Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Συνδυασμός "Δήμος για τα παιδιά μας" : Απορίες και Ερωτήματα για τον ΧΥΤΑ

 

 Κατά τη προχθεσινή Οικονομική επιτροπή ο Δήμαρχος εισηγήθηκε τη σύσταση επιτροπής διαπίστωσης βλαβών από ανωτέρα βία, για ανεμοθύελλα, η οποία έγινε στο χώρο του ΧΥΤΑ και δημιούργησε ζημιές στο επίμαχο έργο του 3ου και 4ου κυττάρου. Κι εδώ ξεκινούν οι απορίες που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και με πειστικό τρόπο γιατί στην υπόθεση υπάρχουν σκιές.

Θυμίζουμε ότι στο ΧΥΤΑ προηγήθηκε η φωτιά που έλαβε χώρα τον περασμένο Αύγουστο με επακόλουθο την καταστροφή του, ενώ ήταν σχεδόν έτοιμο το έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ακολούθησε η σύσταση  μιας αντίστοιχης επιτροπής, η  εκτίμηση για ζημίες του ποσού των 148.000 συν Φ.Π.Α. και η αποζημίωση του αναδόχου. Σημειωτέον πως οι διαδικασίες αυτές ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα, δηλαδή ως τα μέσα Οκτωβρίου .

Σύμφωνα με την χθεσινή εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας πλήγεται πάλι ο ΧΥΤΑ, αλλά από ανεμοθύελλα στις 25 Οκτωβρίου με συνημμένη έκθεση καταστροφής υλικών αξίας 43.000 ευρώ και αντίστοιχη αξίωση για αποζημίωση από μέρους του αναδόχου.

Κι εδώ μπαίνουν κάποια πολύ σημαντικά ερωτήματα : 

1) Γιατί κε Δήμαρχε ενώ έχετε ενημερωθεί από τέλη Οκτωβρίου για το θέμα έρχεστε στα τέλη Ιανουαρίου, τρεις μήνες μετά να ορίσετε την επιτροπή η οποία θα διαπιστώσει το πρόβλημα; 

2) Πως είναι δυνατό ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι συνέβη το γεγονός(ανεμοθύελλα στο ΧΥΤΑ), οποιοσδήποτε να δει τι συνέβη μετά από τρεις μήνες;

3) Γιατί αφού θεωρητικά γνωρίζετε τι έχει συμβεί από τέλη Οκτωβρίου κι ενώ έχουν μεσολαβήσει συμβούλια, επιτροπές κλπ κι ενώ έχετε ερωτηθεί επανειλημμένα για το θέμα επαναλαμβάνετε μονότονα και με υπονοούμενο το θέμα της φωτιάς ενώ για την ανεμοθύελλα δεν αναφέρατε τίποτα; 

Όλα αυτά σημαίνουν ενοχή κε Δήμαρχε. Ενοχή, γιατί ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι όλα αυτά συνέβησαν κάτι που φυσικά τρεις μήνες μετά δεν αποδεικνύεται, επιδείξατε: 

 -  αδράνεια στην αντιμετώπιση του γεγονότος 

 - ένοχη και ύποπτη σιωπή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Δημότες

Και όλα αυτά μάλιστα σε ένα θέμα όπου μέχρι σήμερα είχε πολλά επεισόδια και όλοι αγωνιούμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. 

 ΥΓ. 1. Ακόμα αναζητείται το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φωτιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ στις 30/8/2021.

YΓ. 2. Είναι αξιοσημείωτο πως στα δύο χρόνια άσκησης της εξουσίας από την παρούσα Δημοτική αρχή ο εργολάβος του ΧΥΤΑ έχει αξιώσει τρεις φορές αποζημίωση. Τον Ιούνιο του 2020 για Ανεμοθύελλα 93.903 ευρώ, τον Αύγουστο  και τον Οκτώβριο του 2021 για 148.000 και 43.000 ευρώ αντίστοιχα.