Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»



Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο με τίτλο "Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας" σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας.
 Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει για τους παρακάτω λόγους:

 1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης και μπαίνει ταφόπλακα στον υδροβιότοπο των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου –Αιτωλικού. 
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).  
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.  
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. 
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων, από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.  
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.  
 Η παγκόσμια  κρίση που περνάμε υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάστασή του και όχι να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να θυσιάσει το περιβάλλον, στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων.
Το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο Δήμος Μεσολογγίου θίγεται άμεσα από το νομοσχέδιο, που υποβαθμίζει το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και καταστρέφει το περιβάλλον, την αγροτική και αλιευτική παραγωγή της περιοχής. Το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτή την κερκόπορτα για την μετατροπή της λιμνοθάλασσα σε περιβαλλοντική βόμβα.
Περιμένουμε την άμεση αντίδραση του Δήμου Μεσολογγίου, γιατί το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα της περιοχής μας. Με την ολιγωρία και την έλλειψη έγκαιρων αντανακλαστικών χάσαμε τα πάντα, δεν θα ανεχθούμε να χάσουμε και την λιμνοθάλασσα.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Συμμαχία για το μέλλον»
Το γραφείο τύπου
Μεσολόγγι 25/4/2020