Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Μικρά... από τον "Σκοτεινό"


Πατριωτισμός ή εθνικισμός και φασισμός

Κύμα καταλήψεων για το Μακεδονικό φούντωσε τις προηγούμενες ημέρες με δεκάδες σχολεία σε όλη την χώρα και κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα να βρίσκονται υπό κατάληψη. Οι αντιδράσεις ποικίλες και έντονες. Στελέχη της κυβέρνησης βλέπουν «δάχτυλο» της Χρυσής Αυγής πίσω από τις καταλήψεις, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας κ. Τζούφη προσπαθεί να διοχετεύσει το εθνικιστικό δηλητήριο μέσα στους μαθητές και στα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι πως έχει δημιουργηθεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο χώρο της εκπαίδευσης ανάμεσα στους μαθητές, στους καθηγητές  και στους συλλόγους γονέων, που σε αρκετές περιπτώσεις οδηγεί δυστυχώς σε ακραίες συμπεριφορές. Φτάσαμε στο σημείο να χωρίζουμε τις καταλήψεις σε καλές και κακές. Σ’ αυτές που οι μαθητές είναι εμπνευσμένοι από τα ιδεώδη της Δημοκρατίας και αγωνίζονται για τα αιτήματά τους(όπως εκείνες που εδώ και κάποια χρόνια πρωτοστατούσε ο σημερινός πρωθυπουργός) και σ’ αυτές που κάποιοι τις αποδομούν ως «μαύρες».

Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση. Το γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με την «Συμφωνία των Πρεσπών». Όποιος δεν το βλέπει  εθελοτυφλεί. Οι μαθητές ως το πιο ζωντανό και νεανικό κομμάτι της κοινωνίας μας, κινητοποιήθηκαν καταγγέλλοντας τη συνθήκη αυτή που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Μα το θέμα δεν είναι απλώς η δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού αλλά η ιδιοποίηση της ταυτότητας κάποιου άλλου που κατοικεί, έχει κοινή γλώσσα εδώ και 3000 χρόνια και δεν εμφανίστηκε στα Βαλκάνια τον 6ο μ.Χ. αιώνα! Αυτό πρέπει να δούμε. Αυτό αξίζει να κρατήσουμε. Όλα τα υπόλοιπα απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι ακραίες εκφράσεις και ενέργειες που οδηγούν μαθηματικά σε επικίνδυνες καταστάσεις… και ανοίγει ο δρόμος σ’ εκείνους που μόλις πριν 200 χρόνια έγραψαν τη γλώσσα τους! Κρατούμε τη σημειολογία, απεμπολούμε την φαινομενολογία και τον λαϊκισμό.
***
Στην τελική ευθεία;

Φαίνεται ότι το θέμα της μεταστέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας στο κτίριο των πρώην αποθηκών καπνού μπαίνει στην τελική ευθεία. Παρ’ όλο που η προθεσμία παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στέγαση των υπηρεσιών της Αστυνομίας  λήγει στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Ανδρικόπουλο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου της μεταστέγασης. Αυτά ανέφερε σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Βαρεμένο. Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η σχετική δαπάνη έχει ήδη προβλεφθεί και υπάρχει σε αντίστοιχο κωδικό.
Θα χρειαστεί όμως να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της προθεσμίας παραχώρησης που λήγει στο τέλος του έτους όπως αναφέραμε πιο πάνω. Βλέπετε πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που έγινε η παραχώρηση και δεν κουνήθηκε φύλλο…
Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα «βαλτώσει» και πάλι το θέμα και μεταφορά της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο νέο κτίριο θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
Ελπίζουμε, 30 μέρες μένουν μέχρι το τέλος του έτους…