Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Καινοτόμες εφαρμογές στον τουρισμό – Περιφερειακό συνέδριο για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου «InnoXenia»


Περιφερειακό Συνέδριο για το έργο «InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών (Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Αθηνών 38-40). Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωϊ και θα ανοίξουν με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.
Κύριος σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του «InnoXenia» και να αναδειχθούν καινοτόμες εφαρμογές για τον τουριστικό κλάδο που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Περιφέρειες, με στόχο να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό σύστημα καινοτομίας (RIS) για τον τουρισμό σε κάθε περιοχή.

Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου συμμετέχουν ως εισηγητές ο Κωνσταντίνος Τζαμαλούκας, Υπεύθυνος Έργου INNOXENIA στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δρ. Αθανάσιος Καλογεράς, Διευθυντής Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), ο Αλκιβιάδης Παναγόπουλος, Καθηγητής, και η Μαρία Αργυροπούλου του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τοποθετήσεις από τους Δρ. Σωτήριο Βαρελά, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή και Διδάσκοντα στον Ηλεκτρονικό Τουρισμό του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τον Γεώργιο Καραμπάτο, Εκτελεστικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι Δρόμοι της Ελιάς».
Το Περιφερειακό Συνέδριο ολοκληρώνεται με Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, που θα συντονίσει ο Νικόλαος Δημητριάδης Διευθυντής της STRATIS ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΕ.
Σε συζήτηση εκτός από τους εισηγητές των ενοτήτων, θα συμμετέχουν  ακόμη ο Γιώργος Στρογγυλόπουλος του Γραφείο Καινοτομίας του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», και η κα Βίκυ Καραντζαβέλου, Ιδρύτρια και Αρχισυντάκτρια του Travel Daily News Network.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΦΩΚΙΩΝΑ ΖΑΪΜΗ
Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, στις 11 το πρωϊ, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών 32) στην Πάτρα.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΙΝΝΟΧΕΝΙΑ
Στόχος του έργου «ΙΝΝΟΧΕΝΙΑ» είναι η βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου, με τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα επηρεάσει περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος καινοτομίας (RIS) για τον τουρισμό στην περιοχή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος σε ένα σχήμα με εννέα εκπροσώπους από έξι χώρες της Αδριατικής. Συμμετέχουν ακόμα το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης / Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (Ελλάδα), η Κοινοπραξία Ευρωπαϊκό Σημείο του Τέραμο (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, (Ιταλία), το Ταμείο Αλβανικής Ανάπτυξης (Αλβανία), ο Δήμος του Μόσταρ (Βοσνία - Εζεργοβίνη), το Ίδρυμα για την ανάπτυξη Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και Εξειδίκευσης στην Κοινότητα του Ζαντάρ (Κροατία), η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία - GreenKarst (Σλοβενία) και η Επαρχία του Ρίμινι (Ιταλία).
Επίσης, συμμετέχουν χωρίς προϋπολογισμό ως συνδεδεμένοι εταίροι η Τουριστική Περιοχή του GranSasso – Ιταλία, η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας και η Ακαδημία Αλβανικών Σπουδών (Αλβανία).
Το έργο «INNOXENIA» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG ADRION 2014-2020 και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Ηλείας.