Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των Νομικών Προσώπων κρούει ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

 

Ο Κώστας Λύρος μετά τις επανειλημμένες επαφές και συναντήσεις όπου τέθηκαν τα θέματα σε όλα τα επίπεδα πλέον γνωστοποιεί και εγγράφως την κατάσταση στην ΔΕΥΑΜ και την Κοινωφελή με τα χρέη που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις επί δημοτική αρχής Καραπάνου να απειλούν την λειτουργία τους. Παράλληλα, ειδικά σε ότι αφορά την ΔΕΥΑΜ η πανδημία έχει πλήξει έτι περαιτέρω τα οικονομικά της καθώς αυξάνονται οι οφειλές καταναλωτών. Οι κακές επιλογές του παρελθόντος στην ΔΕΥΑΜ και η σκανδαλώδης διαχείριση της Κοινωφελούς που έχει επιφέρει χρέη ενός εκατομμυρίου ευρώ στον ΕΦΚΑ τίθενται υπόψη της πολιτικής ηγεσίας η οποία καλείται να δώσει λύσεις.

Στην επιστολή που κοινοποιείται επίσης στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και στους βουλευτές Κώστα Καραγκούνη και Μάριο Σαλμά, αναφέρονται τα εξής:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια των μέχρι τώρα συζητήσεων και επαφών μας επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω και εγγράφως την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, μια κατάσταση που κληρονόμησε η Δημοτική μας Αρχή και χρήζει πλέον άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.) βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας καθώς κληρονομήσαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πολλά χρέη και παθογένειες. Εκτός των περίπου 3,3 εκατ. ευρώ που οφείλει στην ΔΕΗ η Επιχείρηση με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής μεταφέρθηκε σε ιδιώτη πάροχο ρεύματος (Volterra) όπου σήμερα υπάρχει οφειλή περίπου 330.000 ευρώ. Οι οφειλές διογκώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας καθώς οι εισπράξεις παρουσιάζονται καθημερινά όλο και πιο μειωμένες.

Η επιχείρηση προσπαθεί να εισπράττει τις οφειλές που τις χρωστούν οι καταναλωτές αλλά είναι θύμα της απαράδεκτης διάκρισης που γίνεται σε βάρος της καθώς δεν έχει δικαίωμα να βεβαιώσει τις οφειλές στην ΔΟΥ. Πλέον η ΔΕΥΑΜ βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα των διακοπών από τον πάροχο εν μέσω καλοκαιριού και καύσωνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και την προστασία των δημοτών μας. Γι’ αυτό απαιτείται το συντομότερο η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα είναι δυνατόν οι Δ.Ο.Υ. να βεβαιώνουν και να εισπράττουν τις οφειλές καταναλωτών που για την ΔΕΥΑ Μεσολογγίου υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ!

Σε ότι αφορά επίσης την ΔΕYAΜ ζητούμε επίσης να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση όπως έγινε και με άλλες ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει την οφειλή της προς την ΔΕΗ και να κάνει μια νέα αρχή απαλλαγμένη από «βαρίδια» του παρελθόντος για τα οποία η Δημοτική μας Αρχή δεν έχει καμία ευθύνη.

Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κληρονομήσαμε, κε υπουργέ, χρέος περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ από οφειλές που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκησή της στον ΕΦΚΑ. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατό να γίνει ρύθμιση της οφειλής σε 240 δόσεις ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε καθώς και «κούρεμα» των προσαυξήσεων.

Ως αποτέλεσμα σήμερα η Κοινωφελής παρότι καταβάλλει πλέον τις τρέχουσες υποχρεώσεις της στον ΕΦΚΑ, αλλά δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις σε εργαζομένους, προσωπικό κ.α. παρότι υπάρχουν διαθέσιμες επιχορηγήσεις που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Και εδώ, κε Υπουργέ, ζητούμε την βοήθειά σας για ένα επιτακτικό πρόβλημα που η δική μας δημοτική αρχή καλείται να αντιμετωπίσει και να πληρώσει «αμαρτίες» προηγουμένων διοικήσεων.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Όλα τα παραπάνω έχουν εκτεθεί και προφορικά επανειλημμένα σε κυβερνητικά στελέχη. Πλέον απαιτούνται απτές πράξεις και ενίσχυση του ιστορικού Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Η κυβέρνηση θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στέρξει άμεσα να δώσει λύσεις ώστε να κάνουμε μια επανεκκίνηση χωρίς «βαρίδια».

Εν αναμονή των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση

Κώστας Λύρος

Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου