Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Το Κορδόσειο Ίδρυμα κοντά στους νέους Βραβεύει και επαινεί τους άριστους


Γονείς, φίλοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι συμμετείχαν στη χαρά και τη συγκίνηση που επικρατούσε κατά την ώρα της απονομής επαίνων και τιμητικών διακρίσεων στην οποία προέβη  η Διοίκηση του Κορδοσείου Ιδρύματος προς τους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Νεοχωρίου, επιβραβεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι τόσο το βαθμό αλλά την αξιοκρατία, τη χαρά της δημιουργίας και την ουσιαστική κατάκτηση της γνώσης, η οποία ανοίγει διάπλατα νέους ορίζοντες στη νεολαία.
Το Σάββατο το βράδυ, λοιπόν, 16 Ιουνίου στην ωραιότατη αίθουσα τελετών του νεοκλασικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου το Κορδόσειο Ίδρυμα τίμησε τους « άριστους των αρίστων », υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η αριστεία δεν είναι ρετσινιά, και ότι τα σχολεία μας πρέπει να γεμίσουν από άριστους μαθητές, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να έχει αγαθά αποτελέσματα. Γιατί όπως έλεγε ο μεγάλος πολιτικός της Αρχαίας Αθήνας, ο Περικλής: «σε όποια πολιτεία έχουν καθιερωθεί πολύ μεγάλα βραβεία για την αριστεία σ’ αυτή την πολιτεία ευδοκιμούν και άριστοι πολίτες»

Σε καιρούς που η πνευματικότητα διώκεται και περιθωριοποιείται, η επιβράβευση της αριστείας ενισχύει το μόχθο των μαθητών και τον μπολιάζει με ηθική και ψυχική δύναμη, ενδυναμώνει την προσπάθειά τους και την ελπίδα της καταξίωσης, ενώ η οικονομική «μέριμνα» από μέρους φωτισμένων δωρητών επιστεγάζει υλικά τον αγώνα τους.
Ο Πρόεδρος Νίκος Κορδόσης στην εισαγωγική του ομιλία, αφού ευχαρίστησε θερμά τους παραβρεθέντες, αναφέρθηκε συνοπτικά στο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελεί εδώ και 39 χρόνια το Ίδρυμα, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, δαπανώντας σημαντικά χρηματικά ποσά.
Αναφερόμενος δε στον αείμνηστο Γεώργιο Κορδόση σημείωσε λέγοντας ότι: «… ήταν το 3ο παιδί μιας πάμφτωχης ενδεκαμελούς οικογένειας τού τότε Δήμου Παραχελωΐτιδας που εργαζόμενος σκληρά κατόρθωσε, στηριζόμενος μόνο στις δικές του δυνάμεις, να φθάσει, όχι μόνο στα μεγαλύτερα οικονομικά και επιχειρηματικά ύψη, αλλά πρωτίστως στα ύψη του πνεύματος, αφού αυτοδίδακτος, απόκτησε πανεπιστημιακές γνώσεις, έγινε δε και άριστος γνώστης πέντε ξένων γλωσσών. Την τεράστια περιουσία που απόκτησε τη διέθεσε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έργα ευποιΐας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Κι όλα αυτά  από την ευαισθησία ενός ανθρώπου που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο καταγωγής του, το Νεοχώρι, αλλά και δεν αξίωσε ποτέ ανταλλάγματα από πουθενά ….»
Και απευθυνόμενος στους αριστεύσαντες είπε: «…αγαπητοί μου μαθητές, εσείς είστε που αύριο θα πάρετε στα χέρια σας τα ηνία της πατρίδας για να την οδηγήσετε, όπως ελπίζω, όχι  σε ατραπούς μιζέριας, καταχνιάς, ανυποληψίας και εξαθλίωσης, αλλά σε λεωφόρους ανάπτυξης και προόδου, ώστε να ξαναβρεθεί η Ελλάδα μας στη θέση που της αξίζει. Να ξαναγίνει η Ελλάδα μία χώρα οικονομικά ισχυρή, χωρίς προστάτες και δανειστές, μια χώρα που θα μπορεί ευπροσώπως να διεκδικεί τα δίκαιά της και να ακτινοβολεί το πνεύμα της στο παγκόσμιο στερέωμα ».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο έγκριτος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «ΜΑΧΗΤΗΣ» Αγρινίου Νίκος Κανής, ο οποίος με σαφήνεια και αμεσότητα ανέπτυξε το θέμα: «Μόρφωση - Παιδεία - Καλλιέργεια», τονίζοντας όλα εκείνα τα ευγενή στοιχεία που θα πρέπει να κοσμούν τον κάθε άνθρωπο και θύμισε έτσι τον λόγο του μεγάλου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος εί»
Ακολούθησε η απονομή βραβείων, επαίνων και χρηματικών επάθλων. Οι βραβευθέντες φέτος ήταν:
Από το Γυμνάσιο Νεοχωρίου: Ευαγγελία Πλιακούρα του Ιωάννη, Μαρία Ιωάννου-Σαρτζή του Θεοδώρου, Σπυριδούλα Τσόλα του Δημοσθένη, Χρυσούλα Σιμιτζή του Ηλία. Από το Γενικό Λύκειο Νεοχωρίου: Ιωάννης Πλαστήρας του Γερασίμου, που εισήχθη στο Πολυτεχνείο – Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών, Αθανάσιος Κάλπης του Χρήστου, Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Ροδόπη Λαγού του Σπυρίδωνος,  Πανεπιστήμιο Πειραιώς – Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Επίσης δόθηκε χρηματικό έπαθλο μετά περγαμηνής στη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Παπανικολάου του Κων/νου που εισήχθη στην ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με την εξαίρετη επίδοση των 19.301 μορίων.

Τα «Μεσολογγίτικα Χρονικά» συγχαίρουν θερμά τους πρωτεύσαντες και τους εύχονται κάθε πρόοδο και επιτυχία στη ζωή τους, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος για την ευγενή τους χειρονομία.