Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Όταν το 1ο ΓΕΛ Ι.Π. Μεσολογγίου «Παλαμαϊκή Σχολή» συναντά τον Ισαάκ Νεύτωνα και το πηνίο του Τέσλα στο Φυσικό Πατρών



Την Τρίτη 2/4/2024 μαθητές της Α! και Γ! τάξης του 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχική Υγεία στην εφηβεία» των καθηγητριών Χρυσάιδως Λιούμη, Παναγιώτας Θεοδωράκη και Δήμητρας Στουρνάρα, με την συνοδεία του Διευθυντή κ. Φώτη Σκληρού επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Παν. Πατρών και ιδιαιτέρως του Φυσικού τμήματος. Έγινε ενδελεχής παρουσίαση του από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και συμπατριώτη μας καθηγητή Φυσικής κ. Βασίλη Λουκόπουλο, καθώς και των εφαρμογών της Κλασικής Μηχανικής και στον ιδιαίτερο χώρο της Ιατρικής Φυσικής «ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΗ». Ο χώρος αυτός βοηθά τους γιατρούς να γνωρίσουν την τεχνολογία – νέα εργαλεία – που αναπτύσσεται βοηθώντας στον τομέα της Ιατρικής.

Οι μαθητές γνώρισαν τους τομείς : 1)Τομέας εφαρμοσμένης Φυσικής 2) Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής 3)Τομέας Φυσικής και συμπυκνωμένης ύλης 4)Τομέας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Τα παιδια άκουσαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα σταθερά ισότοπα, την ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ, την κβαντική θεμελίωση και πληροφορική. Επίσης, συνειδητοποίησαν την πυρηνική δύναμη, την βαρυτική δύναμη, την ηλεκτρομαγνητική δύναμη και την ασθενή πυρηνική δύναμη.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν τα εργαστηριακά πειράματα τα οποία είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν καθήμενα σε κυκλικά τραπέζια των οχτώ ατόμων από μια εξαιρετική ομάδα καθηγητών του τμήματος με επικεφαλή την επίκουρη καθηγήτρια Παναγιώτα Καραχάλιου και τους Χριστόφορο Κροντηρά, Νίκο Ξανθόπουλο, Ιάσων Καραμπότσο, Ευστάθιο Θωμαδάκη και Θεοδ. Τάκη.

Η εμπειρία ήταν μοναδική και ευχόμαστε ολόψυχα να καμαρώσουμε μαθητές του Λυκείου μας στο Πανεπιστήμιο Πατρών που απλόχερα άνοιξε τις πύλες του στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο».

Τέλος οι μαθητές έλαβαν αναμνηστικό για την συμμετοχή στην δράση από τον πρύτανη κ. Χρήστο Μπούρα.