Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Κώστας Λύρος: Δεν αξίζει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τέτοιο μέλλον και τέτοια τύχη Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η εγκατάσταση και νέων μεταναστών στην πόλη




   Την επ’ ουδενί αποδοχή και νέων προσφύγων - μεταναστών στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου αποφάσισε η δημοτική αρχή μετά τις τελευταίες εξελίξεις που περιήλθαν σε γνώση της.
Κατόπιν επιμόνων τηλεφωνημάτων και επαφών του Δημάρχου Κώστα Λύρου με τους αρμόδιους φορείς διασταυρώθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι σχεδιάζεται μεταφορά στην πόλη του Μεσολογγίου και άλλων προσφύγων σε κεντρικό ξενοδοχείο ερήμην τόσο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου όσο και της τοπικής κοινωνίας.
Η εγκατάσταση και νέων μεταναστών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή για τους παρακάτω λόγους:

·         Η πόλη του Μεσολογγίου, με πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκους είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και σε φθίνουσα οικονομική κατάσταση. Οποιοσδήποτε ερχομός νέων μεταναστών θα αποτελέσει βόμβα για την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσει σε οικονομική υποβάθμιση, θα υποθηκεύσει τα σχέδια ανάπτυξής μας, θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της Ιερής Πόλης προσδίδοντας της χαρακτηριστικά προσφυγούπολης.

·         Η πόλη έχει ήδη μεγάλο πληθυσμό Ρομά μέσα στον ιστό της. Είμαστε η πόλη με την μεγαλύτερη αναλογία στην σύνθεση του πληθυσμού μας με Ρομά, με ότι αυτό συνεπάγεται.
·         Στην πόλη υπάρχουν μόνο δύο ξενοδοχεία σε κομβικά και εμβληματικά σημεία, στο παραλιακό μέτωπο και στην είσοδο, δίπλα στον Κήπο των Ηρώων. Εδώ και 18 μήνες φιλοξενούνται πάνω από 200 μετανάστες σε ξενοδοχείο της παραλιακής ζώνης. Αντί να φύγουν εντός πενταμήνου, όπως ήταν οι τότε κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, παραμένουν στην πόλη από το Νοέμβριο του 2018 και διαρκώς εναλλάσσονται. Σε ποσοστό ξεπερνούν ήδη το αναφερόμενο από την κυβέρνηση 1% επί του τοπικού πληθυσμού, άρα οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να σταματήσει εδώ και να δρομολογηθεί η μεταφορά τους και από εκεί.
·         Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση και άλλων, εκατοντάδων, μεταναστών σε κεντρικό ξενοδοχείο εντός του αστικού ιστού και δίπλα στον Κήπο των Ηρώων δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Είναι το μοναδικό ξενοδοχείο που μπορεί να φιλοξενήσει επισκέπτες, άρα με την κατάληψη και αυτού από μετανάστες παύει οποιαδήποτε προσπάθεια προσέλκυσης τουρισμού, ακυρώνεται η φιλοξενία οποιουδήποτε επισκέπτη, οδηγούμαστε σε πλήρη αποκλεισμό!
·         Οι δομές της πόλης και του δήμου μας αδυνατούν να υποστηρίξουν τον μόνιμο και δικό του πληθυσμό. Θα βρεθούμε εκτεθειμένοι σε πολλαπλούς κινδύνους, ως προς την υγεία, την ασφάλεια, την πρόνοια και άλλα.
   Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος αναφέρει: «Και μόνο από το άκουσμα της είδησης είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω το αίσθημα οργής και αγανάκτησης των κατοίκων της πόλης . Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει πάση θυσία να εγκαταλειφθεί το σχέδιο μεταφορών και άλλων προσφύγων στο Μεσολόγγι.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας και της ανάπτυξης του τόπου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για ένα ζήτημα όταν λύνουν ένα πρόβλημα, αλλά δημιουργούν πολλαπλάσια, σοβαρότερα και συστημικά, είναι άστοχες. Υπάρχουν περιοχές και πόλεις που δεν έχουν επιβαρυνθεί καθόλου. Αναζητούμε το δίκαιο της αναλογικότητας.
Οποιαδήποτε απόπειρα να μετακινήσουν νύχτα στοιβαγμένους σε λεωφορεία μετανάστες θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Καλώ τους βουλευτές του Νομού να πάρουν ΤΩΡΑ δημόσια θέση για το ζήτημα που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Και περιμένουμε απαντήσεις. Αυτή τη φορά οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, ενημέρωση, υπευθυνότητα και προάσπιση των συμφερόντων του τόπου μας.
«Οι καιροί ου μενετοί». Ο αγώνας αρχίζει. Δεν αξίζει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τέτοιο μέλλον και τέτοια τύχη. Δεν θα επιτρέψουμε να μας δοθεί η «θανατηφόρα ένεση».