Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Μικρά …

γράφει ο "Σκοτεινός"



Πρώτη απόρριψη
Την πρώτη της ήττα εντός του δημοτικού συμβουλίου γνώρισε η παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας. Στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, το θέμα που αφορούσε την παροχή εγγύησης του δήμου στην ΔΕΥΑΜ για τον διακανονισμό του χρέους της επιχείρησης προς την ΔΕΗ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία και απορρίφθηκε. Μάλιστα εισηγητής του συγκεκριμένου θέματος(και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία) ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος! 

Από τις αρνητικές ψήφους εκείνη που προκάλεσε αίσθηση και καθόρισε το αποτέλεσμα ήταν αυτή του προσφάτως αναβαθμισμένου αντιδημάρχου κ. Σταράμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ψηφοφορία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του αντιδημάρχου και του προέδρου της ΔΕΥΑΜ. Το συμβάν αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλημάτων στο εσωτερικό της δημοτικής ομάδας του Δημάρχου. Προβλήματα τα οποία έφεραν στην επιφάνεια οι πρόσφατες παραιτήσεις των κ.κ. Γιαννόπουλου και Διαμαντόπουλου από την προεδρία του Πνευματικού Κέντρου και της αντιδημαρχίας έργων αντίστοιχα. Φαίνεται λοιπόν ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος εσωστρέφειας και τριβών στο εσωτερικό της δημοτικής πλειοψηφίας ο οποίος βαίνει επιδεινούμενος και μάλλον δύσκολα θα κλείσει…
***
Αλλαγές
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει σημαντικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ακόμα ο κ. Κουρουμπλής. Οι αλλαγές αυτές αφορούν το υπάρχον σχέδιο «Καλλικράτης» αλλά και το ισχύον εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέγονται οι Δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Ωστόσο αν και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη», «αγκάθι» αποτελεί ο εκλογικός νόμος καθώς η κυβέρνηση θέλει να θεσπίσει την απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ η εκλογή των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών θα γίνεται ξεχωριστά. Η ΚΕΔΕ αντιδρά στην πρόθεση της κυβέρνησης, επιθυμώντας πρώτα μεταρρύθμιση του κράτους και μετά αλλαγή του εκλογικού νόμου διότι πιστεύει ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην πράξη θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ενισχυθεί ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου αφού οι Δήμαρχοι θα είναι αναγκασμένοι να αναζητούν και να  δημιουργούν συμμαχίες και συγκλίσεις προκειμένου να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό!
Όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», φαίνεται ότι στο κύριο πρόβλημα που είναι το χωροταξικό θα υπάρξουν οριακές μόνο αλλαγές, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις οι συνενώσεις που έγιναν αποδείχτηκαν δυσλειτουργικές!
Εδώ λοιπόν η κυβέρνηση δεν θέλει να «βάλει βαθιά το μαχαίρι στην πληγή» και σκέπτεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με άλλο τρόπο, κυρίως με την ενίσχυση των θεσμών εσωτερικής αποκέντρωσης των Δήμων και των Περιφερειών…;
Μένει να δούμε, εκ του αποτελέσματος, τι θα τα καταφέρει …