Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ !

γράφει ο Κώστας Κούστας
εκπαιδευτικός, Περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας
Με την ευκαιρία της κινητοποίησης  διαμαρτυρίας των αγροτών της Κατοχής –Νεοχωρίου στα γραφεία της ΔΕΔΗΕ στο Μεσολόγγι στις 29-5-2018, για τις συχνές περικοπές του ρεύματος εξαιτίας των χρεών των ΤΟΕΒ έχω να παρατηρήσω τα εξής .  Αγαπητοί φίλοι αγρότες  και  συμπολίτες!                             Eίναι  παράλογο  να καταναλώνεται  κανείς σε ατελείωτες συσκέψεις για την ανασυγκρότηση  του πρωτογενή τομέα, να συνδιοργανώνουν  Κυβέρνηση και αιρετές περιφέρειες 13 περιφερειακά συνέδρια, να μιλούν και να σχεδιάζουν επί χάρτου  για ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα και ταυτόχρονα   να αδυνατούν να δώσουν τα εργαλεία στους παραγωγούς για να καλλιεργήσουν.               Η καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος της ΔΕΗ κινδυνεύουν καλλιέργειες  σε μαρασμό και καταστροφή. Μετά τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα Βροχοπτώσεις  που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες στον κάτω ρου του Αχελώου (Νιχώρι, Κατοχή Λεσίνι κά)αυτό που ακολουθεί είναι η αδυναμία να αρδευθούν καλλιέργειες.
Είναι πραγματικά αδιανόητο να αναζητά ο αγροτικός κόσμος  λύσεις διακανονισμού με την ΔΕΗ με παρεμβάσεις Βουλευτών, περιφερειαρχών ,αιρετών αυτοδιοίκησης για το αυτονόητο. Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ΤΟΕΒ αποτέλεσαν στο παρελθόν πεδίο λαμπρό για να  επενδύσει το πολιτικό σύστημα στην εξάρτηση μεγάλης μερίδας του αγροτικού κόσμου, ΄΄εξυπηρετώντες  κατά βούληση΄΄ με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τους ΤΟΕΒ  σε χρέη. Αυτό  δεν αφορά μόνο την Αιτωλ/νία αλλά και πολλούς ΤΟΕΒ της χώρας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με τα ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκρύψει ή να αποσιωπήσει και άλλες πλευρές στην υπόθεση αυτή (και γενικά στις πάμπολλες αντίστοιχες περιπτώσεις ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ ανά την Ελλάδα) οι οποίες μοιάζουν.                                                                                                      Ανασυγκρότηση  του αγροδιατροφικού τομέα χωρίς την ενεργή συμμετοχή  των κοινωνικών δομών και του κράτους, δηλ. της  ΔΕΗ αλλά και των ΓΟΕΒ,ΤΟΕΒ δεν υπάρχει. Θεωρώ ότι το κρίσιμο στοιχείο για να δώσεις λύσεις είναι να ερευνάς  όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Καταθέτω λοιπόν την άποψή μου με τις παρακάτω εξής παρατηρήσεις.

Παρατήρηση 1η : Για την ΔΕΗ . Είναι αναγκαίο  να συνειδητοποιήσουμε όλοι την σημαντικότατη  δημόσια διάσταση της ΔΕΗ γιατί έτσι μόνο έχει την ελπίδα να παραμείνει Βιώσιμη. Για να μην καταργηθεί η ΔΕΗ ως παραγωγός ενέργειας πρέπει οι μεγαλοκαταναλωτές και οφειλέτες να εκπληρώνουν έγκαιρα και με συνέπεια τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Η ΔΕΗ για να στηθεί  ως  δημόσιος κοινωνικός οργανισμός πληρώθηκε πολλές φορές από το υστέρημα και το αίμα του Έλληνα πολίτη και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαριστεί στους ιδιώτες μεγαλοκαρχαρίες της Ενέργειας. Ανήκει σε όλους μας και οφείλουμε να παλέψουμε ώστε να παραμείνει  Δημόσια παράγοντας κοινωνικό έργο. Είναι φανερό ότι με την συνενοχή μας  σύντομα θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας και θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να πληρώσει πολλαπλάσια την τιμή του ρεύματος στους ιδιώτες ΄΄παραγωγούς ενέργειας΄΄. Όταν πολιτικοί και ‘’επιχειρηματικοί ’’ κύκλοι μιλούν για ανάπτυξη  και  επιχειρηματικότητα στην ενέργεια  εννοούν την διάσπαση και αρπαγή των καλύτερων ΄΄φιλέτων΄΄ της ΔΕΗ.
 Παρατήρηση 2η : Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με αυτοδιοικητική ακινησία! Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη και εμφανέστατη καθυστέρηση στην εμπλοκή της  Αντιπεριφέρειας Αιτωλ/νιας – ως κατ΄εξοχήν αρμοδίου - στο να προλάβει την υπόθεση αυτή. Γιατί άραγε Δημοτικοί και πολιτικοί παράγοντες δεν ενήργησαν όπως έπρεπε έγκαιρα  αφενός προς τους συμπολίτες τους αγρότες αφετέρου προς την διοίκηση του ΓΟΕΒ ;Δεν γνώριζε η Π.Ε. και η διοίκηση του ΓΟΕΒ ότι οι οφειλές αυτές είναι αποτέλεσμα προηγούμενων αρδευτικών περιόδων; Που είναι η ευαισθησία και για την θιγόμενη ΔΕΗ, που ναι μεν είναι απρόσωπη, όμως η συνέχιση της λειτουργίας της για το σύνολο της κοινωνίας είναι εξίσου σημαντική και πιθανά να έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία.  

Παρατήρηση 3η.ο κοινωνικός  ρόλος  της  ΔΕΗ είναι αναμφισβήτητος ,άρα οφείλει, και κατά την άποψή μου ,μέσα από καθημερινές πρακτικές να δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο με εύλογη ανοχή σε καθυστερήσεις, να κάνει διακανονισμούς κλπ. Όμως είναι άλλο πράγμα  η καθυστέρηση αποπληρωμής του λογαριασμού από ένα μοναχικό χαμηλοσυνταξιούχο, που σωστά  η κοινωνία απαιτεί να μην του κόψουν το ρεύμα, και άλλο πράγμα μια οφειλή πάρα πολλών μηνών ύψους 2 εκ. ευρώ ! από μεγαλοκαταναλωτή . Ευλόγως θα μπορούσε ό καθένας να ισχυριστεί  ότι οι μεγαλοοφιλέτες ΄΄επιχειρηματίες΄΄ αρνούνται να πληρώσουν  γιατί  χρησιμοποιούν την ΔΕΗ ως «τράπεζα» που τους στηρίζει με έμμεση χρηματοδότηση, με χρήματα όμως που ανήκουν σε όλους μας.  Άλλωστε, στο επίπεδο αυτό  την κοινωνική πολιτική οφείλει να την κάνει το κράτος και όχι η (επιχείρηση) ΔΕΗ.  Με την έννοια αυτή θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την ομολογία του υφυπουργού Αγροτικής  Ανάπτυξης ότι ένας από τους βασικούς δανειστές των ΤΟΕΒ είναι η ΔΕΗ (δες σχετική συζήτηση στη Βουλή).
Παρατήρηση 4η: Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή πολύς έγινε λόγος για την βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ρύθμισης  των χρεών των ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ.Η άποψη αυτή αν δεν είναι αστεία διατυπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου και όχι συνειδητά. Είναι σαφές ότι  βιωσιμότητα των αγροτικών  εκμεταλλεύσεων  χωρίς την βιωσιμότητα και την ορθολογική διαχείριση των ιδίων των ΤΟΕΒ με  ανακούφιση από την ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΗ δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική  βιώσιμη γεωργία.                                                                                                                                                      
Εν τέλει ,οφείλει ο κάθε παραγωγός  καλλιεργητής να συνειδητοποιήσει τον σημαντικό  ρόλο του νερού και της διαχείρισης της ενέργειας  στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Οι ΤΟΕΒ είναι οργανισμοί που η πολιτική διαχείριση  των προηγούμενων δεκαετιών  έχει απαξιώσει λειτουργία τους, πρέπει να τεθεί σε εντελώς νέα βάση. Είναι αναγκαία  η αναδιάρθρωση και η δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου  εάν φυσικά θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα των αρδεύσεων, να προστατέψουμε τους  φυσικούς πόρους που  κατασπαταλούνται ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας  των αρδευτικών συστημάτων  και η επιβάρυνση  των αγροτών. 
 Οφείλουν  οι  πολιτικοί  και αυτοδιοικητικοί  παράγοντες  να δουν σφαιρικά τα προβλήματα των ΤΟΕΒ  αντί να σκιαμαχούν  με την ΔΕΗ (θύμα και αυτή στην όλη υπόθεση) και να λαϊκίζουν  στο όνομα, του’΄ όλοι οι άλλοι φταίνε ΄΄ προβοκάροντας την εκάστοτε κυβέρνηση μη δίνοντας  όμως απαντήσεις στα επίμαχα. Οφείλουν να δώσουν λύσεις τώρα, να προχωρήσουν σε θεσμική και λειτουργική ανασυγκρότηση των ΤΟΕΒ ,να προωθήσουν συστηματικά συλλογικά αρδευτικά δίκτυα με έλεγχο και αποτίμηση του κόστους  δίκαια για κάθε αγροτική εκμετάλλευση !                     Η ΠΔΕ οφείλει  να δημιουργήσει ειδικό ταμείο
Νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν κυβέρνηση, Υπουργεία, Βουλευτές, η Περιφ. αυτοδιοίκηση  που έχει την αρμοδιότητα αλλά και οι συνειδητοποιημένοι αγρότες.  Όλα τα άλλα είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση, δημιουργούν μόνο εντυπώσεις και αυταπάτες και αποπροσανατολίζουν, αντικειμενικά  διαιωνίζουν την κατάσταση σε βάρος της παραγωγής και του αγροτικού κόσμου  επιτείνουν την αναποτελεσματικότητα των ΤΟΕΒ, συνεχίζουν την άδικη κατανομή των βαρών υπέρ των συνεπών αγροτών, αποθαρρύνουν τους νέους αγρότες και παραγωγούς να κινηθούν  προς την κατεύθυνση μιας υγιούς αγροτικής ανάπτυξης.