Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Δημοτική παράταξη "Συμμαχία για το μέλλον" : Είναι απορίας άξιον πως διοικείται ο δήμος

 Σπουδαία νέα και αποκαλύψεις προέκυψαν μετά από ερωτήσεις  μας στο δημοτικό συμβούλιο της 17/3/2023 και είναι απορίας άξιον πώς διοικείται αυτός ο δήμος ! 

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.  

1. Κεντρική πλατεία

Φαίνεται ότι μετατρέπεται σε νέο «Γεφύρι της Άρτας».  Στην αρχική δημοπράτηση του έργου δεν είχαν προφανώς γίνει οι σωστές επιμετρήσεις και εκ των υστέρων μάθαμε ότι το εμβαδόν της πλατείας ήταν μεγαλύτερο κατά 170 περίπου τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα να απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για την πλήρη αποπεράτωσή της.

Χθες λοιπόν μάθαμε ότι δεν ήταν σωστή ούτε η κοστολόγηση, διότι απαιτούνται άλλα 120.000 ευρώ για τις πέργκολες.  Άρα μέχρι να βρεθούν τα χρήματα, …. τουλάχιστον θα έχουμε φώτα.

Ίσως αργότερα να μας πουν ότι χρειάζονται επιπλέον πόροι για το σιντριβάνι, τις πλακοστρώσεις, τα παγκάκια, τα λουλούδια κλπ. το σίγουρο είναι πάντως ότι το «σήριαλ πλατεία» έχει πολλά επεισόδια ακόμη.


2. Έργο ύδρευσης

Πρόβλημα και εδώ, διότι όπως μαθαίνουμε ο εργολάβος σταμάτησε πριν δέκα ημέρες διότι δεν έχει πληρωθεί και του οφείλονται ήδη περίπου 425.000 ευρώ. Θα περιμένουμε λοιπόν, άγνωστο πόσο, για να βρούμε τα χρήματα ώστε να συνεχισθεί το έργο.

Δεν μπορούμε να μην θαυμάσουμε την προχειρότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο κινούνται στο δήμο, για ένα έργο 6.9 εκατ. ευρώ, που θα λύσει ένα σημαντικότατο πρόβλημα και της ΔΕΥΑΜ και της ύδρευσης της πόλης ! 

Φαίνεται ότι τα χαντάκια θα χάσκουν για πολύ καιρό ακόμα στους δρόμους και είναι ντροπή ένα έργο που έχει εγκριθεί το 2018 επί της προηγούμενης κυβέρνησης, να ξεκινάει το 2023 και να πηγαίνουμε από διακοπή σε διακοπή και με συνεχείς παρατάσεις της περαίωσής του.


3. Νοσοκομείο

Ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες, προεκλογικά βεβαίως, ότι για τα  νοσοκομεία της χώρας θα γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη 856 ιατρών και όλοι, δήμαρχοι, βουλευτές κλπ. έσπευσαν να καρπωθούν την μεγάλη νίκη,  να πανηγυρίσουν και να μας πουν πόσο πολύ συνέβαλαν στην λήψη της απόφασης.

Βεβαίως είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά  παρωνυχίδα  μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται. 

Αυτή την στιγμή υπάρχει η «έγκριση θέσεων» από το Υπουργείο, η οποία όμως αλλάζει συνεχώς διότι  παρόλο που τα Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα  διαθέτουν πολύ περισσότερες οργανικές θέσεις γιατρών από αυτές που πρόκειται να προκηρυχθούν, αυτές που έχουν επιλεγεί δεν αποτελούν προτεραιότητα !

Έτσι τα νοσοκομεία αντιδρούν και ζητούν αλλαγές στην έγκριση θέσεων,  με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου λοιπόν, ανακοίνωσαν ότι εγκρίνονται οι παρακάτω ειδικότητες :  ψυχίατρος, αναισθησιολόγος, χειρουργός, αιματολόγος και παιδίατρος.

Το Νοσοκομείο όμως χρειάζεται απαραίτητα παθολόγους  διότι διαφορετικά δεν μπορεί να εφημερεύει ασφαλώς,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η ύπαρξή του.

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση ζητά επιπλέον θέση ειδικότητας παθολογίας.

Μετά την αποχώρηση της κας Βογιατζή, το νοσοκομείο μας διαθέτει 3 μόνιμους ιατρούς ΕΣΥ και έναν ιδιώτη με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, του οποίου όμως η σύμβαση λήγει στις 31/3/2023, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη αν θα παραταθεί.

Για να φθάσουμε στην «προκήρυξη θέσεων»,  πρώτα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα με την «έγκριση θέσεων», η οποία συνεχώς αλλάζει και συνεχώς καθυστερεί λόγω ακατανόητων ερασιτεχνισμών στην επιλογή των ειδικοτήτων από  το Υπουργείο, κάτι που δείχνει ότι δεν γνωρίζουν ούτε τις βασικές ανάγκες των φορέων ευθύνης τους.

Καλό θα είναι λοιπόν να μην βιάζονται οι εμπλεκόμενοι στην εκλογική διαδικασία να πανηγυρίσουν, διότι μέχρι να δούμε τους νέους γιατρούς στα Νοσοκομεία,   έχουμε δυστυχώς πολύ δρόμο ακόμη και λόγω διαδικασίας και λόγω πιθανότητας μη πλήρωσης των θέσεων που θα προκηρυχθούν, καθώς  με την προσπάθεια της κυβέρνησης για  ιδιωτικοποίηση της Υγείας, δεν γνωρίζουμε πόσοι θα επιλέξουν το ΕΣΥ και πόσοι θα παρέχουν υπηρεσίες ως ιδιώτες στο ΕΣΥ, μιας και αυτή η επιλογή είναι ελκυστικότερη για τους γιατρούς.

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, αντί να βιάζονται ορισμένοι να αποκτήσουν την «πατρότητα της νίκης» εν όψει εκλογών, καλό θα ήταν να εντείνουν τις προσπάθειες  τους για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου μας.

 

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»