Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Αποτελέσματα συνελεύσεων γειτονιάς Οκτωβρίου 2020 - Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

 

Εν όψει της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος του 2021, το Συμβούλιο Κοινότητας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2020, αποφάσισε την πραγματοποίηση Συνελεύσεων στις γειτονιές της πόλης. Στόχος ήταν η καταγραφή των προβλημάτων και η κατηγοριοποίηση τους, με σκοπό την κατάρτιση της πρότασης που θα υποβάλλει το Συμβούλιο Κοινότητας, επικαιροποιώντας την περσινή καταγραφή, για να συμπεριληφθεί στο Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα (2021) του Δήμου μας.

Οι συνελεύσεις ξεκίνησαν στις 14 Οκτωβρίου στα Ανατολικά Αλίπεδα και ολοκληρώθηκαν στις 4 Νοέμβρη στα Ταμπακαριά. Ενδιάμεσες συναντήσεις έγιναν στην Αγριλιά, στις εργατικές κατοικίες Λιμανιού, στην Καλλονή, στην Πλώσταινα, στην περιοχή του Αγίου Παύλου, στην Ροϊδούλα και στον Συνοικισμό. Η τελευταία συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο κέντρο της πόλης έγινε με τηλεδιάσκεψη εξαιτίας των έκτακτων μέτρων λόγω covid 19. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατατέθηκαν στο Συμβούλιο εγγράφως αιτήματα από την περιοχή Νέα Υδραγωγεία.

Πρώτη και σημαντικότερη διαπίστωση είναι πως υπάρχουν κοινά προβλήματα στις συνοικίες της πόλης. Οι κάτοικοι μίλησαν για ελλιπή φωτισμό στις γειτονιές, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η παραβατικότητα. Αυξημένες ταχύτητες τροχοφόρων εντός του αστικού ιστού (οδοί Αγίου Αθανασίου, Παπαδιαμαντοπούλου, περιμετρική Κλείσοβας και Πλώσταινας). Ζητούν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στην πόλη. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα του δικτύου ύδρευσης της πόλης και την απουσία, σε μεγάλο ποσοστό, δικτύου αποχέτευσης. Πολλά ερωτήματα αφορούσαν το στάδιο που βρίσκεται η εφαρμογή του σχεδίου πόλης. Επιπροσθέτως, κοινό πρόβλημα είναι η μπερδεμένη ή σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη ονοματοδοσίας σε αρκετούς δρόμους.  Προβληματισμός εκφράστηκε για την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και την μη επαρκή πεζή καθαριότητα. Επίσης αναφέρθηκαν στο κακό οδόστρωμα  και τη μη αποκατάστασή του στην προτέρα κατάσταση μετά τις παρεμβάσεις της εκάστοτε εταιρείας. Στην κατάληψη των πεζοδρομίων, των πεζοδρόμων και τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Επιμέρους, στη συνοικία Φιλελλήνων (Ανατολικά Αλίπεδα), οι κάτοικοι θέλουν να υπάρξει μέριμνα για την σήμανση των δρόμων, διαγράμμιση, δενδροφύτευση και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων. Να δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό κιόσκι με επεξήγηση των χαρακτηριστικών της περιοχής καθώς και να καθαριστούν τα χόρτα παραμελημένων οικοπέδων, είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά.

Στην Αγριλιά, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην οδοποιία, όχι μόνο στην κεντρική οδό αλλά και στους παράπλευρους δρόμους που εξυπηρετούν εκατοντάδες πολίτες από και προς τα σπίτια τους, τα κτήματά τους, τις επιχειρήσεις τους (π.χ. ενοικιαζόμενα δωμάτια) καθώς επίσης και στην ύδρευση (μειωμένη έως καθόλου πίεση τους καλοκαιρινούς μήνες). Η κακοτεχνία της γέφυρας του κεντρικού επαρχιακού δρόμου, μαζί με την έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων έχει ως  αποτέλεσμα να λιμνάζουν ύδατα στον κεντρικό δρόμο της περιοχής. Η παιδική χαρά χρήζει επισκευών ή εκ νέου διαμόρφωση όπως και ο αύλειος χώρος του σχολείου που θα μπορούσε να λειτουργεί συμπληρωματικά ως ένας ασφαλής χώρος για αθλοπαιδιές. Παράλληλα οι κάτοικοι δείχνουν ενδιαφέρον στο να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί ο καταρράκτης που βρίσκεται στην περιοχή και να λειτουργήσει ως ένας πόλος έλξης επισκεπτών. 

Στις εργατικές κατοικίες Λιμανιού, ετέθησαν προβληματισμοί για τις μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσονται στην περιμετρική οδό. Ζητούν την αξιοποίηση του κτιρίου πρώην ΟΕΚ και την ολοκλήρωση του έργου του διαύλου. Παραδόξως στον δίαυλο-συρμή έχει διαμορφωθεί η μία πλευρά και τα φώτα δεν λειτουργούν το βράδυ. Οι κάτοικοι έδωσαν ιδέες για το πως θα μπορούσαν να αντικατασταθούν οι πρόχειρες κατασκευές προφύλαξης των γαϊτών με σύγχρονους χώρους στάθμευσης βαρκών και πλωτούς διαδρόμους, αφαιρώντας τις πολύ επικίνδυνες υπάρχουσες κατασκευές. Εξέφρασαν την επιθυμία τους για  καλλωπισμό της γειτονιάς τους και τη δημιουργία υπαίθριου χώρου γυμναστικής και παιδικής χαράς. Παράλληλα αναρωτήθηκαν τι χρήση θα αποκτήσει ο πρώην άτυπος χώρος φιλοξενίας εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς (εγκαταστάσεις Αγ. Νεκταρίου).

 Στην Καλλονή οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν την έλλειψη αποχέτευσης και αγωγών ομβρίων υδάτων. Αναρωτιούνται για την εξέλιξη του σχεδίου πόλης. Υπάρχουν οικίες που δεν έχουν πρόσβαση στην κεντρική οδό και σε πολλούς δρόμους ακόμα δεν έχει γίνει ασφαλτόστρωση. Ενδιαφέρονται για τον ενδελεχή καθαρισμό της Διώρυγας 28 και την αξιοποίηση της (πεζογέφυρα, πλακοσκεπής οχετός). Η λεωφόρος Ειρήνης χρειάζεται διαμόρφωση πεζοδρομίων και σταθεροποίηση στα καπάκια που διατρέχουν τον δρόμο. Παράλληλα, οι αυξημένες ταχύτητες της οδού Αγίου Αθανασίου δημιουργούν κίνδυνο στους πεζούς και τα παιδιά  που κατευθύνονται στα παρακείμενα σχολεία. Επιπλέον οι κάτοικοι ζητούν να ολοκληρωθεί η σηματοδότηση. Χρειάζεται διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, δημιουργία παιδικής χαράς και ενίσχυση του φωτισμού στις γειτονιές. Οι κάτοικοι εισηγήθηκαν για μία πράσινη διαδρομή, συγκεκριμένα την οδό Ευτέρπης, η οποία ενώνει το 6ο Δημοτικό με την οδό Ειρήνης. Ζήτησαν να συμπεριληφθεί η γειτονιά στα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ. Επίσης οι κάτοικοι επισήμαναν την ανάγκη η κυκλοφοριακή μελέτη να συμπεριλάβει και την περιοχή τους.  

Στη γειτονιά της Πλώσταινας, πρωταρχικό πρόβλημα που εντοπίζουν οι κάτοικοι, είναι η ποιότητα του αέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας της λειτουργίας της προθερμάστρας των Αλυκών, η οποία επηρεάζει την υγεία τους και το μικροκλίμα. Θεωρούν σημαντικό τον συντονισμένο καθαρισμό της Δυτικής πλευράς του παραλιακού μετώπου διότι απορρίμματα χρόνων, παραμένουν εκεί και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ζητούν ενίσχυση και επισκευή  του αστικού εξοπλισμού στην πλατεία Δάφνες, επιπλέον δενδροφύτευση και εγκατάσταση δικτύου άρδευσης για να υπάρχει βλάστηση και κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός για την αρτιότητα της κατασκευής της οδού Κύπρου και στο γεγονός ότι τα φρεάτια των ομβρίων υδάτων έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από την προηγούμενη κατασκευή της. Αναφέρθηκαν στην οδό Λεβίδου και Δ. Σιδέρη, οι οποίες σε έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν. Θέλουν να αποκατασταθούν οι ζημιές των πεζοδρομίων των κάθετων δρόμων της Κύπρου. Ως πολιτιστική δράση, για τη σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων, προτάθηκε η καθιέρωση της “Ημέρας Γειτονιάς”.

Στην περιοχή του Αγίου Παύλου, ενδιαφέρονται εκτός των άλλων, να εγκατασταθεί επαρκής κατάλληλος φωτισμός και να ελεγχθεί η παραβατικότητα. Να αξιοποιηθεί το Αλσήλιο πίσω από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό η υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή, η οποία παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη. Επιπλέον ζητούν την ασφαλτόστρωση των παρόδων οι οποίοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Σημαντικό για την γειτονιά είναι οι αγωγοί ομβρίων, που σε πολλές παρόδους, δεν έχουν ολοκληρωθεί. 

Στα Ταμπακαριά, ομολογουμένως, παρατηρούνται βασικές ελλείψεις. Η οδοποιία, ο φωτισμός, η αποκομιδή σκουπιδιών και η πρόβλεψη για τα λιμνάζοντα ύδατα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Οι κάτοικοι ζητούν ένα διαμορφωμένο δημόσιο χώρο, φιλικό προς τα παιδιά καθώς και προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κοινότητα των Ρομά της περιοχής. Έγινε επίσης αναφορά στην περιοχή “Σκιαδί” και στις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν εκεί. 

Στην Ροϊδούλα οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δρόμο της Ναυπάκτου, σε σχέση με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται και την ορατότητα από τις παρόδους. Έχει ανυψωθεί κατά πολύ το επίπεδο του δρόμου διότι κάθε φορά που εφαρμόζεται ασφαλτόστρωση ο τάπητας πέφτει χωρίς να αφαιρείται το προηγούμενο στρώμα. Περιμένουν την ωρίμανση, το σχεδιασμό και τη δημοπράτηση του έργου της οδού Ναυπάκτου. Αναφέρθηκαν στα πλημμυρικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει η περιοχή εξαιτίας των αυλάκων (πίσω από το Νοσοκομείο, πλησίον γραμμών ΟΣΕ) τα οποία χρήζουν άμεσης επέμβασης. Επίσης επισήμαναν την επικινδυνότητα παρόδων που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ από τα βάτα. Ο φωτισμός στις γειτονιές που έχουν αναπτυχθεί αμφίπλευρα της οδού Ναυπάκτου είναι ανεπαρκής. Παράλληλα επιθυμούν έναν πίνακα ανακοινώσεων αφού το κέντρο της πόλης απέχει αρκετά από τις γειτονιές τους.  

Στην περιοχή Συνοικισμός-Βίγλα, αναμένουν την ανάπλαση της Παπαδιαμαντοπούλου, της οποίας η κυκλοφορία έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί αλλά και της λειτουργίας των νέων σχολείων και του ΚΔΑΠ. Προτάθηκε από τους κατοίκους η ενεργοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου. Οι κάτοικοι ζητούν τη διαμόρφωση της πλατείας της και τη συντήρηση της παιδικής χαράς. Εξέφρασαν τη γνώμη ότι χρειάζονται περισσότερους κάδους απορριμμάτων και συχνότερη αποκομιδή, ειδικά στην οδό Κανναβού. Επείγουσα ανάγκη αποτελεί ο καθαρισμός του αυλακιού των ομβρίων και η τοποθέτηση προστατευτικών κρηπιδωμάτων στα επικίνδυνα σημεία του. Επέμβαση χρειάζεται και στην οδό Μάνας, της οποίας η κυκλοφορία έχει αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας των σχολείων και ζητούν επιπλέον σήμανση. Στη νότια περιοχή της συνοικίας έχουν συμβεί πλημμυρικά φαινόμενα κατά το παρελθόν και επεσήμαναν την ανάγκη  καθαρισμού των εκτάσεων και των οικοπέδων ιδιαίτερα την άνοιξη. Πολύ σημαντικό εγχείρημα θεωρούν τη διάσωση προσφυγικών κατοικιών πλησίον της πλατείας, με στόχο την δημιουργία ενός κέντρου γειτονιάς, ενισχύοντας και διατηρώντας την προσφυγική μνήμη.  

Για τα Νέα Υδραγωγεία εφόσον δεν μπορέσαμε να προγραμματίσουμε λόγω Covid τη συνάντηση γειτονιάς, οι κάτοικοι μας κατέθεσαν τα αιτήματά τους. Παρουσίασαν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα ρέματα “Κατουρλής” και “Κάκαβος”, ρέματα που δέχονται μεγάλο όγκο ομβρίων υδάτων.  Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις παρεμβάσεις της Ιονίας οδού στο υδραυλικό σύστημα της περιοχής. Ένα άλλο αίτημά τους, αφορά την επικινδυνότητα της οδού Πλευρώνος, οδού που συνδέει  την Εθνική οδό και τον οικισμό, με την πόλη του Μεσολογγίου. Ο δρόμος αυτός στερείται κατάλληλου φωτισμού και πεζοδρομίων, ενώ αμφίπλευρα του δρόμου υπάρχουν ανοιχτά χαντάκια ομβρίων. Ο φωτισμός της γέφυρας στον κόμβο (Χαλαζιά) που βρίσκεται μέσα στον οικισμό και ενώνει την Εθνική οδό με το Μεσολόγγι, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ έως τώρα. Ζητούν την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος της Εθνικής οδού στα σημεία που υπάρχουν κατοικίες. Άμεση παρέμβαση στις αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων δημόσιων χώρων, οι οποίες εμποδίζουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Κυρίαρχο αίτημα είναι η αποκατάσταση και η συντήρηση των αγροτικών δρόμων διότι  εξυπηρετούν δεκάδες παραγωγούς και αγρότες από και προς τα χωράφια, τον οικισμό και τις άλλες συνοικίες της πόλης.  

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα θέματα που τέθηκαν από τους κατοίκους, παρατηρήσαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αρμοδιότητα έχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το ΤΟΕΒ, το ΓΟΕΒ. Επομένως, για τον λόγο αυτό, θα διαβιβαστούν αρμοδίως. Εντούτοις η πλειοψηφία των θεμάτων αφορούν αρμοδιότητες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός για την επίλυση τους. 

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2020, κατηγοριοποίησε όλα τα παραπάνω και θα τηρήσει την υποχρέωση του, να τα μεταβιβάσει στην επιτροπή διαβούλευσης, τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Δημοτική Αρχή.

Οι συναντήσεις γειτονιών θα συνεχίσουν την άνοιξη 2021, με γνώμονα τις υγειονομικές διατάξεις για τον covid19. 

 

Εκ μέρους του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου 

 

Όλγα Δασκαλή

Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας

Μεσολογγίου