Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Κατατέθηκε η Αναφορά για το θέμα των μονάδων βιορευστών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Οι συνεχείς πιέσεις μας προς όλους τους υπεύθυνους, η τακτική και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών και των φορέων του τόπου, αλλά και οι αδιάλειπτες παρεμβάσεις μας, τόσο στην τοπική όσο και στην κεντρική διοίκηση, είχαν ως έμμεσο αποτέλεσμα τη νομοθετική ρύθμιση (ΦΕΚ 170 Α΄/08-11-2017) που πλέον αυστηροποιεί το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων μονάδων βιορευστών, προστατεύοντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας και τις περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές. Δυστυχώς, ωστόσο, η Περιφέρεια ΔΕ και η βουλευτής της πόλης μας, Μ. Τριανταφύλλου, ολιγώρησαν για άλλη μια φορά, με αποτέλεσμα η νομοθετική αυτή ρύθμιση να μην έχει αναδρομική ισχύ, αφήνοντας το οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας εκτεθειμένο στη ρύπανση που θα προκαλέσουν οι 4 μονάδες βιορευστών.

Από την πλευρά μας, επιλέξαμε να κινητοποιηθούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας την αρωγή των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σ. Σακοράφα, Ν. Μαριά και Ν. Χουντή. Έχοντας, πλέον, την υποστήριξη και των τριών στον αγώνα μας, συντάχθηκε από τη Χημικό-Περιβαλλοντολόγο και πρώην Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, Γιούλυ Καμπούρη, η Αναφορά την οποία κλήθηκαν ανοιχτά τον Δεκέμβριο να προσυπογράψουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Αξίζει να τονιστεί ότι οι μόνοι φορείς που αρνήθηκαν να την υπογράψουν ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, παρά την ξεκάθαρη δέσμευσή επ’ αυτού των αρμόδιων εκπροσώπων τους (αντίστοιχα Αντιπεριφερειάρχες Χ. Σταρακά, Ν. Μπαλαμπάνης και Φ. Περγαντής, Ι. Σελιμάς, Σ. Χρυσόπουλος), κατά την συνάντησή τους με την Ευρωβουλευτή Σ. Σακοράφα (2.11.2017).
Καθίσταται, πλέον, ξεκάθαρο ότι - για οποιονδήποτε λόγο ο καθένας - έχουν συμφέρον να κρατήσουν ουδέτερη στάση απέναντι στην καταστροφή του τόπου που (υποτίθεται) υπηρετούν, συμβάλλοντας δραστικά στην υποβάθμισή του. Όπως φαίνεται από κοινοποίηση που λάβαμε πρόσφατα (14.02.2018), ο κ. Μπαλαμπάνης, όταν δεν κατηγορεί τις ενεργές δράσεις ευαισθητοποιημένων πολιτών, αρκείται σε απλές διαβιβάσεις επιστολών μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και μάλιστα με καθυστερήσεις που αγγίζουν τους τρεις (3) μήνες (!!), χωρίς την παραμικρή τοποθέτηση και παραμένοντας παντελώς αμέτοχος στο θέμα.
Από την άλλη, επί τόσους μήνες, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, δηλ. ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για τη “διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου” και την ”προστασία των οικοσυστημάτων” (σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του http://fdlmes.gr), παρά τις προτροπές και πιέσεις μας να θέσει το θέμα της υπογραφής της αναφοράς σε συνέλευση του Διοικητικού Συμβουλίου του, δεν φαίνεται να το θεώρησε αρκούντως σημαντικό.
Πέραν αυτών, η ανταπόκριση του κόσμου για την υπογραφή της Αναφοράς ήταν άμεση και συγκινητική και τελικά, στις 11 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική κατάθεσή της στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αν και αναμένουμε με αγωνία την απόφαση της Επιτροπής για το παραδεκτό της αναφοράς μας, δεν μπορούμε παρά να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά και την ανακούφιση που μας γεμίζει το γεγονός ότι μια τέτοια δράση ολοκληρώθηκε, αφού, ως συλλογικότητα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, επενδύοντας όση ενέργεια και χρόνο μπορέσαμε.
Νιώθουμε, επίσης, την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στη συλλογή των υπογραφών αλλά και όσους μας βοήθησαν (άμεσα ή έμμεσα) προκειμένου να υπάρξει αυτή η μαζική στήριξη της αναφοράς.
Η κατάθεση της αναφοράς είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον αγώνα διαρκείας για την προστασία του Εθνικού μας Πάρκου. Ο δίκαιος αυτός αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το οριστικό κλείσιμο των μονάδων βιορευστών και σε αυτόν η τοπική κοινωνία, με την ενεργή συμμετοχή της, θα πρέπει να είναι παρούσα!
Ακολουθεί η επιβεβαίωση που λάβαμε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τη Διαδικτυακή Πύλη Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υποβολή  της αναφοράς:
“Σας ευχαριστούμε που έχετε υποβάλει μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια νέα αναφορά.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει συνεπώς την αναφορά σας. Παρακαλείσθε να λάβετε υπόψη σας ότι για την εξέταση αυτή θα απαιτηθεί ενδεχομένως κάποιο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η σχετική διαδικασία αποτελείται από διάφορα στάδια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών συντάσσει περίληψη της αναφοράς σας, η οποία μεταφράζεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις η επιτροπή λάβει απόφαση για το παραδεκτό της αναφοράς σας, η περίληψη αυτή θα δημοσιευτεί στην Διαδικτυακή Πύλη Αναφορών. Για την απόφαση αυτή θα ενημερωθείτε εγγράφως.
Το παρόν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκε αυτόματα από τη Διαδικτυακή Πύλη Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.