Τρίτη 29 Μαΐου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ: Αφήστε τους Εργαζομένους να κάνουν την δουλεία τουςΠαίρνοντας αφορμή τα τεκταινόμενα τελευταία στο δημοτικό συμβούλιο και στο δήμο, θα θέλαμε να κάνουμε δυστυχώς για μία ακόμη φορά κάποιες αυτονόητες επισημάνσεις.
Γίνεται μεγάλη κουβέντα τελευταία για τις δηλώσεις αδυναμίας από πλευράς υπηρεσιών του δήμου. Δηλώσεις που δεν γίνονται πολλές φορές αυτοβούλως,  αλλά μετά από πιέσεις, είτε ακόμη κάποιες φορές και ερήμην τους. Αδυναμία υπηρεσιών που τελικά οδηγεί ,όπως σωστά ειπώθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, μέσω συνήθως εξωτερικών συνεργατών και εργολαβιών.

Κανονικά αδυναμία υπηρεσιών σημαίνει, η όποια υπηρεσία να μην έχει την γνώση ή το προσωπικό για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Όσον αφορά την γνώση, δηλαδή το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, υπάρχει και μάλιστα είναι άρτια καταρτιζμένο. Όσον αφορά το προσωπικό, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο δήμος με επιπλέον  υπαλλήλους για να μπορέσει να ανταποκρίνεται άμεσα στις σύγχρονες επιταγές της δημόσιας διοίκησης. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με προσλήψεις μονίμου προσωπικού, είτε με την κινητικότητα, ή στην έσχατη μόνο περίπτωση, με προσωπικό ορισμένου χρόνου. Δυστυχώς ο δήμος μας και σε αυτό τον τομέα υστερεί. Υστερεί, όχι γιατί λεφτά δεν υπάρχουν, τουναντίον, (εδώ μοιράζουμε ταξίδια). Υστερεί, είτε γιατί  δεν υπάρχει η βούληση της αιρετής διοίκησης, καθώς προφανώς, είναι επιλογή της η ιδιωτικοποίηση, δυστυχώς,  των υπηρεσιών του δήμου, είτε είναι ανικανότητα διαχείρισης του προσωπικού και προγραμματισμού ενίσχυσης του δήμου με προσωπικό. Τελικά τι ισχύει; Ο Δήμαρχος και οι δημοτική του ομάδα θα πρέπει να πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Θέλουν ο δήμος να απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του και να ιδιωτικοποιηθούν (προεκλογικά υπήρχε δέσμευση για το αντίθετο, να ήταν βέβαια το μόνο!!!) ή θέλουν να παραμείνουν με δημόσιο χαρακτήρα; Στην δεύτερη περίπτωση βέβαια θα πρέπει να αφυπνιστούν και να συνεργαστούν και μάλιστα άμεσα, καθώς είμαστε στο «και πέντε».
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σχολιάσουμε, το ότι, όπως δηλώνεται και εμφανίζεται, η «αδυναμία» των υπηρεσιών, τελικώς στο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται να ευθύνονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες και μόνο. Έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές τις πρακτικές των αιρετών που θυμίζουν, δυστυχώς, άλλες εποχές και τελικά το μόνο που τους νοιάζει είναι το επικοινωνιακό και η εικόνα και όχι η ουσία. Κύριοι η εικόνα είναι εφήμερη, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορεί να κρατήσουν για πολύ (είχαμε αρκετά στα τελευταία συμβούλια), η ουσία και η αλήθεια είναι αυτή που τελικά μένει και πολλές φορές πονάει. Και η αλήθεια είναι ότι κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας, βλέπεται το δέντρο και χάνετε το δάσος. Ουαί ημίν …
Υ.Γ. Θα συμφωνήσουμε και θα επαναλάβουμε την επισήμανση-προτροπή Δημοτικού Συμβούλου συνάδελφοι «Μην αφήνετε να σας τρομάζουν». Αυτοί πρέπει να φοβούνται, όχι εσείς. Εμείς είμαστε εδώ και θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Είναι όμως προς το συμφέρον όλων να «βάλουν πλάτη» για να μπορέσει να λειτουργήσει ορθά ο δήμος, μη εξαιρούμενων των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο