Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Το Μεσολόγγι για μια ακόμα μέρα χωρίς νερό, με τις διακοπές να έχουν γίνει κανονικότητα.

Έχουμε πει δεκάδες φορές εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, ότι τα μεγάλα προβλήματα της ΔΕΥΑΜ, είναι τα ελλείμματα και τα χρέη, το διαλυμένο δίκτυο διανομής και η μη πληρωμή των λογαριασμών σε ορισμένες περιοχές.

Ειδικότερα :

1. Tα μεγάλα ελλείμματα προέρχονται από τους υπέρογκους   λογαριασμούς των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, που με την αύξηση του ενεργειακού κόστους τείνουν να καταστούν ανεξέλεγκτα.

Έχουμε προτείνει την άμεση εισδοχή της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της περιφέρειας η οποία μας λύνει το πρόβλημα άμεσα και ανέξοδα και η επιχείρηση παράγει το ρεύμα των 4.5 MW  που καταναλώνει.  Δεν υπάρχει κόστος μελετών, κόστος διασύνδεσης με την ΔΕΔΔΗΕ κλπ., με  εξασφαλισμένη και την διασύνδεση   και την  χρηματοδότηση. Προτείναμε μάλιστα και συγκεκριμένο πρόγραμμα μακροχρόνιας ρύθμισης με περίοδο χάριτος για τα παλαιά χρέη.

Ο δήμαρχος πέραν πάσης λογικής, πεισματικά και ακατανόητα αρνείται !

Στο ερώτημα τι προτείνει, μας είπε να κατασκευάσει η ΔΕΥΑΜ δικό της φωτοβολταϊκό 1MW !  Μια επιλογή πέραν πάσης λογικής, ανέφικτη, που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, θα φορτώσει την ήδη υπερχρεωμένη επιχείρηση με νέα κόστη και θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη στην ΔΕΥΑΜ.

2. Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς μαθαίνουμε από την ίδια την ΔΕΥΑΜ, το νερό που φθάνει στις βρύσες μας είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χάνεται στην πορεία λόγω διαρροών του δικτύου.  

Εκεί οφείλεται και η έλλειψη πίεσης και το ότι πάνω από τον πρώτο όροφο οι βρύσες συνήθως, απλώς στάζουν.

Παρ όλα αυτά το εγκεκριμένο πρόγραμμα των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση μέρους του δικτύου ύδρευσης αγνοείται και κάποιοι κοιμούνται μακάρια δίχως τύψεις ! 

Μάλιστα όταν το θέμα είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο όλοι ζητήσαμε να αντικατασταθεί κατά προτεραιότητα το μέρος του δικτύου που αποτελείται από καρκινογόνους σωλήνες αμιάντου.

3. Όσο για την χαμηλή εισπραξιμότητα που το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από το Αιτωλικό και τις Οινιάδες, μια είναι η λύση κύριε δήμαρχε. Πηγαίνετε στο Αιτωλικό, πάρτε μαζί και τον πρώην δήμαρχο που έπινε το νερό με το λάστιχο στην πλατεία και πείστε τους κατοίκους ότι το νερό πίνεται.

Δεν τολμάτε όμως να το κάνετε γιατί ξέρετε ότι και οι δύο είστε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. 

Όσο αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται, η εισπραξιμότητα δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Αντί λοιπόν να επενδύετε σε μια μολυσμένη πηγή με φίλτρα επί φίλτρων και χημικά επί χημικών, μελετήστε εδώ και τώρα άλλες λύσεις, για να έχουν καθαρό νερό όλοι οι δημότες.

Πριν λίγες μέρες στην ημερίδα υποδομών με συμμετοχή περιφέρειας και υπουργείου δεν ακούσαμε ούτε μια κουβέντα, ούτε από τον δήμαρχο, ούτε από τον περιφερειάρχη, ούτε από το υπουργείο ! Οι άλλοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται, εσείς κε δήμαρχε ;

4. Η ΔΕΥΑΜ έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.  Επιχείρηση υδάτων χωρίς υδραυλικούς και άλλες κρίσιμες ειδικότητες δεν γίνεται. Αλήθεια τόσους ανθρώπους έχετε πάρει μέσω προγραμμάτων, έναν υδραυλικό δεν βρήκατε να προσλάβετε ; 

Όλα τα παραπάνω είναι οφθαλμοφανή και τα γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή και εσείς  και οι συνυπεύθυνοι προκάτοχοί σας, το ερώτημα είναι γιατί δεν κάνετε τίποτα.

Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν :

1. Έχετε παραιτηθεί και έχετε περιπέσει σε πλήρη αδράνεια.

2. Καθυστερείτε εσκεμμένα περιμένοντας την ώρα που θα πετάξετε το μπαλάκι των ευθυνών στον επόμενο δήμαρχο.

3. Δρομολογείτε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι  η ποιότητα του νερού θα βελτιωθεί, είμαστε όμως σίγουροι ότι τα τιμολόγια θα εκτοξευθούν. 

Ότι και αν συμβαίνει, ένα πράγμα  είναι σίγουρο. Όλοι θα υποφέρουμε και όλοι θα πούμε το νερό, νεράκι.

 Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και κανείς δεν επιτρέπεται, ούτε να παίζει παιγνίδια, ούτε να ολιγωρεί.  Καταλάβατε ;

Δημοτική παράταξη

"Συμμαχία για το μέλλον"