Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Τηλεδιάσκεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους παραγωγούς της ποικιλίας ελιάς καλαμών

 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ποικιλίας ελιάς καλαμών και η οικονομική ζημία που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών έθεσαν τα ζητήματα και ενημέρωσαν εκτενώς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠ Θεοφάνη Παπά.  

Στην τοποθέτησή του, ο  Περιφερειάρχης τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει βαρύνουσα συμβολή στην τοπική οικονομία, παρουσιάζοντας υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ. Όταν  σε επίπεδο χώρας το ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του  πρωτογενούς τομέα ανέρχεται σε 4% περίπου, η Δυτική Ελλάδα συμμετέχει με 9,9% και ειδικότερα η Αιτωλοακαρνανία με 14,5% στο ΑΕΠ, ενώ ως χώρος πρωτογενούς παραγωγής οικονομικών μεγεθών, συνδέεται άμεσα και είναι η βάση μίας σειράς άλλων κλάδων της οικονομίας μας.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, επισήμανε ότι η αδιάθετη παραγωγή,  οι δυσκολίες στις εξαγωγές, η μειωμένη τιμή έναντι του υψηλού κόστους, η μειωμένη ζήτηση,  λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του covid-19, επηρεάζουν δυσμενώς τη Δυτική Ελλάδα, πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές της επικράτειας, εξαιτίας της αυξημένης βαρύτητας της αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας στο οικονομικό προφίλ της Περιφέρειας. Ο κ. Φαρμάκης αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με την ποικιλία καλαμών ως προς την έκτακτη ενίσχυση, είπε ότι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων και καθιστά κατεπείγουσα τη δράση μας στην εξεύρεση λύσης ώστε να υποστηριχτούν εμπράκτως οι παραγωγοί.