Το 1ο ΓΕΛ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΠΑΛΑΜΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ πραγματοποίησε την Τρίτη,26 Μαρτίου επίσκεψη αγάπης στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής κι Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ».Η πρωτοβουλία ανήκε στις εκπαιδευτικούς Λιούμη Χρυσάιδω, Στουρνάρα Δήμητρα και Θεοδωράκη Παναγιώτα, υπεύθυνες του προγράμματος Υγείας με τίτλο «Απόλαυσε τη ζωή σου, σπάσε τη σιωπή σου, μοιράσου τη λύπη σου, αγάπα την ψυχή σου όπως και την ιδιαιτερότητα του Άλλου: η ψυχική υγεία ως πανανθρώπινο δικαίωμα και η κατανόηση στον πάσχοντα συνάνθρωπο ως πανανθρώπινο καθήκον».
Οι υπεύθυνες του Ιδρύματος μάς άνοιξαν φιλόξενα τις πόρτες του Εργαστηρίου και την καρδιά τους και μάς έδειξαν τους χώρους, όπου διαμένουν κι απασχολούνται δημιουργικά πολλοί πάσχοντες συνάνθρωποί μας, που δεν αντιμετωπίζονται πια ως «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» αλλά ως πλάσματα του Θεού της Αγάπης, που δημιουργούν κι απολαμβάνουν τη ζωή και τη φροντίδα.
Η ίδρυση του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», έγινε το 1990 , από την κυρία Μαρία Τσούτσου, μητέρα του Γιώργου Τσούτσου, για νέους με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες. Πρόκειται για ένα αυτόχθονο, κοινωνικό έργο ευαισθησίας και αγάπης για τους αδελφούς μας με την πληγωμένη νοημοσύνη.
Το εγχείρημα τολμηρό και μεγαλεπήβολο. Ωστόσο, κατάφερε με αγώνες να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες του νομού μας σε θέματα αναπηρίας, να μετατρέψει το στίγμα, την καχυποψία και τον αποκλεισμό σε αποδοχή, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη.
Αρχικά, η προϊσταμένη της δομής κυρία Λάκκα έκανε ενδελεχή ιστορική παρουσίαση της πολυσχιδούς δράσης και της κοινωνικής προσφοράς του Εργαστηρίου.
Στη συνέχεια οι μαθητές της Α ´ Λυκείου, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της δομής από την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό κυρία Μαρίνα Κασσαβέτη, που με ιδιαίτερη προθυμία κι ευαισθησία έδειξε στα παιδιά τα διάφορα εργαστήρια ,που λειτουργούν στο ίδρυμα: κηροπλαστικής,μεταξοτυπίας,ραπτικής,κεραμικής,κηπουρικής,θεάτρου,φυσικοθεραπείας,εργοθεραπείας.
Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες δράσεις των παιδιών όπως τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας σε εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και της αθλητικής ομάδας στους Special Olympics.
Ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές μας να ευαισθητοποιηθούν στις ιδιαιτερότητες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που με την κατάλληλη υποστήριξη μετατρέπονται σε δημιουργικές ικανότητες. Μια ευκαιρία να αποδεχτούμε όλοι μας το διαφορετικό όχι με οίκτο αλλά με κατανόηση, τρυφερότητα και σεβασμό. Μια ευκαιρία να εκτιμήσουμε τα δώρα της ζωής και να προσφέρουμε τα δώρα της αγάπης σε συνανθρώπους μας που είχαν την ατυχία να γεννηθούν με προβλήματα νοητικής υστέρησης και την ευτυχία να μπορούν να προσφέρουν μέσα από τον «Νου της καρδιάς τους» το πιό ζεστό χαμόγελο σε όσους τους προσεγγίσουν με ειλικρινή καλοσύνη. Το χαμόγελο της πληγωμένης νοημοσύνης. Το χαμόγελο του πόνου. Το πιο αληθινό κι αυθόρμητο χαμόγελο…