Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ - Το βιβλίο της «ΑΛΑΤΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ» τώρα σε Αγγλική έκδοση

 Η «Διέξοδος» κάνοντας πράξη  το φετινό σύνθημά της «Στοχεύουμε & Υλοποιούμε»  και εκμεταλλευόμενη  την προσωρινή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας,  αναστολή της λειτουργίας των δύο Μουσείων   της και της  Πολιτιστικής Βιβλιοθήκης, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες  ένα  καινούργιο βιβλίο.  

Πρόκειται για την έκδοση «Αλάτι  - Ο λευκός θησαυρός»  σε Αγγλική μετάφραση  που πραγματοποίησε  ο συνεργάτης της  καθηγητής Αγγλικών Νίκος Χαντζής.

Το βιβλίο «Salt the white treasure» είναι ένας   έγχρωμος  αναλυτικός  οδηγός  40 σελίδων  που συνέγραψε η υπεύθυνη  του Μουσείου  Δέσποινα  Κανελλή.

 Μέσα από τις σελίδες του ο  αναγνώστης  πληροφορείται    ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από  την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, την τέχνη και τη θρησκεία. Γνωρίζει  τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους  και  τις 14.000 χρήσεις του. Ενημερώνεται για  τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού,   για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας  και για τις τέσσερις Αλυκές που έχουν λειτουργήσει  στο Μεσολόγγι  από τον 14ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι του Νίκου Σιάμου,  ο γραφιστικός  σχεδιασμός  πραγματοποιήθηκε από τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, η εκτύπωση έγινε  στις τυπογραφικές εγκαταστάσεις των Αδελφών  Ασημακόπουλοι,  ενώ την  επιμέλεια και    συντονισμό  της εκδόσεως  είχε, όπως και στα υπόλοιπα 36  βιβλία  της «Διεξόδου»,   ο Αλτάνιος  Κλεισοβίτης.

Το βιβλίο διατίθεται στο Μεσολόγγι μεν  από το Μουσείο Άλατος και  το  Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος»,  στην  Αθήνα  και  τη Θεσσαλονίκη δε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ).