Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση για την ψυχική υγεία στο 1ο ΓΕΛ Μεσολογγίου

Την Παρασκευή,10 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο 1 ο ΓΕΛ Μεσολογγίου-ΠΑΛΑΜΑΙΚΗ ΣΧΟΛΗ αφιέρωμα βιωματικού χαρακτήρα στην Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που γιορτάστηκε πρόσφατα. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί Λιούμη Χρυσάιδω, Στουρνάρα Δήμητρα,Θεοδωράκη Παναγιώτα και Κανιού Παναγιώτα και την παρακολούθησαν μαθητές της Α΄τάξης του Σχολείου.

Αρχικά προβλήθηκε σχετικό βίντεο βασισμένο τόσο σε μαρτυρίες γονιών, εκπαιδευτικών και νοσηλευτών, που αντιμετώπισαν αντιδράσεις άγχους εφήβων όσο και σε μαρτυρίες νεαρών ατόμων, που βίωσαν επώδυνες στρεσογόνες καταστάσεις.

Στη συνέχεια οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Στουρνάρα και Λιούμη Χρυσάιδω αναφέρθηκαν εκτενώς και σε βάθος τόσο στα αίτια όσο και στους τρόπους εκδήλωσης των ψυχολογικών προβλημάτων μεγάλου μέρους των εφήβων προτείνοντας παράλληλα θετικές αλλαγές και τρόπους αντιμετώπισης της θλίψης και του άγχους στην καθημερινότητα των μαθητών ώστε να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης», όπως έγραψε ο Χόρχε Μπουκάι στο έργο του «Ο Δρόμος της ευτυχίας».