Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στις Σχολές ΕΠΑ.Σ. Μεσολογγίου

 


 Τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, προσκεκλημένος του Διευθυντή των Σχολών κ. Κωνσταντίνου Καπλανίδη.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους μαθητές των δύο Σχολών (Μαγειρικής Τέχνης και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων), παρουσία του Διευθυντή και Καθηγητών των Σχολών και απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσαν.

Αρχικά εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση να βρεθεί σε ένα χώρο εργασίας και σπουδής και να συνομιλήσει με νέους ανθρώπους.

Μίλησε για την παράδοση του τόπου μας που συνδέεται με την Εκκλησία, όπως φαίνεται στη συνάντηση του Χριστιανισμού με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και απαντά στα οντολογικά, κοσμολογικά και ανθρωπολογικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας αφορμή από τις σπουδές τους στην μαγειρική, στην οποία πρέπει να υπάρχει σύνθεση πολλών ουσιών, χωρίς υπερβολές, μίλησε για την αρετή ως μεσότητα μεταξύ υπερβολής και ελλείψεως και τόνισε ότι οι άνθρωποι οφείλουμε να βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ όλων των πραγμάτων, δηλαδή της αγάπης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. Για παράδειγμα η έλλειψη αγάπης δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα, αλλά εξ ίσου προβλήματα δημιουργεί και η υπερβολική αγάπη. Αντίστοιχα η έλλειψη ελευθερίας οδηγεί στην τυραννία αλλά και η υπερβολική ελευθερία οδηγεί στην αναρχία.

Έπειτα αναφέρθηκε στα σύγχρονα προβλήματα, με αφορμή το βιβλίο του Βίκτωρ Φράνκλ «Αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως» και τις απόψεις που διατυπώνει εκεί, και μίλησε για το νόημα της ζωής, την εκστατικότητα της αγάπης, αλλά και την τραγική τριάδα που είναι ο πόνος, η ηδονή και ο θάνατος. Ανέλυσε και τα τρία αυτά με σύγχρονα παραδείγματα.

Απαντώντας σε αντίστοιχες ερωτήσεις αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην τραγικότητα του πολέμου, στην τακτική των Μ.Μ.Ε. που ενώ προβάλλουν όλα τα αρνητικά μιας κοινωνίας στη συνέχεια τα καταγγέλλουν, στην σχέση ηδονής και οδύνης, στον θάνατο από βιολογικής, ψυχολογικής πλευράς, κ.α.

Ολοκληρώνοντας την πολύ όμορφη και εποικοδομητική συνάντηση ο Διευθυντής κ. Καπλανίδης προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια εικόνα του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των Σχολών.

Ακολούθως, ύστερα από πρόσκληση, επισκέφθηκε και ευλόγησε τις εγκαταστάσεις του Βρεφονηπιακού Σταθμού ΟΑΕΔ, όπου ξεναγήθηκε από την Διευθύντρια κ. Παρασκευή Ντούλια, η οποία εξέφρασε την χαρά της για την επίσκεψη του Μητροπολίτου και του προσέφερε, ως αναμνηστικό, έναν πίνακα με καλλιτεχνικές δημιουργίες των μικρών παιδιών.