Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Δημόσια επιστολή του Συνδυασμού Για την Κοινότητα Μεσολογγίου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους


Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου,
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Διανύουμε μια ιδιαίτερη περίοδο, που δυστυχώς επιβάλλει να περιορίσουμε τις δια ζώσης συναντήσεις. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, επηρεάζει και τη διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης μας. Ο νομοθέτης, στη διάρκεια της πανδημίας, έδωσε στα συλλογικά όργανα τρεις επιλογές για τον τρόπο συνεδρίασης τους: “δια περιφοράς”, “τηλεδιάσκεψη” και “δια ζώσης αλλά κεκλεισμένων των θυρών”.  
 Στη “δια περιφοράς” συνεδρίαση προβλέπεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με την πρόσκληση λαμβάνουν και ένα έντυπο, στο οποίο γράφουν τη ψήφο και τη γνώμη τους, σε κάθε θέμα. Το έντυπο αυτό το επιστρέφουν σε συγκεκριμένες ώρες που αναφέρονται στην πρόσκληση, μέσω e-mail, φαξ ή άλλο πρόσφορο μέσο στη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Όλες οι γνώμες συγκεντρώνονται σε ένα e-mail και με βάση αυτό βγαίνουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Μια μέθοδος αναχρονιστική, δύσκαμπτη και αναποτελεσματική αφού αποκλείει το διάλογο και τη βασική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συνδιαμόρφωση των αποφάσεων. 
Ταυτόχρονα, η πόλη χάνει το οξυγόνο της δημοκρατίας, που είναι ο διάλογος. 

Αντιθέτως, παρατηρούμε τα συλλογικά όργανα της Ελλάδας και γενικά του πλανήτη να επιλέγουν τη μέθοδό της Τηλεδιάσκεψης ώστε να αποφασίζουν άμεσα, αποτελεσματικά, διεξάγοντας διάλογο σε πραγματικό χρόνο. Σε μια τηλεδιάσκεψη, όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, μπορεί κάποιος να συμμετέχει από υπολογιστή, tablet αλλά ακόμα και από κινητό. Ενώ σε μερικές περιπτώσεις δύναται κάποιος να συμμετέχει από σταθερό τηλέφωνο. Αν κάποιος δεν έχει κανένα από αυτά τα μέσα, πράγμα δύσκολο πλέον στην εποχή μας, ώστε να συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρεθεί σε ένα χώρο με άλλους συμμετέχοντες και από κοινού να λάβουν μέρος στην τηλεδιάσκεψη από έναν υπολογιστή ή τηλέφωνο, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις ασφαλείας.

Έχοντας τις παραπάνω σκέψεις, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει να συνεδριάσει “δια περιφοράς” και όχι με “Τηλεδιάσκεψη”. Είναι αποκαρδιωτικό εν έτει 2020 η σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου, της Βουλής ενός Δήμου, να γίνεται “δια περιφοράς” και όχι σύγχρονα και αποτελεσματικά.

Στις οδηγίες της πρόσκλησης αναφέρεται ότι πλήθος μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου δήλωσαν ότι δε δύνανται να συμμετέχουν σε συνεδρίαση δια τηλεδιάσκεψης. Με μια πρόχειρη αναζήτηση, πάνω από τα ⅔ των δημοτικών συμβούλων διατηρούν ενεργό λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και όλοι έχουν e-mail. Η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου έχει κινητό “έξυπνης τεχνολογίας” επομένως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν από αυτό, με απλή σύνδεση σε μια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Έχει ενδιαφέρον να ενημερωθούμε, πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν κώλυμα σε τηλεδιάσκεψη.

Στην διαδικασία της “δια περιφοράς”, χάνεται εντελώς ένα βασικό κομμάτι της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό των ερωτήσεων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς την δημοτική αρχή και η αντίστοιχη απάντηση της τελευταίας. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής και ούτε τις γνώμες των αντιπολιτευόμενων.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθούν θέματα κορυφαίας σημασίας για το μέλλον του Δήμου μας και της επιβίωσής μας όπως: η κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2021-2024, η λήψη μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, οι εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής για αναμορφώσεις του προϋπολογισμού κ.α. 

Η υγειονομική κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κοινωνία, δίνει όμως τη δυνατότητα βελτίωσης σε ορισμένους τομείς. Ένας από αυτούς είναι ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός στη δημόσια διοίκηση. Μόνο προς όφελος της πόλης για το παρόν αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον, είναι η εξοικείωση με τη μεθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Κύριοι, σας προσκαλούμε να αναθεωρήσετε αυτή σας την πρόσκληση (αριθμ.78/02-04-2020) και να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη και ταυτόχρονη μετάδοση σε κάποιο μέσο (π.χ. youtube channel).
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο “δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών” με απευθείας μετάδοση σε κάποιο μέσο, τηρώντας τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Όλα τα συλλογικά όργανα της χώρας που επιθυμούν τη διασφάλιση της δημοσιότητας και της διαφάνειας, συνεδριάζουν αυτή την περίοδο με τη μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης. Αυτό έκανε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχθές, αυτό εφαρμόζουν και όλοι οι σύγχρονοι Δήμοι.
Γνωρίζετε βέβαια, ότι το συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), προσφέρει δωρεάν το σύστημα Webex-Cisco σε όσους Δήμους εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να κάνουν τα Δημοτικά Συμβούλια με την μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης (εδώ η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ πριν λίγες ημέρες και οι 40 Δήμοι που ήδη ενδιαφέρθηκαν https://bit.ly/3bMO0LD). 

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου συνεδρίασε σε διαδικτυακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής έως 100 ατόμων, με ταυτόχρονη μετάδοση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την οποία πλατφόρμα εάν επιθυμείτε, μπορεί να σας διαθέσει.  

Εν κατακλείδι, η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει όλα τα εργαλεία για υλοποίηση ανοιχτών συνεδριάσεων σε πραγματικό χρόνο και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων (συμβούλων, φορέων, πολιτών, κλπ). 

Ας τηρηθεί η δημοσιότητα και η διαφάνεια! 
Επιθυμείτε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ουσία ή να είναι μια απλή διαδικασία; 

Είναι αναγκαίο να γίνουμε όλοι κοινωνοί των τόσο πολύ σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν τη Δευτέρα 6 Απριλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Εκ μέρους του Συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”