Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Το «Γινάτι» των διχασμών και των ηρωισμών παρουσιάστηκε στη «Διέξοδο»


“ΓΙΝΑΤΙ. Ο ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ”,  το  νέο ιστορικό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου  Γιάννη Καλπούζου   παρουσιάστηκε  την περασμένη Τετάρτη  στο Ιστορικό Μουσείο  «Διέξοδος» στο Μεσολόγγι ενώπιον εκατοντάδων βιβλιόφιλων πάσης ηλικίας από την Ιερή Πόλη  και όχι μόνο.
Ο πολυτάλαντος συγγραφέας,  που τα γραπτά του σε κάνουν  να νοιώθεις ότι έχεις ζήσει τα γεγονότα, με το νέο του μυθιστόρημα  κατόρθωσε να  παντρέψει  την μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονται στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917, στα χρόνια της προσφυγιάς των Μικρασιατών, των Ποντίων και των Τουρκογιαννιωτών με την ανταλλαγή πληθυσμών,  στα χρόνια του εθνικού διχασμού σε Βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς  αλλά και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο.

Την παρουσίαση του βιβλίου - ουσιαστικά συνομιλία με τον συγγραφέα -  έκανε με  δεξιοτεχνία και εξαιρετικά  όμορφο  τρόπο  η φιλόλογος Ελένη Πλακίδα ενώ οι μαθήτριες Αγγελική Καρβέλη και Αθανασία Χαβαλίνα παρεμβάλλονταν διαβάζοντας με ωραία άρθρωση αποσπάσματα του βιβλίου.
Μέσα από τον λόγο της παρουσιάστριας το πολυπληθές ακροατήριο πληροφορήθηκε για τους χαρακτήρες των ηρώων του έργου ενώ ταξίδεψε  νοερά  στα πανέμορφα Γιάννενα, την πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας, την πόλη που λικνίζεται στην αγκαλιά των νερών της λίμνης των θρύλων και των παραδόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι μεταξύ των εκατοντάδων ακροατών ήταν έντονη η παρουσία νεαρών μαθητών που αποτελούν μέλη της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του Β΄ Λυκείου Μεσολογγίου οι οποίοι έχοντας μελετήσει το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου  παρέμειναν στο τέλος της εκδήλωσης συνομιλώντας μαζί του. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε ευμενέστατα διότι δείχνει το ενδιαφέρον της σημερινής νεολαίας για τη λογοτεχνία και την αισιοδοξία ότι τα σχολεία μπορούν να μην περιορίζονται μόνο στη  μετάδοση γνώσεων αλλά και στην  καλλιέργεια  παιδείας.