Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου 2023

Κάθε καλόπιστος αναγνώστης που θα άκουγε ότι ο δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου έχει ένα Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 33,3 εκατ. ευρώ για το 2023, θα περίμενε ένα καταιγισμό έργων που θα άλλαζαν την μορφή του δήμου προς το καλύτερο. Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, πάνω απ΄ όλα  πρέπει να διαπνέεται από αναπτυξιακή διάσταση, η οποία όμως στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε απουσιάζει παντελώς. Ειδικά για τον  δικό μας δήμο ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους υποβάθμιση και αποσύνθεσης, ένα αναπτυξιακό Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί άμεση αναγκαιότητα και  κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας του δήμου μας.

Δήμος χωρίς αναπτυξιακό πρόγραμμα, είναι δήμος χωρίς κανένα μέλλον, αλλά αυτό φαίνεται ότι η δημοτική μας αρχή δεν το αντιλαμβάνεται.  

Απουσιάζουν βασικά έργα που θα έπρεπε να εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» όπως, βασικά έργα υποδομών, η ανάπλαση  του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης, η ανάπτυξη του Τουρισμού, η αποκατάσταση του κτιρίου Κυριαζή για την στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στα σχολεία μας με αιχμή του δόρατος την Παναμαϊκή Σχολή που η κατάσταση που επικρατεί είναι αναχρονισμός και ντροπή για τον δήμο και πολλά ακόμη έργα τα οποία δεν είναι του παρόντος να αναφέρουμε.

Από τα 33,3 εκατομμύρια του Τ.Π. τα 32,7 αφορούν παλαιά έργα της χρονικής περιόδου από 2017 έως και 2022 τα οποία η δημοτική μας αρχή αδυνατεί να ολοκληρώσει. Έργα των προγραμμάτων «Φιλόδημος» και «Αντ. Τρίτσης» παραμένουν για χρόνια στα αζήτητα και χρήματα λιμνάζουν σε λογαριασμούς αχρησιμοποίητα. 

Συγχρηματοδοτούμενα έργα από το πρόγραμμα Leader όπως, η Κεντρική Πλατεία και το Γήπεδο Αιτωλικού γίνονται με πιστώσεις του δήμου και οι παρεμβάσεις στο Μουσείο Κατράκη, είναι στα αζήτητα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις καρκινοβατούν. Η αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου  του δήμου αγνοείται, το ποσό των 1,6 εκατομμυρίων για την ενεργειακή του αναβάθμιση  λιμνάζει για χρόνια  και το κολυμβητήριο έχει επί της ουσίας απενταχθεί  από το τεχνικό πρόγραμμα.

Το περίφημο πρόγραμμα του 2023 αποτελείται από 567.000 ευρώ, ποσό αστείο, που περιλαμβάνει  μόνο κάποιες ασφαλτοστρώσεις και κάποιες ηλεκτροδοτήσεις, αποκλειστικά από χρηματοδοτήσεις μέσω ΣΑΤΑ, χωρίς συμμετοχή άλλου προγράμματος, δίνοντας σήμα στους δημότες ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την δημοτική αρχή και ότι στο ορατό μέλλον δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση της κατάστασης του δήμου.

Τέλος, για το Τ.Π. του δήμου μας, οι κοινότητες δεν υπάρχουν. Τα τεχνικά προγράμματα, οι προτάσεις και οι υποδείξεις των κοινοτήτων αγνοούνται παντελώς κατά τρόπο απαράδεκτο.  Έχουμε υποδείξει πολλές  φορές στον δήμο, ότι το Τ.Π. θα πρέπει να αναλύεται κατά κοινότητα για να πληροφορούνται και οι δημότες πέραν του Μεσολογγίου για το ποια έργα  πρόκειται να γίνουν σε κάθε κοινότητα. Δεν γίνεται όμως αυτό για να μην φανεί η γύμνια του προγράμματος και η απαξίωση των κοινοτήτων. 

Εν κατακλείδι, εάν το Τεχνικό Πρόγραμμα των 33,3 εκατ. ευρώ  του δήμου και  το Περιφερειακό Τεχνικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα έργα, των οδών Ναυπάκτου και Τουρλίδας και των έργων της λιμνοθάλασσας που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ, μπορούσε να εκελεσθεί, τότε θα μιλούσαμε για άλλο δήμο, για ένα άλλο Μεσολόγγι. Δυστυχώς όμως η ανικανότητα η οποία αναδεικνύεται σε διαχρονικό πρόβλημα στερεί την ανάπτυξη του δήμου. Επ΄ αυτού θα πρέπει όλοι μας να προβληματισθούμε για το τι μέλει γενέσθαι, διότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά και πρέπει όλοι εκλέγοντες και εκλεγόμενοι να δείξουν ατομική ευθύνη αν θέλουμε να έρθουν καλύτερες μέρες.

Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνώριζε.

Μετά από όσα εκτέθηκαν παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι καταψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα  και  λυπούμεθα ιδιαίτερα για το δυσοίωνο μέλλον που επιφυλάσσει η δημοτική μας αρχή  στον δήμο.

Δημοτική παράταξη « Συμμαχία για το μέλλον»

Μεσολόγγι 16/12/2022