Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων από τη Δημοτική αρχή Κώστα Λύρου

 γράφει ο Παναγιώτης Μυλωνάς

Στη διάρκεια της θητείας της κάθε Δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει συχνά δύσκολες καταστάσεις , δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία μπορεί να ξεπερνούν το μέτρο των δυνατοτήτων αντιμετώπισης από τον Α βαθμό Αυτοδιοίκησης. Πανδημίες, καταστροφικές πυρκαγιές σε κρίσιμες υποδομές, φυσικές καταστροφές δυσανάλογα μεγαλύτερες των αντικειμενικά αποτρεπτικών δυνατοτήτων της, διαχειριστική προσέγγιση ζητημάτων που σχετίζονται με μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις  από τις οποίες,  σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται η πρόοδος σε σημαντικούς  τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως η τουριστική ανάπτυξη, μερικά από αυτά.

 Καλείται, λοιπόν, να " ξεπεράσει τον εαυτό της", για να μπορέσει να στηρίξει, να κρατήσει όρθια την τοπική κοινωνία και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα κάνουν ηπιότερη, επαρκέστερα διαχειρίσιμη κάθε μελλοντική κρίση. Και εξηγούμαι. Χωρίς τήρηση χρονολογικής σειράς, ως μεγάλη επιτυχία πιστώνεται στη Δημοτική αρχή το ότι έγινε εφικτό να περάσει στον έλεγχο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το κτίριο του παλιού Νοσοκομείου.

Ιδιαιτέρα επιτυχημένη, για τη Δημοτική αρχή, θεωρείται και η αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού ( COVID-19) τόσο με την άψογα οργανωμένη τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που κάθε φορά προβλεπόταν ( πχ παραχώρηση του ΚΑΠΗ για δωρεάν ελέγχους ( τεστ covid), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την πολύτιμη συνέργεια και συνδρομή του ΚΕΠ του Δήμου) όσο και με την άριστη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς ( ΤΟΜΥ, Νοσοκομείο κλπ) στην απρόσκοπτη λειτουργία  της εμβολιαστικής διαδικασίας, σε όλες τις φάσεις της.

Με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή ανεστράφη η καταρχάς απελπιστική εικόνα στον κατεστραμμένο από την πυρκαγιά ΧΥΤΑ , με αποτέλεσμα τώρα να προχωρά με γοργούς ρυθμούς η πλήρης αποκατάσταση του κατεστραμμένου κυττάρου, που θα " δώσει ανάσες" στο μεγάλο πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη μας.

Μεγάλη διαχειριστική επιτυχία , επίσης, έχουμε  στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, καθώς περιήλθε στο Δήμο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό λιμενικό ταμείο,  διά του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η δυνατότητα αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Τουρλίδας ( Χερσαίας Ζώνης και Λιμένα),  μέχρι πρότινος στον έλεγχο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου ( ΕΤΑΔ).

Η ονοματοθεσία πολλών οδών και πλατειών στην πόλη δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ταυτότητα " τυφλές" και " ανώνυμες" - άρα, εν δυνάμει, πρακτικά " ανύπαρκτες" περιοχές της ΔΕ Μεσολογγίου, με ό,τι  μπορεί να σημαίνει αυτό και για την αναπτυξιακή τους πορεία και προοπτική.

  Ο αγώνας, η μεγάλη προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με καλούς οιωνούς, διεκδίκησης εκτάσεων του Δήμου που είναι στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, προς αξιοποίηση.

Ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος (μηχανοργάνωσης) μηχανογράφησης στις υπηρεσίες του Δήμου, με την προσθήκη της ωρομέτρησης, την πλήρως ψηφιοποιημένη διεκπεραίωση της εσωτερικής αλληλογραφίας ( εγγράφων) , εντός των υπηρεσιών του Δήμου και την τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού GPS στα οχήματα του Δήμου.

Η μετεγκατάσταση της κοινωφελούς επιχείρησης σε νέο, λειτουργικότερο χώρο πλησίον των δικαστηρίων, με ταυτόχρονη παραχώρηση όλου του χώρου ,που δέσμευε στο Βυρώνειο κτίριο, στη Βυρωνική εταιρία για την καλύτερη δυνατή πραγματοποίηση του πολυσχιδούς πολιτιστικού και λογοτεχνικού - ιστορικού έργου της.

 Επίσης, η φιλότιμη προσπάθεια διαχείρισης των ζητημάτων που αφορούν τη ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε., με παρουσίαση του θέματος αυτού, σε όλες τις εκφάνσεις του, στο Δημοτικό Συμβούλιο και, κατ επέκταση στο κοινό της πόλης.

Η διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων είναι πάντα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, για την οποία η λέξη " εμπειρία" είναι κάθε φορά αρκούντως σχετική. Κάθε τέτοιο φαινόμενο είναι  ασύμμετρο, με όρους απειλής πολύμορφης ( ζωής, περιουσίας, ποικίλων φυσικών καταστροφών και καταστροφής υποδομών κλπ) και επικίνδυνο, ως πρωτόγνωρο, όταν συμβαίνει. 

Καθώς μπορεί να χρειαστεί η ενεργοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης κρίσεων "Ξενοκράτης" ή και η ασφαλής εκκένωση ολοκλήρου οικισμού!! Πόσο,  μάλλον, όταν μια Δημοτική αρχή, όπως του Κώστα Λύρου, έχει αναγκαστεί να διαχειριστεί τέσσερα πλημμυρικά φαινόμενα στη διάρκεια της θητείας της!!

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στον τομέα διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων από την εν ενεργεία Δημοτική αρχή. Προφανώς, στην καθημερινότητα αλλά και σε πρόσφατο ή προγενέστερο, στο παρελθόν, δημοτικό χρόνο ( διάστημα) έχουν αναφανεί ( προκύψει) πλείστα όσα ζητήματα, των οποίων η επιτυχής ή αποτελεσματική διαχείριση πιστώνεται στους έχοντες την ευθύνη της καθημερινότητας της πόλης.  Και από αυτήν, άλλωστε, την επιτυχία ή αποτελεσματικότητα θα κριθεί, σε σημαντικό βαθμό, η τύχη της στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

 Εδραία προσωπική μου πεποίθηση είναι πως, με όλα τα πιθανά σφάλματα και παραλείψεις, η ανανέωση της εμπιστοσύνης εκ μέρους των δημοτών προς το πρόσωπο του Δημάρχου Κώστα Λύρου θα επαναληφθεί!!


Παναγιώτης Μυλωνάς

Εκπαιδευτικός

Μέλος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Συνδυασμό "Δημιουργική Ανατροπή" του Δημάρχου Κώστα Λύρου