Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Θετική εξέλιξη για το κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου

 

Ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών για την τοπική κοινωνία  βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία υλοποίησης. Πρόκειται για το παλιό νοσοκομείο «Χατζηκώστα», για το οποίο ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Γιάννης Καρβέλης, με απαντητικό έγγραφό του συμφωνεί στην παραχώρησή του προς το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, με σκοπό την διάσωση, την αποκατάσταση και την βέλτιστη αξιοποίησή του.

Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά τις διαρκείς επαφές του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου με τον Υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια, τον αναπληρωτή Υπουργό Βασ. Κοντοζαμάνη καθώς και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, με τον οποίο μάλιστα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να επισκεφθούν το χώρο πριν λίγο καιρό. Ο Κώστας Λύρος επικαιροποίησε τις θέσεις του Δήμου στέλνοντας παράλληλα τεκμηριωμένο υπόμνημα, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως είναι ιστορικό χρέος η διάσωση του παλαιού νοσοκομείου.

Σε δήλωσή του, ο Κώστας Λύρος αναφέρει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη για την εποικοδομητική συνεργασία και την τελική αποδοχή του δίκαιου αιτήματος της Ι.Π. Μεσολογγίου. Ένα όνειρο, μια επιδίωξη από την πρώτη στιγμή της θητείας μας βρίσκεται πλέον μια «ανάσα» από την οριστική κατάκτηση. Η διάσωση ενός εξαιρετικού αρχιτεκτονικού μνημείου όπως είναι το παλαιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, περνά στην ευθύνη του Δήμου. Είναι υποχρέωσή μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά όπως πρέπει και της αξίζει».

 

Προχωρά ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Τα όσα έχουν λάβει χώρα και προαναφέρονται «δυναμώνουν» ακόμη περισσότερο τις ενέργειες και αποφάσεις του Δήμου να προβεί σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ενοποίηση και ανάδειξη των ιστορικών χώρων πέριξ του Κήπου των Ηρώων.

Η προετοιμασία του διαγωνισμού είναι στο τελικό στάδιο και στο αναπτυξιακό πλάνο του Δήμου έχει μπει η συνολική αναβάθμιση της περιοχής από το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο έως τον Κήπο και το οικοδομικό τετράγωνο μπροστά απ’ αυτόν.

Η δημοτική αρχή από τις αρχές του 2020 ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σ’ αυτό το σχέδιο που είναι μεγαλεπήβολο και στόχο έχει να δημιουργήσει ένα μοναδικό πολυχώρο όπου θα χτυπά η καρδιά του Μεσολογγίου και θα δύναται να προσελκύσει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο.