Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σκέψεις μαζί...


 γράφει η Ναταλί Φουντουκάκη

ΑΠΟΔΟΧΗ: ΔΥΝΑΜΗ ή ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ;

Η new age φιλοσοφία υιοθέτησε και σχεδόν επέβαλλε τον όρο «Αποδοχή» σε όλα τα επίπεδα· σε άτομα, σε ομάδες, σε στάσεις ζωής και status quo, με μια έννοια θετική, έτσι ώστε να υποδηλώνει ανοιχτό και σύγχρονο μυαλό και έλλειψη προκαταλήψεων. Ο φόβος για τις διακρίσεις και τα φαινόμενα ρατσισμού, γέννησε στον αντίποδά του την πολιτισμένη και μεγαλόψυχη στάση της αποδοχής, ελλοχεύοντας όμως τον εξής κίνδυνο· την τάση να οδηγούμαστε πολλές φορές σε ένα μονόδρομο, χωρίς κριτική σκέψη.
Αναρωτιέμαι λοιπόν...μπορεί κανείς να τα αποδέχεται όλα; Ακόμη και όταν θίγονται οι αρχές του και παραβιάζονται τα προσωπικά του όρια; Και τι σημαίνει αλήθεια «αποδέχομαι» στην πράξη; Παρατηρώ κάτι ως φαινόμενο και απλά δεν αντιδρώ; Το εισάγω ως νέο δεδομένο στη ζωή μου και την προσαρμόζω ή μήπως προσπαθώ να ταιριάξω αυτό που αποδέχομαι στο μοντέλο της δικής μου ζωής; Προϋποθέτει διερεύνηση και γνώση ή αρκεί η αγάπη και η καλή θέληση; Σε ποιες περιπτώσεις η Αποδοχή αποπνέει δύναμη και σε ποιες υποβόσκει η παραίτηση ή απλά ο συμβιβασμός; Πώς αναγνωρίζει κανείς τα όρια και τη διάκριση από τη μια κατάσταση στην άλλη;
Ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του αντιλήψεις και τα δικά του επιχειρήματα για το θέμα, σύμφωνα με τα βιώματα και την κοσμοθεωρία του. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και πολύτιμες, επειδή μας βοηθούν να «δούμε» από πολλές οπτικές γωνίες, ίσως και πλευρές που δε θα ήταν ορατές μόνο με τα δικά μας μάτια. Η παράθεση πολλών και διαφορετικών σκέψεων, δημιουργεί ένα πολύτιμο πλέγμα αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης, που μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, που όχι μόνο μπορεί να βλέπει τον κόσμο πιο καθαρά, αλλά που πιστεύει ότι μπορεί και να τον κάνει πιο όμορφο.
Περιμένω με χαρά και τις δικές σας σκέψεις σχετικά με το θέμα στο e-mail: nfountoukaki@gmail.com  για να δημιουργήσουμε μαζί ένα συμμετοχικό κείμενο!