Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Σπ. Διαμαντόπουλος: "ΔΕΥΑΜ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ώρα ΜΗΔΕΝ"

 

ΔΕΥΑΜ

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ( της παράνοιας ) ζητήθηκε «πονηρά» και υπό την απειλή διακοπής του ρεύματος των αντλιοστασίων ( 7.7.2023 μας είπαν ) που θα σήμαινε διακοπή ύδρευσης της πόλης, το ποσό των 800.000€ ως ενίσχυση από το Δήμο προς τη ΔΕΥΑΜ.

Τα 600.000€ από υπόλοιπα αθλητικών έργων ( ένα που δεν έγινε ποτέ στην αρχική του σύλληψη - κλειστό γυμναστήριο Μεσολογγίου και ένα που θα παραδοθεί χωρίς ηλεκτροφωτισμό – γήπεδο και ταρτάν στίβου Μεσολογγίου ) και τα 200.000 από το αναιμικό ταμείο της ετοιμοθάνατης ΔΕΥΑΜ.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν ως εγγύηση, μας είπαν, στο νέο πάροχο ενέργειας μιας και ο τρέχων πάροχος που τρέχει χρέος 2εκ€ «απειλεί» με διακοπή ρεύματος. Προσθέστε και τα «παγωμένα» χρέη προς τη ΔΕΗ 3,5εκ€.

Φυσικά η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στις βαριές ευθύνες της δημοτικής αρχής που ένα ακόμη διαχρονικό πρόβλημα όχι μόνο δε βρήκε τη λύση να το διορθώσει ή έστω να το περιορίσει, αντιθέτως, διόγκωσε τα προβλήματα και το χρέος, τοποθετώντας το στις πλάτες των δημοτών. Και φυσικά το κράτησε τόσο καιρό μακριά από την επικαιρότητα για να το φέρει ως συνήθως την τελευταία στιγμή.

Η ΔΕΥΑΜ είναι μία ζωντανή – νεκρή επιχείρηση. Αλλά το κυριότερο πρόβλημα, το ενεργειακό της κόστος, είναι πρόβλημα όλων των ΔΕΥΑ της Χώρας. Όπως και των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ ( αγρότες ). Χωρίς προσωπικό, χωρίς εισπραξιμότητα, χωρίς πλάνο, με τη μέθοδο της τοποθέτησης του προβλήματος κάτω από το χαλί διαιωνίζεται μία κατάσταση χρόνια τώρα και το πρόβλημα διογκώνεται σε υπερθετικό βαθμό. Θυμίζει το πρόβλημα του ΧΥΤΑ που τα οδυνηρά αποτελέσματα τα βιώνουμε εκτός των άλλων και με την εκτίναξη του χρέους που κανείς δεν αναφέρει..

Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»;  Εμείς. Οι δημότες. Ευθύνες; Λύσεις; 

Και ευθύνες υπάρχουν και λύσεις επίσης. 

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή μου, θα προτάξω ξανά το βασικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε. Και τι θα γίνει σε 6 μήνες; Πάλι θα βγουν από τα ταμεία μας 800.000€; Και πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Μήπως λιγότερα έργα για τους δημότες, μήπως λιγότερες υπηρεσίες, μήπως κίνδυνος να μείνουμε χωρίς νερό στα σπίτια μας, το νοσοκομείο, το κέντρο υγείας και τις επιχειρήσεις μας; Και οι συνεπείς καταναλωτές τι φταίνε; 

Τελικά ποιος φταίει; O νυν; Ο προηγούμενος; Οι προηγούμενοι; Ο πόλεμος; Η Κυβέρνηση; Εμείς;

Τα συμπεράσματα δικά σας.


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ήρθε αλλά αναβλήθηκε ως θέμα η έκτακτη χρηματοδότηση με 300.000€ του πνευματικού κέντρου από το Δήμο.

Ο Πρόεδρος του δεσμεύτηκε για αναλυτική εισήγηση στο προσεχές συμβούλιο της Τρίτης ( 27.6.2023 ) σχετικά με την ανάλυση του ανωτέρω ποσού.

Πάλι παραμονές εκλογών, πάλι έκτακτη χρηματοδότηση, πάλι νέες δαπάνες κοκ.

Ταυτόχρονα ακούμε για έλευση μεγάλου ονόματος της μουσικής σκηνής με αξιοζήλευτο ποσό ( όσο το κόστος δύο παιδικών χαρών που δεν έχουμε ) γιατί παραμονές εκλογών πρέπει να κάνουμε ντόρο..

Επιπρόσθετα, ακούμε για την τοποθέτηση ατόμων με πρόσληψη χωρίς προκήρυξη σε μουσεία της πόλης φυσικά χωρίς τα απαραίτητα προσόντα. Ενώ αφήσαμε τους βρεφικούς και παιδικούς χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και τρέχουμε τώρα στο «και πέντε» για πρόσληψη 8 ατόμων για να εργαστούν 20 μέρες. Σοβαρή οργάνωση διοίκησης..

Μιλούν για συντήρηση γηπέδων και ενίσχυση σωστά των ποσών για το σκοπό αυτό αλλά δεν αναφέρει κανείς ότι είχαμε 600.000€ υπόλοιπο, κουμπαρά δηλαδή, και δεν τα τοποθετούμε στα γήπεδα του Δήμου. Αναφέρω για να γίνουν οι αντίστοιχες συγκρίσεις ότι ένα κλειστό γυμναστήριο που οι Οινιάδες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ τύπου μπαλόνι προϋπολογίζεται περίπου στο 1εκ€.

Ή ξεχάσαμε ότι το 1εκ€ που υπήρχε από το έργο του κολυμβητηρίου το οποίο ορθώς ακυρώθηκε λόγω της απουσίας ενεργειακής αυτονομίας ( η μελέτη προέβλεπε χρήση πετρελαίου και όχι ενεργειακή αυτονομία όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη δημοτική αρχή εξού και είχε ψηφιστεί ΟΜΟΦΩΝΑ αλλά στο τέλος διαφορετικά πράγματα συνέβησαν με λαϊκισμό και προπηλακισμούς, έτος 2019 παραμονές τότε εκλογών πάλι ),  χρήματα τα οποία πριν λίγες εβδομάδες «έσπασαν» σε μικρότερα ποσά για να «ρίξουμε» πίσσα κτλ, ξέρετε αυτά που συμβαίνουν παραμονές εκλογών, ενώ θα μπορούσαν μαζί με τα 600.000 να δημοπρατηθεί ένα σωστό και κυρίως βιώσιμο έργο κολυμβητηρίου..η οποία αποτελούσε και δέσμευση του σημερινού δημάρχου τόσο πριν όσο και κατά την ανάληψη των καθηκόντων του..

800.000€ για τη ΔΕΥΑΜ και 300.000€ για το πνευματικό κέντρο από πόρους του Δήμου αναλογιστείτε από πού θα λείψουν αυτά τα χρήματα.

Τα συμπεράσματα δικά σας.


ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Εδώ συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Αρχικά να ενημερώσω, γιατί το έχουμε ξεχάσει, ότι, τρέχει χρέος στον ΕΦΚΑ 1,5εκ€, κυρίως για μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων ενώ ένα μέρος αποτελεί πρόσθετα τέλη ( προσαυξήσεις ).

Προσέξτε, τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί για τους εργαζόμενους αλλά ΕΜΕΙΣ είμαστε «πονηροί» και δεν τα αποδώσαμε στον ΕΦΚΑ ως οφείλαμε, γιατί θέλαμε να κάνουμε άλλα «πράγματα». Και δεν αφορά μόνο τη σημερινή δημοτική αρχή αυτό η οποία σας θυμίζω γιατί κάποιοι ίσως το ξέχασαν, μήνυσε τη προηγούμενη δημοτική αρχή για το θέμα αυτό.

Αλλά συνεχίζει η ίδια!! ανερυθρίαστα να πράττει τα ίδια..

Παραμονές εκλογών θα μου πείτε. Θα υποσχεθούμε μονιμότητα σε προγράμματα που δεν εξαρτάται φυσικά από την βούληση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, θα τοποθετήσουμε και από το «παράθυρο» αρκετούς ακόμη δείχνοντάς τους το καλό μας κοινωνικό πρόσωπο ασχέτως αν δημιουργούμε χρέη στις πλάτες όλων ή στερούμε υπηρεσίες στους δημότες, γιατί πολύ απλά, λίγοι θα το καταλάβουν και όσοι μιλήσουν θα είναι ανάλγητοι, απάνθρωποι και λαϊκιστές.

Φυσικά πριν λίγες εβδομάδες πάλι ζητήθηκε τι άλλο, ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Είναι πολλά θέματα ακόμη που το αφήγημα περί ηθικής και χρηστής διοίκησης της θητείας Λύρου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως πλεονέκτημα. 

Γιατί όποιος θέλει να δει, βλέπει.

Γιατί όποιος θέλει να ενημερωθεί, ενημερώνεται. 

Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα τοποθετηθώ όπως πάντα ΔΗΜΟΣΙΑ. Μαρίνα για παράδειγμα. Έτσι και αλλιώς το συζητάμε την προσεχή Τρίτη εκ νέου.

Εκείνοι που με συνδέουν με συμφέροντα ακριβώς για να ανακόψουν την πορεία του συνδυασμού ΜΑΖΟΙ σφάλουν. Και θα ηττηθούν πανηγυρικά. 

Ακριβώς γιατί, καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται.

Απευθύνομαι όμως ξανά, σε όσους βλέπουν, σε όσους ακούν χωρίς δόλο, σε όσους είναι απογοητευμένοι και θυμωμένοι με όσα συμβαίνουν, σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε μία οποιαδήποτε ευκαιρία απασχόλησης, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ.

Γνωρίζω ότι έχει ειπωθεί πολλάκις ειδικά όταν έρχεται η ώρα της κάλπης. Αλλά έχουμε μια πορεία. Όλοι μας. Συγκρίνετε και αποφασίστε. 

Οι πολλές υποψηφιότητες δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία αδράνειας και μη συμμετοχής. Στο τέλος κάποιος θα διοικήσει. Για όλους εμάς.

Επειδή μπαίνουμε στην τελική ευθεία, τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά. 

Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Η ευθύνη στα χέρια όλων μας.



Διαμαντόπουλος Σπύρος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

Οικονομολόγος