Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή προς των δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου

 


Έχουμε αναφερθεί ως «Συμμαχία για το μέλλον» πολλές φορές στο πόσο σημαντική είναι η ολοκλήρωση του έργου της Ενεργειακής Κοινότητας (ΕΚΟΙΝ) για τα οικονομικά του δήμου. Γεγονός άλλωστε που αποδέχεται και στηρίζει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο.

Είναι ένα έργο που θα απεξαρτήσει τον δήμο από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και θα γεμίσει τα ταμεία του με μερικά εκατομμύρια ευρώ, θα λυτρώσει την ΔΕΥΑΜ από τα χρέη της, θα υπάρχει δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών και θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο να ασκεί κοινωνική πολιτική, ηλεκτροδοτώντας μεταξύ των άλλων δωρεάν ευάλωτες ομάδες δημοτών του.

Ένα μέρος της χρηματοδότησης του κόστους του έργου ύψους  1.300.000 ευρώ και το μοναδικό που είναι επιχορήγηση και όχι δάνειο, είναι από το Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) μέσω του προγράμματος  GR-Energy  «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, Ενεργειακή Ασφάλεια».

Η έναρξη του παραπάνω προγράμματος όπως γνωρίζετε κε δήμαρχε, έγινε στις 22/7/2020 και η ημερομηνία λήξης της υποβολής προτάσεων  ήταν στις 22/10/20 και την χάσατε.

Δόθηκε νέα παράταση για τις 23/11/20 και παρά τις επανειλημμένες μας προειδοποιήσεις την ξαναχάσατε.

Προκύπτει λοιπόν μια σειρά ερωτημάτων που ζητούν άμεση απάντηση πριν είναι πολύ αργά :

1.      Σας έχει προβληματίσει καθόλου ο τρόπος με τον οποίο είστε οργανωμένοι; Πως γίνεται να χάνετε όλα τα προγράμματα με τόση ευκολία;

2.      Νομίζετε μήπως ότι τα προγράμματα θα έχουν συνεχείς παρατάσεις μέχρι να αξιωθείτε να τα προλάβετε;

3.      Μήπως είμαστε τόσο πλούσιος δήμος και δεν το ξέρουμε,  ώστε να  έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε συνεχώς  χρηματοδοτήσεις και προγράμματα; 

4.      Το 1.300.000 ευρώ της επιχορήγησης που χάσατε θα πρέπει, αν τελικά ολοκληρώσετε την ΕΚΟΙΝ, να το καλύψετε με δάνειο. Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να χρεώνετε τον δήμο για να καλύψετε την ανικανότητά σας;

Η κοινωνία βγαίνει διαλυμένη οικονομικά, ηθικά και πνευματικά, από ένδεκα χρόνια μνημονίων και πανδημίας και αντί να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνονται για ανάπτυξη, έχετε κάνει το χάσιμο των προγραμμάτων και των επιχορηγήσεων για έργα «δημοτικό σπορ».

 Κε δήμαρχε, σας υπενθυμίζω ότι έχετε ήδη χάσει και το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόστους ίδρυσης της ΕΚΟΙΝ και πληρώσατε από το ταμείο του δήμου.

Σας υπενθυμίζω επίσης ότι έχετε πει κατά κόρον, ότι αν δεν ολοκληρώσετε την Ενεργειακή Κοινότητα εντός δύο ετών θα παραιτηθείτε. Σας προειδοποιούμε ότι αν δεν οργανωθείτε  και συνεχίσετε με τους ίδιους ρυθμούς και την ίδια νοοτροπία, θα βρεθείτε πολύ σύντομα στην δυσάρεστη θέση να το κάνετε. Αν βεβαίως το εννοούσατε πραγματικά !

 

Το Γραφείο Τύπου