Τρίτη 18 Αυγούστου 2020

Ερωτήσεις της παράταξής "Συμμαχία για το μέλλον" στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/8/2020

 


1. Μονοπάτι Εξοδιτών

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1921 και των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου  το 2026, θεωρούμε ότι θα πρέπει ο  Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου να έχει ως πρώτη του προτεραιότητα,   την ένταξη, την χάραξη, την διάνοιξη, τον καθαρισμό και την σήμανση, του «Μονοπατιού των Εξοδιτών». 

Το μονοπάτι παρουσιάζει μεγάλο  ιστορικό ενδιαφέρον, καθότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Έξοδο. Παρουσιάζει επίσης μεγάλο πεζοπορικό, ορειβατικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον γιατί κινείται μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό  και ποικιλόμορφο περιβάλλον. Πιστεύουμε δε ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης εναλλακτικών τουριστών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά απ’ όλο τον κόσμο.

Θεωρούμε ότι το έργο θα συμβάλει αποφασιστικά  στον σχεδιασμό του Δήμου για την  ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη. Θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που στοχεύει σε ειδικές κατηγορίες επισκεπτών.

Το έργο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης CLLD/LEADER, μέσω της Αιτωλικής Αναπτυξιακής. Σε παρόμοια προγράμματα έχει ήδη ενταχθεί ο Δήμος Ναυπακτίας, με ποσό που υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.  

Σε περίπτωση που το αποφασίσετε να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε την άμεση και ενεργητική συμπαράσταση και βοήθεια τόσο του Ορειβατικού Συλλόγου Μεσολογγίου τον οποίο εκπροσωπώ, όσο και όλων πιστεύω των τοπικών φυσιολατρικών, ποδηλατικών,  συλλόγων νεολαίας και λοιπών συλλόγων της περιοχής μας . Είναι κρίμα να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Σκοπεύετε να ενταχθείτε σε κάποιο πρόγραμμα για την ανάδειξη του «Μονοπατιού των Εξοδιτών» ?

2. Αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου

Κε Δήμαρχε, υποτίθεται  ότι θα ενεργοποιούσατε την επανίδρυση της «Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου». Μας είχατε μάλιστα ζητήσει να προτείνουμε και άνθρωπό  μας για το διοικητικό της συμβούλιο και το κάναμε για να βοηθήσουμε, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση. 

Εξ όσων γνωρίζουμε η αναπτυξιακή υφίσταται ως νομικό πρόσωπο του δήμου, είναι πλήρως ανενεργή, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί χρέη, ύψους 30.000 ευρώ κατ΄ έτος  και για το τι μέλει γενέσθαι, τηρείτε σιγήν  ιχθύος. 

Το Δ.Σ. του νομικού προσώπου που δεν λειτουργεί, αλλά χρεώνει τον Δήμο έχει ευθύνες, ενδεχομένως και ποινικές, ο πραγματικός όμως υπεύθυνος είστε εσείς κε δήμαρχε που δεν δίνετε την εντολή επαναλειτουργίας

 Για το λόγο αυτό ενημερώστε μας άμεσα εάν έχετε σκοπό να ενεργοποιήσετε την αναπτυξιακή εταιρία του δήμου και πότε ?