Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

 

Σύμφωνα με την υπ’ Αρ. Πρωτ.: 105342/Δ2/12 -08-2020 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το τμήμα της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου για το σχολικό έτος 2020-2021 δεν εγκρίθηκε κι έτσι θα πρέπει 6 μαθητές του σχολείου μας να μετεγγραφούν σε Λύκειο της πόλης του Μεσολογγίου ή της Ναυπάκτου! Η απόφαση αυτή απέχει από κάθε λογική και αποτελεί ουσιαστική υποβάθμιση του Λυκείου Ευηνοχωρίου, απαξιώνοντας τον αγώνα και την προσπάθεια των 90 μαθητών και των γονέων τους καθώς και των εκπαιδευτικών του σχολείου. 

Ένα σημαντικό ερώτημα που εγείρεται για την μη έγκριση του εν λόγω τμήματος είναι με ποια λογική και με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή. Έχουν εγκριθεί τμήματα στη Δυτική Ελλάδα αλλά και ανά την επικράτεια με 5, 4, 3, ακόμα και 2 μαθητές σε σχολεία παρόμοιας δυναμικότητας με το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου. 

Τα σημαντικότερα όμως και ουσιαστικότερα επιχειρήματα για τη λανθασμένη επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο τμήμα έχουν να κάνουν με τους μαθητές, την ψυχολογία τους και την υπονόμευση της προσπάθειας και του αγώνα τους.

Είναι εντελώς αντιπαιδαγωγική ενέργεια η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στην τελευταία τάξη του Λυκείου και μάλιστα 6 μαθητών. Είναι αδιανόητο να βιώνουν οι μαθητές μας την απόρριψη, να αναγκάζονται να φύγουν από το σχολείο, στο οποίο φοιτώντας κατά τα προηγούμενα χρόνια δέθηκαν με τους συμμαθητές τους, εργάστηκαν και πέτυχαν πολλά με τους καθηγητές τους. 

Όλοι οι μαθητές που θα υποχρεωθούν να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο, ανάλογα με το χωριό που διαμένουν,  θα διανύουν καθημερινά από 20 μέχρι και 50 χιλιόμετρα, με το χρόνο που χρειάζεται για τις μεταβάσεις να πολλαπλασιάζεται για κάποιους από αυτούς αφού οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται δεν έχουν τακτική συγκοινωνία.  

Με όλη αυτή την ταλαιπωρία και το χάσιμο χρόνου για τις επιπρόσθετες μετακινήσεις που θα δημιουργηθούν, δημιουργείται ανισότητα στη συμμετοχή στις πανελλαδικές αυτών των μαθητών έναντι των υπολοίπων.

Με την πανδημία που ζούμε θα πρέπει να μειώνονται  οι μετακινήσεις και να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός μαθητών στα αστικά κέντρα. 

Υποβαθμίζεται το σχολείο μας αφού η κατάργηση τμημάτων δημιουργεί την αντίληψη ότι οι μαθητές μπορεί να υποχρεωθούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή της σχολικής τους πορείας: στην Γ’ τάξη λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις! Αντίστοιχα αρνητικός αντίκτυπος, θα υπάρξει και στο συστεγαζόμενο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου. 

Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο να λάβει υπόψη τα παραπάνω επιχειρήματα που ισχύουν για το σχολείο μας και δείχνοντας  υπεύθυνη  παιδαγωγική στάση, να διορθώσει το λάθος εγκρίνοντας τελικά το τμήμα της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου.

 

Σύλλογος Διδασκόντων Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου