Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών τελέσθηκε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 η χειροτονία του νέου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο.Με τον Μακαριώτατο συλλειτουργούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες  Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Συμπροσευχόμενοι συμμετείχαν πολλοί αρχιερείς καθώς και κληρικοί των Μητροπόλεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Δημητριάδος και Αλμυρού.

Παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών της Μαγνησίας και της Αιτωλοακαρνανίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλης, Ακτίου – Βονίτσης κ. Γεώργιος Αποστολάκης και Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας.

Επίσης, παραβρέθηκαν οι γονείς, οι κατά σάρκα και κατά πνεύμα οικείοι του νέου Μητροπολίτου και πλήθος πιστών και από τις δύο Ιερές Μητροπόλεις.

Ο νέος Μητροπολίτης, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Ο κάθε επίσκοπος αποτελεί μία συνέχεια στον κρίκο της αλυσίδας της Εκκλησίας, αλλά και μία καινούργια αρχή. Είναι αυτός που αιτείται την χάρη και λαμβάνει το δώρημα της αγάπης του Θεού και Πατρός, και του Κυρίου Ιησού Χριστού, εν Αγίω Πνεύματι. Και καλείται να ζήσει την διακονία του ως σταυρό και ανάσταση. Διότι ο επίσκοπος λησμονεί τον εαυτό του, καθώς στο πρόσωπό του η εν τόπω Εκκλησία, στην οποία καθίσταται πατέρας και ποιμένας, αγωνίζεται να εκπληρώσει την αποστολή που της δόθηκε: να είναι ενωμένη με την σύμπασα Εκκλησία και να μαρτυρεί την αλήθεια και την παράδοσή της». 

Μίλησε, ακόμη, για τους τοπικούς αγίους, τον ιερομάρτυρα άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον άγιο Ευγένιο, αλλά και τον όσιο Βάρβαρο τον Πενταπολίτη, καθώς και τον άγιο Ιωάννη τον εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντα.

Παράλληλα, μίλησε για τον Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, επικεφαλής της αντίστασης των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Μεσολογγίου, αλλά και για τον σύγχρονο άγιο Καλλίνικο, μητροπολίτη Εδέσσης. Μνημόνευσε τους μακαριστούς προκατόχους του και επεσήμανε ότι με άγιο πόθο και πατρική αγάπη περιμένει την ώρα που θα κοινωνήσει με τους ταπεινούς και αφανείς εργάτες του ευλογημένου αυτού γεωργίου του Χριστού, τους ευλαβεστάτους ιερείς, τους μοναχούς, τις μοναχές.

Αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του και στην διακονία του και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Δημητριάδος για την αγάπη του και την στήριξή του, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Σεβασμιώτατο Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας. 



Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας αναφέρθηκε στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τονίζοντας ότι έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό από την αρχαιότητα έως και σήμερα, ενώ σημείωσε ότι αρχαίοι ιστορικοί, όπως ο Θουκυδίδης και ο Παυσανίας μας πληροφορούν για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στην αρχαιότητα. Στην νεότερη ιστορία είναι γνωστή η συμβολή της κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Μίλησε για την μορφολογία των περιοχών υπογραμμίζοντας πως και μόνο η έκταση της μπορεί να προκαλεί την αίσθηση της αυτάρκειας.

Επεσήμανε, ότι υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο και τόνισε ότι πολλοί φορείς ασχολούνται με την ανακούφιση των ανθρώπων, αλλά δε μπορούν να δώσουν το νόημα της ζωής.

Αναφέρθηκε στην κρίση που επικρατεί και σε μια άλλη θρησκευτικότητα που φαίνεται να αμφισβητεί τον εκκλησιαστικό τρόπο ζωής. Κατά την διανομή του αντιδώρου ο νέος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός δέχθηκε τις ευχές του κλήρου, των αρχόντων και του λαού.