Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1821-1839» ΤΟΥ Π.Δ.ΣΤΕΦΑΝΙΤΖΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ «ΔΙΕΞΟΔΟ»
  Σπάνια ντοκουμέντα  των Πολιορκιών και της Εξόδου

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020 στις 7.30 μ.μ. η «Διέξοδος» παρουσιάζει στο Ιστορικό της Μουσείο το βιβλίο «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1821-1839» στο περιλαμβάνεται το  δημοσιευθέν  το 1839 ημερολόγιο του Λευκάδιου ιατρού Πέτρου Στεφανίτζη ο οποίος συμμετείχε στις Πολιορκίες και την Έξοδο.
Ένα βιβλίο χαμένο για 180 χρόνια  που αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε σε ένα μοναδικό αντίτυπο στη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το οποίο επανεκδόθηκε το καλοκαίρι του 2019 με επιμέλεια της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών.

Ένας σπάνιος ιστορικός τόμος,  που περιλαμβάνει πάμπολλα άγνωστα ιστορικά στοιχεία  γραμμένα  με κάθε λεπτομέρεια   υπό τη μορφή διηγήσεως,  γίνεται  σήμερα προσιτός  στους φιλίστορες και στους ερευνητές της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 και  προπαντός της ιστορίας των Πολιορκιών και της Εξόδου  του Μεσολογγίου.
Ποιος κρατούσε την σημαία της Εξόδου?
Πώς και μπροστά στα μάτια τίνος  θανατώθηκε ο Θανάσης Ραζηκότσικας?
Πώς  και γιατί ενταφιάστηκαν τα τυπογραφικά στοιχεία στο έδαφος του Μεσολογγίου?
Ποιος  έφιππος οπλαρχηγός συγκέντρωνε τους στρατιώτες στα γεφύρια της Εξόδου?
Πώς ο Καψάλης, δίκην πανηγύρεως, προσκαλούσε  γυναίκες και παιδιά να κλειστούν μαζί του  στη μεγάλη πυριτοθήκη?
Πως εξερράγη ο υπόνομος του μεγάλου κανονοστασίου?
Πότε οι γυναίκες αγκαλιά με τα παιδιά τους εκρημνίσθησαν στα πηγάδια?
Αυτές και πάμπολλες άλλες λεπτομέρειες περιγράφει ο  εν πολλοίς άγνωστός μας   λευκάδιος ιατρός και συγγραφέας Πέτρος Δ. Στεφανίτζης (1791-1863)  στα επανεκδοθέντα  απομνημονεύματά του.

Εισηγητές στην βιβλιοπαρουσίαση  θα είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Αθανάσιος Μελάς, ο ιστορικός – ομότιμος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης και η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Μπακαδήμα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ