Από την πρώτη παρουσία μας ως δημοτική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο το 2019, ανακηρύξαμε ως μείζον θέμα την ενεργειακή απεξάρτηση του δήμου μας και των δημοτικών επιχειρήσεών του από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Η λύση υπήρχε έτοιμη από το 2018 με τον νόμο Σταθάκη περί «Ενεργειακών Κοινοτήτων» αλλά κανείς δεν έδειχνε να γνωρίζει ή να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Η λογική μας βεβαίως ήταν ότι αν ο δήμος μπορέσει να περιορίσει το μεγάλο ενεργειακό του κόστος, αποδεσμεύει κεφάλαια τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξή του και περιορίζει αισθητά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Μετά από ατέρμονες συζητήσεις και αντεγκλήσεις δημιουργήθηκε η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου η οποία όμως έγινε με τρόπο ερασιτεχνικό, λαθεμένο και με πίσω σκέψεις, από ανθρώπους «παντογνώστες» που δεν δέχονται υποδείξεις ακόμη και όταν βλέπουν την αποτυχία να έρχεται, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει.
Η προσπάθεια όμως που ξεκινήσαμε ξύπνησε το ενδιαφέρον τόσο σε όμορους δήμους όσο και στην Περιφέρεια Δ. Ε. η οποία μετά από συντονισμένες ενέργειες ξεκίνησε την δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, δυναμικότητας 140 ΜW στην θέση «Πόλντερ».
Μεγαλόπνοο έργο που θα εξασφάλιζε την ενεργειακή επάρκεια όλων σχεδόν των Δήμων, των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ δυτικής Ελλάδας και θα έδινε δωρεάν ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Μετά την έναρξη του Ρώσο-Ουκρανικού πολέμου και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους στα ύψη, η υλοποίηση του μεγάλου έργου στο «Πόλντερ» έγινε επιτακτική και άμεση αναγκαιότητα. Αντί όμως να δούμε την επιτάχυνση ολοκλήρωσης του έργου, γινόμαστε μάρτυρες ατέρμονων και εσκεμμένων καθυστερήσεων που δεν οδηγούν πουθενά.
Οι λόγοι απλοί. Φανταστείτε όλες οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να έμπαιναν στην διαδικασία υλοποίησης έργων αυτοπαραγωγής αυτού του μεγέθους, παράγοντας την ενέργεια που καταναλώνουν.
Οι ολιγάρχες της ενέργειας, με πρώτη και καλύτερη την ΔΕΗ, θα έχαναν τεράστια πελατεία, δεν θα μπορούσαν να υπερτιμολογούν και να έχουν υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και πολύ σύντομα ο ρόλος και τα κέρδη τους θα αποδυναμώνονταν .
Το αυτονόητο όμως, δεν είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση, που στηρίζεται και στηρίζει τους ολιγάρχες της ενέργειας.
Έτσι φτάνουμε στον νόμο Σκρέκα με τον οποίο προστίθενται νέοι αποκλεισμοί στις πραγματικές ενεργειακές κοινότητες «ευρείας βάσης», συλλογικής δηλαδή αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης, όπως αυτές της αυτοδιοίκησης, που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της βέλτιστης χρήσης πόρων σε τοπική κλίμακα.
Αυτές οι «αυθεντικές» ενεργειακές κοινότητες βρίσκονται στον αντίποδα της συντριπτικής πλειονότητας των ψευδεπίγραφων ενεργειακών κοινοτήτων που δεν προωθούν την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και διαστρεβλώνουν τον θεσμό προκειμένου να επωφεληθούν από τα οφέλη του, παραβαίνοντας όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Όσο για τον Περιφερειάρχη Δ.Ε., παρατηρεί άβουλος, άφωνος και μοιραίος τα τεκταινόμενα. Δεν έχει το ανάστημα να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση ούτε καν για την τιμή των όπλων…. επιδιώκει όμως την επανεκλογή του !
Οι επιπτώσεις από την μη υλοποίηση του έργου είναι τεράστιες :
1. O δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος που του στερεί απαραίτητους αναπτυξιακούς πόρους, που σε συνδυασμό με την ελλειπή χρηματοδότηση και τις μεγάλες του υποχρεώσεις, τον φέρνει σε πολύ δυσχερή θέση.
Μετά τις εκλογές θα δούμε και τα αποτελέσματα, με νέες και μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών.
2. Η ΔΕΥΑΜ με το ήδη τεράστιο χρέος της, που συνεχώς επιδεινώνεται λόγω αντλιοστασίων και ενεργειακής κρίσης βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, αλλά αυτό δεν τους απασχολεί. O ενδόμυχος πόθος τους είναι η ιδιωτικοποίηση από την οποία ο ιδιώτης θα αποκομίζει μεγάλα κέρδη μέσω της αύξησης των τιμολογίων, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε έργα υποδομής. Όσο για εμάς τους δημότες θα πούμε σύντομα το νερό νεράκι.
3. Μεγάλοι χαμένοι και οι αγρότες μας που μέσω των υπερχρεωμένων ΤΟΕΒ, δεν θα έχουν νερό για πότισμα και δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν. Τα χρέη έχουν ήδη μεταβιβασθεί σε εισπρακτικές εταιρίες και οι λογαριασμοί έρχονται, ακόμα και για αυτούς που κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και νομίζουν ότι έλυσαν το πρόβλημα. Και εδώ όμως υπάρχει λύση. Έρχεται το ΥΔΩΡ-2, η σύμπραξη των ΤΟΕΒ με ιδιώτες. Οι ιδιώτες που θα έχουν την διοίκηση θα πάρουν και τα δάνεια, αλλά σαν υποθήκες στις τράπεζες θα μπουν τα χωράφια των αγροτών. Το σχέδιο είναι ήδη στημένο, και καθαγιασμένο από τα άρθρα 16 & 29 των καταστατικών των ΤΟΕΒ. Οι ιδιώτες θα αποκομίζουν κέρδη και οι αγρότες θα ψάχνουν τα χωράφια τους !
4. Στερούν από χιλιάδες νοικοκυριά το δικαίωμα για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια περίοδο έντονης κρίσης και ανέχειας. Στερούν από τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο που έχουν να δουν αυξήσεις πάνω από μια δεκαετία μια παροχή, πολύτιμη για αυτούς και μηδενικού κόστους για την κυβέρνηση.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα οργανωμένο σχέδιο μιας ευρείας κλίμακας αναδιανομής εισοδημάτων και περιουσιών, από τους πολλούς και οικονομικά ασθενέστερους στους λίγους και «εκλεκτούς».
Όσο για τον Περιφερειάρχη, αν είχε ολοκληρώσει το έργο στο «Πόλντερ», και μόνο αυτό, θα ήταν ικανός και επαρκής λόγος να επανεκλεγεί. Τώρα δυστυχώς το μόνο έργο που έχει να επιδείξει είναι οι …. συνήθεις ασφαλτοστρώσεις της τελευταίας στιγμής, παραμονές των εκλογών !
Περιμένουμε επίσης από όλους τους επίδοξους δημάρχους και περιφερειάρχες να πάρουν θέση στα παραπάνω ζητήματα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο και την περιφέρεια.
Περιμένουμε να δούμε αν πραγματικά αντιλαμβάνονται το μέγεθος και την κρισιμότητα των προβλημάτων.
Περιμένουμε να δούμε προγράμματα που θα ενημερώνουν τους δημότες, καθαρά και ξάστερα, για τις προθέσεις τους.
Οψόμεθα.
Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»