Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Τρίτη ηλικία και Άνοια


Τη Δευτέρα 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο Μεσολόγγι, από το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνεργασία με το Ανοικτό Κέντρο Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου και το Κ.Α.Π.Η. της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, δύο δραστηριότητες με θέμα την Άνοια στην Τρίτη Ηλικία.
Η άνοια, μια εκφυλιστική κατάσταση που σχετίζεται με την τρίτη ηλικία, εμφανίζεται με διάφορες μορφές και εκδηλώνεται κυρίως με έκπτωση στη μνήμη, την αντίληψη, τη βούληση και τη δραστηριοποίηση, και γίνεται όλο και πιο συχνή στις σύγχρονες κοινωνίες.
Επειδή μάλιστα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως υπάρχει θεραπεία της, μόνος τρόπος αντιμετώπισής της είναι αφενός η πρόληψη της εμφάνισης αφετέρου δε η επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Όπως είχε προγραμματιστεί προηγήθηκε, στις 10.00 το πρωί, ομιλία και συζήτηση με τα μέλη του Κ.Α.Π.Η.
Ακολούθησε, στις 11.30, Εργαστήριο για επαγγελματίες της υγείας, της πρόνοιας και των προγραμμάτων βοήθειας,
στον Πολυχώρο του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας και του Ανοικτού Κέντρου Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας.
Εισηγητής και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο κύριος Αθανάσιος Κοντογιάννης, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός στη Νοητική Ενδυνάμωση Ηλικιωμένων και Ανοϊκών Ατόμων και στην Υποστήριξη των Φροντιστών και των Οικείων τους, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, ο οποίος είχε προσκληθεί από το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεως και το Ανοικτό Κέντρο της Κοινωφελούς.
Τις δυό δραστηριότητες προλόγισαν και προσφώνησαν τον εισηγητή, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τάσος Σκαρμούτσος, η Υπεύθυνη του ΚΑΠΗ Μαρία Κάκου και ο Επιστημονικώς Υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας και του Ανοικτού Κέντρου Γεράσιμος Ρεπάσος.