές των κέρινων ομοιωμάτων είναι έμπνευση από τον πίνακα του Νικολάου Γύζη «Το κρυφό Σχολειό»

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας το Μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ως ένα μεγάλο διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Από εδώ πέρασαν οι δυο μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, ο Ευγένιος Γιαννούλης (1577-1688) και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 – 1779).

Στη συνέχεια οι μαθητές πέρασαν στο αρχονταρίκι της Μονής όπου συνομίλησαν με τον Μοναχό και αυτός με χαρά απάντησε στα ερωτήματά τους.

Οι μαθητές της Β΄ και Γ’ Λυκείου επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου που περιλαμβάνει ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις – μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. 



Να σημειωθεί ότι τα παιδιά επέδειξαν άριστη συμπεριφορά και χάρηκαν με τις συγκεκριμένες δράσεις.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με περίπατο  στην κωμόπολη του Θέρμου.

ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Στουρνάρα Δήμητρα, Μπαλαφούτη Αικατερίνη, Θεοδωράκη Παναγιώτα, Νταλιάνης Γιώργος, Σκληρός Αθανάσιος, Πατσαούρας Κων/νος, Μπουρδούνης Δημήτριος και Μπάρλα Παρασκευή.