Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Η "Διέξοδος" τιμά τρεις εξέχουσες προσωπικότητες ΡΑΖΗΚΟΤΣΙΚΑΣ - ΜΑΓΕΡ - ΣΟΛΩΜΟΣ
Η "Διέξοδος" τιμά τρεις εξέχουσες προσωπικότητες που γεννήθηκαν το 1798 και η δράση τους ταυτίστηκε με τον Αγώνα της Ιερής Πόλης
Αρωγός της εκδήλωσης ο σύλλογος  «Οι Φίλοι της Μουσικής Διονύσιος  Σολωμός»

    Η «Διέξοδος», έχοντας προέχοντα προσανατολισμό των δραστηριοτήτων της  την διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Ιερής Πόλης και των ποικιλοτρόπως συνδεόμενων με αυτή προσώπων,  διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 8-9  Δεκεμβρίου 2018, όπως ήταν προγραμματισμένο,  εκδήλωση αφιερωμένη στα 220 χρόνια από την γέννηση τριών μεγάλων προσωπικοτήτων που η δράση τους συνδέεται άμεσα   με το Μεσολόγγι και τον Αγώνα του.

   Πρόκειται για τον Αρχηγό της Φρουράς της Εξόδου Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα, τον φιλέλληνα  εκδότη της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά»  Ιωάννη - Ιάκωβο Μάγερ και  τον  γεννήτορα της ελληνικής ποίησης Διονύσιο Σολωμό που και οι τρείς τους  γεννήθηκαν το 1798 και η ζωή τους ταυτίστηκε με το Μεσολόγγι.
Ο πρώτος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και οι συμπατριώτες του τον εξέλεξαν  Αρχηγό τους, ο δεύτερος υπηρέτησε το Μεσολόγγι κατ΄επιλογή και πέθανε  χάριν  αυτού και ο τρίτος εμπνεύστηκε από τον Αγώνα του και συνέγραψε τον «Ύμνο εις την Ελευθερία»  που έμελλε στη συνέχεια να γίνει ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος.       
   Στο πλαίσιο της εκδηλώσεως αυτής  το Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα  στο Ιστορικό Μουσείο της «Διεξόδου» θα πραγματοποιηθούν  ομιλίες  για την προσωπικότητα των τιμώμενων,   για τις εν γένει επεκτάσεις της δράσεώς των, για το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, για τα πνευματικά ορμητήρια των ενεργειών τους, για το επιτελείο  του Μάγερ  στην έκδοση και κυκλοφορία   των «Ελληνικών Χρονικών» κ.λ.π. ενώ την Κυριακή  στις 11 το πρωί με την ενεργό συμμετοχή  της Φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός»  θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των πινακίδων της πλατείας  Σολωμού  και  στις 11.30 καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των τιμώμενων μέσα στον Κήπο των Ηρώων.
Για την εκδήλωση, όπως πάντα,  δεν θα αποσταλούν ατομικές προσκλήσεις και η συμμετοχή του οποιουδήποτε  είναι απολύτως ελεύθερη.